Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, παραδέχθηκε ότι από τις περίπου 30.00 επιχειρήσεις που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ένταξή τους στην εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών, οι 26 μόνον περιπτώσεις έληξαν επιτυχώς.
Να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά προβλήματα στην όλη διαδικασία είναι η υποχρέωση συγκέντρωσης μιας σειράς εγγράφων και δικαιολογητικών –27 συνολικά– από την ενδιαφερόμενη επιχείρηση και η κατάθεσή τους με την υποβολή της αίτησης. Αποτέλεσμα αυτής της γραφειοκρατικής διαδικασίας είναι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να ταλαιπωρείται έως ότου υποβάλει την αίτηση στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει τα αναγκαία δικαιολογητικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 5.240 επιχειρήσεις που έχουν πάρει εισιτήριο επιλεξιμότητας, δηλαδή πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, μόλις οι 810 έχουν ολοκληρώσει τα βήματα και έχουν καταφέρει να καταθέσουν την αίτηση.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δημοσιοποίησε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είναι, όπως είπε, προς υπογραφή για τη μείωση των δικαιολογητικών που θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει, προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία. Οπως προβλέπει η σχετική απόφαση, εννέα από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί πλέον να τα αντλεί αυτόματα και σε ψηφιοποιημένη μορφή από την ΑΑΔΕ, ενώ άλλα πέντε έγγραφα, μεταξύ των οποίων το αντίγραφο ποινικού μητρώου, το πιστοποιητικό μη πτώχευσης, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κ.ά., θα μπορεί να τα προσκομίζει κατά την εξέλιξη της διαδικασίας και όχι υποχρεωτικά στην αρχή.
Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε την πρόταση της Ν.Δ. να επικεντρωθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός σε χρέη έως 2 εκατ. ευρώ, γιατί, όπως είπε, ο αδύναμος οφειλέτης είναι αυτός που δεν έχει διαπραγματευτική δύναμη.