Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”
Στον βυθό της Ουρανούπολης οι δύτες από όλο τον κόσμο, τρίβουν τα μάτια τους από την καθαρότητα των νερών και το βασίλειο της Ποσειδωνίας που ξετυλίγεται μπροστά τους.
Δεν είναι λίγοι οι τουρίστες στη Χαλκιδική που ενδιαφέρονται για τον καταδυτικό τουρισμό και αναζητούν θάλασσες κατάλληλες για να βουτήξουν και να περιηγηθούν στον πυθμένα τους. Το εν λόγω είδος τουρισμού, στοχευμένο και προσεγμένο καλείται να αναπτύξει η προ του Άθω περιοχή και ο δήμος Αριστοτέλη. Και γιατί όχι, λένε οι περισσότεροι καθώς κυριαρχεί η αίσθηση ότι το Άγιο Όρος προστατεύει τις θάλασσές του λόγω απαγόρευσης αλιείας στην περιοχή.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα από πλευράς διοίκησης του δήμου. Ο καταδυτικός τουρισμός θα ανθίσει αρχικά στο Στρατώνι όπου ζει και βασιλεύει ο συμπαθέστατος… ιππόκαμπος. Ένα είδος ψαριού διαφορετικό από τα άλλα που γίνεται πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες. Η δημιουργία καταδυτικού κέντρου στο παραθαλάσσιο χωριό εξαγγέλθηκε προεκλογικά και τώρα παίρνει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με το πλάνο, η θαλάσσια περιοχή δεν θα είναι μόνο ορμητήριο καταδύσεων αλλά ένα μεταλλευτικό πάρκο και μουσείο. Έτσι οι δύτες θα μπορούν να δουν πολλά περισσότερα από τον Ιππόκαμπο ο οποίος μελετάται επιστημονικά. «Ο δήμος έκανε αίτημα για χρηματοδότηση του έργου στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και έχει γίνει η πρώτη προσέγγιση με τον εργολάβο. Το κέντρο θα ολοκληρωθεί ως το τέλος της θητείας μας», αναφέρει ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.
Παράλληλα με τον σχεδιασμό του καταδυτικού κέντρου έγινε και η ανάλογη προωθητική καμπάνια. Στο πλαίσιο αυτής, ο δήμος Αριστοτέλη, στα τέλη Ιουλίου θα δικτυωθεί με τη Μάλτα που είναι ο δημοφιλέστερος καταδυτικός προορισμός διεθνώς. Επιπλέον, tour operators από τη Δανία, θα επισκεφτούν τον Σεπτέμβριο τις περιοχές του δήμου Αριστοτέλη, για να καταδυθούν οι ίδιοι και να πάρουν εικόνα από τον βυθό. «Οι άνθρωποι που θα έρθουν από τη Δανία θα είναι οι πλέον ειδικοί στις καταδύσεις», ανέφερε ο κ. Βαλιάνος.
Αξίζει να θυμηθεί κανείς πως για το Στρατώνι και τον Ιππόκαμπο έχει βραβευθεί ο φωτογράφος Νίκος Σαμαράς που ασχολείται με την καταγραφή της υποβρύχιας ζωής, απαθανατόντας το ψάρι να σέρνει μια μάσκα στον βυθό, στο Στρατώνι Χαλκιδικής, μετά την λήξη της πρώτης καραντίνας.
Η Ποσειδωνία σε Ουρανούπολη και Αμμουλιανή
Και ενώ το Στρατώνι καθιστά σήμα κατατεθέν του τον Ιππόκαμπο, στην άλλη άκρη της Αθωνικής χερσονήσου, σε Ουρανούπολη και Αμμουλιανή, οι θάλασσες εντυπωσιάζουν δύτες από τον όλο κόσμο με τα καθαρά νερά τους και τις ιδανικές θερμοκρασίες.
Οι ομορφιές είναι πραγματικά μοναδικές όσο μοναδική είναι και η βιοποικιλότητα σε βάθος 20 και 30 μέτρων. Η Ανδρονίκη Ηλιάδου, από το Athos Scuba Diving Center, εκπαιδεύτρια καταδύσεων μιλά για την εμπειρία δύο δεκαετιών από το επάγγελμα. Όπως λέει, παιδιά 8 ετών ξεκινούν δειλά να ασχολούνται με τις καταδύσεις και τις κάνουν κομμάτι της ζωής τους σταδιακά. Η ίδια περιγράφει τον βυθό: «Η Ουρανούπολη και η Αμμουλιανή είναι μοναδικές περιοχές. Ο βυθός έχει βράχια, κανάλια και… ζωή πάνω στα βράχια. Κόσμος που βούτηξε στα δημοφιλέστερα καταδυτικά σημεία της γης έρχεται εδώ και μαγεύεται. Είναι η έλλειψη ρευμάτων, η καθαρότητα και οι καλές θερμοκρασίες».
Ο Γιάννης Ηλιόπουλος, στο ίδιο καταδυτικό κέντρο, είναι φωτογράφος και εδώ και πολλά χρόνια δύτης, με τα θέματά του να αντλούνται από τον βυθό. Δύσκολο να εξηγήσει γιατί είναι τόσο μοναδικός ο θαλάσσιος κόσμος της περιοχής. «Ίσως οφείλεται στο Άγιο Όρος και την απουσία έντονης αλιευτικής δραστηριότητας λόγω απαγορεύσεων», εικάζει.
«Η ζωή στον βυθό περιλαμβάνει όλα τα είδη της Μεσογείου αλλά σε πληθώρα», αναφέρει ο Γιάννης που ανακαλεί έντονες στιγμές στο μυαλό του από καταδύσεις: «Δεν μπορώ να ξεχάσω το δελφίνι που είδαμε. Βουτήξαμε σε βάθος και πρώτα μας προσπέρασε ένα κοπάδι μαγιάτικα, και μετά ένα κοπάδι τονάκια. Ξαφνικά, με δύναμη και ταχύτητα πέρασε ένα δελφίνι. Δεν ήταν αυτό το χαριτωμένο δελφίνι που έχουμε στο μυαλό μας, αλλά ένα μεγάλο δελφίνι κυνηγός που έψαχνε την τροφή του. Επίσης δεν θα ξεχάσω ένα φεγγαρόψαρο. Έτυχε να είναι στην επιφάνεια του νερού. Ένα τεράστιο μάτι μας κοίταξε κι αμέσως χάθηκε»…
Στο βιβλίο «Ο κόσμος της Θάλασσας» που επιμελήθηκαν δύο (τότε) φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, ο Δημήτρης και η Αγγελική Πάφρα, φιλοξενούνται είκοσι μοναδικές φωτογραφίες από τη θαλάσσια περιοχή της Ουρανούπολης. Ο ιχθυολόγος σήμερα Δημήτρης περιγράφει την εμπειρία: «Μια θάλασσα γεμάτη ζωή. Από τα πρώτα κι κόλας μέτρα, είναι μια θάλασσα πλούσια με πλούσια βιοποικιλότητα , αντικρίζοντας διαφορά είδη θαλάσσιας ζωής που κοσμούν το βυθό. Τα υποθαλάσσια λιβάδια (Ποσειδωνία) έχουν μεγάλη σημασία για την τοπική βιοποικιλότητα, κυρίως σε περιοχές που δεν υπάρχουν σκληρά υποστρώματα. Οι Ποσειδωνίες είναι πολύ όμορφες και συναρπαστικές περιοχές για κατάδυση και υπαίθριες δραστηριότητας καθώς είναι περιοχές με μεγάλη πιθανότητα τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Τα υποθαλάσσια λιβάδια είναι σημαντικό είδος δείκτη για την υγεία παράκτιων οικοσυστημάτων».