Κοινωνός της οικουμενικής ακτινοβολίας τους αρχαίου Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη, έγινε για μια ακόμα φορά ο ομώνυμος Δήμος Αριστοτέλη, προσελκύοντας παγκοσμίως καταξιωμένες προσωπικότητες που εμπνέονται από τη λάμψη του Μακεδόνα φιλοσόφου.
Τη διαχρονικότητα των διδαχών του Αριστοτέλη και του Κομφούκιου, που στέλνουν από τα βάθη των αιώνων οικουμενικό μήνυμα αρμονικής συνύπαρξης των πολιτισμών τόνισαν οι συμμετέχοντες στην τελετή λήξης του Παγκόσμιου Συμποσίου με θέμα «η Ηθική του Αριστοτέλη και του Κονφούκιου για τον 21ο αιώνα», που πραγματοποιήθηκε χθες στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων παρουσία του εμπνευστή του, κορυφαίου οικονομολόγου, Προέδρου του UNSDSN και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Columbia κ. Jeffrey Sachs.
Τους συνέδρους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, τονίζοντας τα κοινά χαρακτηριστικά που ενώνουν τους δύο φιλόσοφους, οι οποίοι εκπροσωπούν δύο φάρους της ανθρωπότητας: «Εκπροσωπούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που θεμελίωσε σε μεγάλο βαθμό τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό και τον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό που θεμελίωσε σε εξίσου μεγάλο βαθμό τον σύγχρονο πολιτισμό της ανατολής. Τόσο ο Αριστοτέλης, όσο και ο Κομφούκιος, υπήρξαν διδάσκαλοι κύκλου μαθητών, αλλά και νέων της αριστοκρατίας της εποχής τους. Αμφότεροι, έριξαν ιδιαίτερο βάρος στο τρίπτυχο ουρανός, άνθρωπος, γη και αφιέρωσαν τη ζωή τους στην μελέτη του ορατού κόσμου, αλλά και του αόρατου: της ψυχής, της μεταφυσικής, της ηθικής και του ιδανικού άνδρα… ή του ιδανικού ανθρώπου. Τελικά, αμφότεροι, ξεπέρασαν τα όρια της Ιστορίας, με την λάμψη τους να ταξιδεύει στο χώρο και στον χρόνο, για να φτάσει παντού στον κόσμο, συνεχίζοντας το ταξίδι τους ως το Σήμερα και με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν στο Αύριο.»
Ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόθεση αδελφοποίησης του Δήμου Αριστοτέλη και της γενέτερειας του Κομφούκιου, Τσού Φου, της επαρχίας Σαντονγκ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Σας καλώ να μοιραστούμε το δέος μιας φανταστικής συνάντησης που νικά τον χώρο και τον χρόνο, φέρνοντας τον Αριστοτέλη και τον Κομφούκιο εδώ, σ` αυτές τις αρχαίες πέτρες, να συζητούν σε κοινή γλώσσα, να γινόμαστε για λίγο νοερά μαθητές τους και να τους θαυμάζουμε να μετατρέπουν τον διάλογο των ανθρώπων σε διάλογο πολιτισμών και εποχών. Να μας αποδεικνύουν τελικά ότι η Ηθική με την βαθειά σημασία της, παραμένει αναλλοίωτη, είτε βρισκόμαστε στο 21ο αιώνα μετά Χριστόν, είτε 3ο αιώνα προ Χριστού, είτε στον αιώνα του Χουάνγκ Ντι. Αυτή την ακτινοβολία που ταξιδεύει στους αιώνες, σ` αυτόν εδώ τον τόπο την έχουμε μετατρέψει σε αναπτυξιακό όραμα.»
Ο κ. Σακς από την πλευρά του, στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε πως ο Αριστοτέλης και ο Κομφούκιος, αποτελούν τους ιδανικούς εκπροσώπους της ηθικής που διαψεύδει όσους μιλούν για σύγκρουση πολιτισμών, διαμηνύοντας πως «η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη αποδοχή της διαφορετικότητας και τον διάλογο των πολιτισμών».
Την τελετή συντόνισε η Ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας του ΑΠΘ κ. Δήμητρα Σφενδόνη- Μέντζου, Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ που οργάνωσε το συμπόσιο, με συνδιοργανωτές, το United Nations Sustainable Solutions Network (Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, UNSDSN), την Ακαδημία Αθηνών και το China Confucius Foundation. Ο Δήμος Αριστοτέλη ανέλαβε εξ`