Τα αποτελέσματα μίας δύσκολης χρονιάς έχουν να διαχειριστούν οι μελισσοπαραγωγοί της Χαλκιδικής οι οποίοι είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται δραματικά. Η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω των καιρικών συνθηκών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα όπως αναφέρουν στο Xalkidiki Politiki.
“Το μεγαλύτερο πρόβλημα φέτος ήταν η ανομβρία.”εξηγεί στο Xalkidiki Politiki ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Ν.Χαλκιδικής Βασίλειος Μιχαλούδης, ο οποίος τόνισε ότι οι μέλισσες δεν μπορούν να τραφούν λόγω της έλλειψης γύρης. “Τα φυτά δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν, δεν βγάζουν γύρη και οι μέλισσες δεν μπορούν να τραφούν”ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η παρατεταμένη αστάθεια του καιρού την άνοιξη σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν επέτρεψαν στις μέλισσες να κάνουν τον κύκλο τους όπως εξηγούν οι μελισσοπαραγωγοί.
Το πευκόμελο που παράγεται στη Χαλκιδική, το οποίο αποτελεί το 50% της πανελλαδικής παραγωγής, μειώθηκε κατά 70% αναφέρει ο κ.Μιχαλούδης, ο οποίος τονίζει παράλληλα πως δεν πρόκειται μόνο για ένα οικονομικό ζήτημα αλλά ταυτόχρονα είναι ένα θέμα διατροφικής ασφάλειας και οικολογικής ισορροπίας. “Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να παράξει τις απαιτούμενες ποσότητες μελιού, θα πρέπει να το εισάγει και όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό” είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την σουσούρα και την παραγωγή της, ο πρόεδρος των μελισσοκόμων τόνισε ότι για την ώρα δεν υπάρχει σταθερή εικόνα. “Οι μέλισσες έχουν μικρό πληθυσμό αυτήν την στιγμή και δεν θα μπορέσουν να παράξουν, θα μπορέσουν μόνο να τραφούν για να επιβιώσουν οι ίδιες” ανέφερε.
Ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο εστιάζει ο κ.Μιχαλούδης είναι η απώλεια ζωικού κεφαλαίου η οποία προκαλείται από τους μελισσοφάγους, τα πουλιά που τρέφονται με έντομα. “Τα πουλιά αυτά πετάνε πάνω από τις κυψέλες και τρώνε τις μέλισσες. Οι μέλισσες για να αποφύγουν τις επιθέσεις, μένουν μέσα στην κυψέλη τους και δεν μπορούνε να τραφούνε. Παραμένουν εγκλωβισμένες εκεί. Ο ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει σε αυτήν την περίπτωση για τις απώλειες μας” όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των μελισσοπαραγωγών Χαλκιδικής. Ο κ.Μιχαλούδης ανέφερε μάλιστα ότι η ομοσπονδία των μελισσοπαραγωγών έχει στείλει εμπεριστατωμένες μελέτες στο αρμόδιο υπουργείο σχετικά με το θέμα.
Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν την στήριξη της πολιτείας ως προς το κόστος παραγωγής και τις ανάλογες αποζημιώσεις για την απώλεια της παραγωγής τους.