Φώφη Γεννηματά ή Νίκος Ανδρουλάκης; Στο Μαξίμου έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην ασφάλεια του παλιού γνωστού αντιπάλου» και στον «νέο» που επιχειρεί να χτίσει ένα πιο κεντροαριστερό προφίλ με στοιχεία που θυμίζουν τον Αλέξη Τσίπρα.
Μπορεί προτιμήσεις να υπάρχουν, ωστόσο το πρόσωπο του νέου αρχηγού δεν φαίνεται να είναι το βασικό πρόβλημα για το κυβερνητικό επιτελείο.
Θέλοντας πάση θυσία να διατηρήσει τους ψηφοφόρους, που το 2015 «μετακόμισαν» από την Χαριλάου Τρικούπη στην Κουμουνδούρου, το Μαξίμου κοιτά από τώρα με ποιον τρόπο θα συστηθεί και πάλι σε όσους τον εμπιστεύτηκαν σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μαζί με το δημοψήφισμα.
Όλοι γνωρίζουν πως η μεγάλη «μάχη» θα δοθεί για τη συγκεκριμένη μερίδα των αναποφάσιστων που δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, αν θα πειστούν από τις καλές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για έξοδο από τα μνημόνια ή αν θα προτιμήσουν το γαλάζιο στρατόπεδο. Θετικά αποτιμούν στην Ηρώδου Αττικού το γεγονός πως για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει καταγραφεί κάποια μετακίνηση των συγκεκριμένων ψηφοφόρων, που δείχνουν να περιμένουν ένα «σινιάλο» από κάποιον πολιτικό χώρο.
Μπορεί οι αναγνώσεις των κορυφαίων στελεχών, να έκαναν λόγο για ένα κομματικό κοινό που κινητοποιήθηκε προκειμένου το εκλογικό σώμα να ξεπεράσει τις 200.000, ωστόσο ένα πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε σε πολλούς κυβερνητικούς. Ο φόβος πως οι ουρές στις κάλπες ενδεχομένως να ήταν για πολλούς από αυτούς ένα μήνυμα «επιστροφής στις κομματικές ρίζες» υπάρχει και για αυτό άλλωστε κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Μαξίμου δεν εφησυχάζει. Ο αυξημένος αριθμός που καταγράφηκε συνιστά αναμφισβήτητα μια σημαντική βάση που μένει να διαπιστωθεί αν θα «σηκωθεί και σήμερα από τον καναπέ», καθώς θα αποτελέσει μια νέα παράμετρο για τους δημοσκόπους.
Το γεγονός πως ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καμίνης, με αναφορές πιο κοντά στην γαλάζια παράταξη, έμειναν εκτός δευτέρου γύρου, προκάλεσε κάποια πρώτα χαμόγελα σε όσα στελέχη παρακολουθούν από κοντά τις διεργασίες. Το ζήτημα για το Μαξίμου είναι κατά πόσο ο νέος φορέας θα επαναπροσδιοριστεί στρατηγικά απέναντι στη ΝΔ με τους δυο υποψήφιους να έχουν κρατήσει έως τώρα σαφείς αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ώρα που για πολλούς ο «γάμος» με τους ΑΝΕΛ δεν έχει κανένα μέλλον μετά την προκήρυξη εκλογών, στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι σαφές πως θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» τον νέο εταίρο. Ειδικά από τη στιγμή που οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο ρόλος του «τρίτου πόλου» θα είναι εκείνος που θα κρίνει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο ενδιάμεσος χώρος από τον ΣΥΡΙΖΑ έως τη ΝΔ είναι ευρύς και γι’ αυτό τον λόγο από την Κυριακή και μετά οι διαχωριστικές γραμμές με την αξιωματική αντιπολίτευση θα μπουν με ακόμα πιο έντονο τρόπο στον δημόσιο διάλογο από στελέχη, βουλευτές και υπουργούς της πλειοψηφίας.
Νομοσχέδια με ιδιαίτερο ιδεολογικό πρόσημο θα αποτελούν από εδώ και πέρα το «βαρόμετρο» για το που κλίνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νέος Καλλικράτης και η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του νέου χρόνου. Προσεγγίσεις αναμένεται να επιχειρηθούν και στις συζητήσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο δεν περιμένουν την ανάδειξη του νέου αρχηγού στην κεντροαριστερά, αλλά ούτε και το πρώτο τυπικό ραντεβού που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός μαζί του, για να προσεγγίσουν τον χώρο. Τα περιφερειακά συνέδρια που πραγματοποιούνται, αλλά και οι επισκέψεις κορυφαίων στελεχών στην περιφέρεια καταδεικνύουν πως η προετοιμασία έχει ξεκινήσει «από κάτω», δηλαδή από την κοινωνία. Σε αυτές τις προσπάθειες πρέπει να προστεθούν και οι στενές σχέσεις του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, σε σημείο που στο παρελθόν έχουν ενοχλήσει έντονα το ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: newpost