«Η Διεύρυνση της Ε.Ε. έχει αποκτήσει μία άνευ προηγουμένου και πρωτοφανή δυναμική και τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να προχωρήσουν με τις απαραίτητες καίριες μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε στο πλαίσιο του 9ου Φόρουμ Δυτικών Βαλκανίων η Άννα Βεζυρόγλου από τη Γενική Διεύθυνση Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν το μήνυμα που εκφράστηκε στα Τίρανα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους εταίρους μας γιατί είναι και δικό μας στρατηγικό ενδιαφέρον να φέρουμε αυτή την περιφέρεια πιο κοντά στην Ε.Ε.» είπε και συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Όλιβερ Ρόπκε ότι δεν αρκεί η Ένωση να περιμένει από τα υποψήφια μέλη να κινηθούν προς εκείνη, πρέπει και η Ε.Ε. να πάρει πρωτοβουλία και να βοηθήσει τις χώρες αυτές προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η ΕΟΚΕ και η πρωτοβουλία της να εμπλέξει την κοινωνία των πολιτών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο έργο της είναι ευπρόσδεκτη. Ευθυγραμμίζεται με τη δική μας προσπάθειά μας να φέρουμε τους εταίρους από τα Βαλκάνια πιο κοντά στην Ε.Ε. ακόμη και πριν την ένταξη» τόνισε και αναφέρθηκε στους συγκεκριμένους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε.:

«Θέλουμε να ενσωματώσουμε σταδιακά τα Δυτικά Βαλκάνια σε διάφορους τομείς της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. να προωθήσουμε την οικονομική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, γιατί έτσι μπορούμε να ξεμπλοκάρουμε όλο το δυναμικό αυτής της περιφέρειας, αντί να έχουμε έξι κατακερματισμένες οικονομίες. Tο Σχέδιο Ανάπτυξης θα βοηθήσει τις χώρες να προωθήσουν τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία και τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις γιατί αποτελούν κλειδί για τη διαδικασία αξιοπιστίας τους.

Θέλουμε επίσης να παρέχουμε τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία ώστε να γεφυρώσουμε το οικονομικό και κοινωνικό χάσμα πριν από την ένταξη μέσω της οικονομικής ενίσχυσης έτσι ώστε οι εταίροι μας να επιταχύνουν την προσπάθειά τους».

«Υπάρχει μία νέα δυναμική για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια» τόνισε ο επικεφαλής του Προγράμματος ΝΑ Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Αρμακόλας παρατηρώντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει την κατάσταση.

Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να είναι στην ίδια πορεία και δυναμική με την Ουκρανία, είπε ο κ. Αρμακόλας και υπογράμμισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συνεχίσουν την πορεία προς την Ε.Ε. και να ενταχθούν στην Ένωση, ακόμη κι αν η Ουκρανία επιβραδύνει την ενταξιακή πορεία της για κάποιους λόγους,

Πρέπει και η Ε.Ε. να κάνει περισσότερα για να πείσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ότι αυτή τη στιγμή είναι διαφορετική η κατάσταση, ανέφερε και σημείωσε:

«Τα τελευταία 20 χρόνια που είναι σε εξέλιξη η Διαδικασία Διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια το κενό και το χάσμα μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Ε.Ε. μεγαλώνει αντί να γεφυρώνεται, όχι μόνο με τη Γερμανία και την Αυστρία, αλλά ακόμη και με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και η Κροατία. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι πολίτες δεν έχουν κάποια αλλαγή στην κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, καθώς κινούνται πιο κοντά στην Ε.Ε.».

Όταν οι χώρες αυτές γίνουν μέλη της ενιαίας αγοράς θα πρέπει να ανταγωνιστούν με οικονομίες γειτονικών χωρών που είναι πιο ισχυρές, εκτίμησε ο κ. Αρμακόλας τονίζοντας ότι αυτό το χάσμα θα πρέπει να γεφυρωθεί πριν προσχωρήσουν στην ενιαία αγορά. «Θα πρέπει να υπάρχει μία υγιής οικονομική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και επίσης καλύτερη διακυβέρνηση, περισσότερη συνοχή, πολιτικές που βασίζονται στην αξία» επισήμανε.

Η Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των Βαλκανικών χωρών υπογράμμισε την ανάγκη εκ νέου ενεργοποίησης της διαδικασίας Διεύρυνσης της Ε.Ε. ανέφερε εκπροσωπώντας το υπουργείο Εξωτερικών, η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Μάιρα Μυρογιάννη.

«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα στηρίζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ως η μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή,  ως  χώρα που έχει επωφεληθεί από την ένταξη στην Ε.Ε.» τόνισε υπενθυμίζοντας ότι η θέση, την οποία η χώρα μας υποστηρίζει διαρκώς και προωθεί είναι ότι  η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων θα οδηγήσει στη σταθερότητα στην περιοχή.

Επισημαίνοντας ότι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντικός ανέφερε ότι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση προς μία πιο πράσινη και βιώσιμη κοινωνία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Tο 9o Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων, διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF), το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (ΣΠΣ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ