Περίοδο ακραίας αβεβαιότητας βιώνουν οι πολίτες εξαιτίας των σφοδρών ανατιμήσεων στην ενέργεια. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την αντιπολίτευση ωστόσο να τονίζει πως αυτά έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα έχουν ήδη «κλειδώσει» και έτσι το απόγευμα της Πέμπτης στις 19:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Σκυλακάκης: Η κυβερνητική παρέμβαση θα είναι πουλεπίπεδη
Για τα νέα μέτρα μίλησε στο OPEN ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, που τόνισε πως ο «σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για το λογικό, μη θετικό σενάριο» και τόνισε ότι η κυβερνητική παρέμβαση για την ενέργεια θα είναι πολυεπίπεδη και δεν θα αφήσει κανέναν έξω.
Ο κ. Σκυλακάκης, εξήγησε ότι το μη θετικό σενάριο είναι αυτό που συμβαίνει τώρα, δηλαδή τιμές πετρελαίου 100 ευρώ το βαρέλι και αντίστοιχες για το φυσικό αέριο. «Στην ακραία αβεβαιότητα τι κάνεις; Πρώτον πρέπει να μην αφήσεις την οικονομία σου να πέσει γιατί αν πέσει η οικονομία πέσαμε όλοι δεν υπάρχουν περιθώρια στη χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος και αφού έχει συμβεί η κρίση της πανδημίας και αφού έχουμε την απειλή από την Τουρκία, αφού έχει σκάσει και ο ενεργειακό πόλεμος που μας πλήττει, να αφήσουμε την οικονομία να πέσει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε σύνεση και σοβαρότητα στη διαχείριση αυτών των στιγμών και σχεδιάζουμε. Ο σχεδιασμός μας είναι για το λογικό, μη θετικό σενάριο. Αυτό που τρέχει τώρα. Τα εκατό ευρώ το βαρέλι, 100 ευρώ το φυσικό αέριο», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
«Με δεδομένο ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το κακό σενάριο, είναι μέσα στις τιμές που προβλέπουμε», συμπλήρωσε.
«Αν με ρωτάγατε τι είναι πιο πιθανό να πάει χειρότερα από αυτό που έχουμε σχεδιάσει ή καλύτερα θα σας έλεγα ότι είναι πιο πιθανό να πάει καλύτερα απ’ ότι χειρότερα. Αλλά σε περιόδους ακραίας αβεβαιότητας πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός.
Απαντώντας σε ερώτηση αν με βάση το καλό σενάριο οι λογαριασμοί του καλοκαιριού θα είναι κοντά στα περσινά επίπεδα σχολίασε: «Δεν το ξέρω».
Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέφευγε εντέχνως να αποκαλύψει το χρόνο των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση, αλλά υπογράμμισε ότι το σχέδιο είναι πολυεπίπεδο. «Θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό και θα Είναι σημαντικά. Για εμένα κλειδί είναι να επανέλθει ηρεμία στην οικονομία. Η παρέμβαση θα είναι πολυεπίπεδη. Δεν θα αφήνει κανέναν έξω. Θα είναι κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας για επαρκή χρόνο, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κινηθούν και να μην έχουν τη δαμόκλειο σπάθη» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σκυλακάκης ήταν φειδωλός ως προς τι θα παρέχει το πακέτο μέτρων, ωστόσο έδωσε κάποιες κατευθύνσεις: «Η παρέμβαση θα είναι σε δύο επίπεδα: πρώτον στην κοινωνία και την οικονομία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και δεύτερον χρησιμοποιεί αρκετά εργαλεία ώστε να έχει αποτέλεσμα».
Τα σημεία «κλειδιά» των παρεμβάσεων
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κοκαλιάρη στο ethnos.gr, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια πολυεπίπεδη παρέμβαση, προκειμένου να επιστρέψουν οι τιμές όσο πιο κοντά γίνεται στα προ κρίσης επίπεδα χωρίς να υπάρξουν δημοσιονομικοί κλυδωνισμοί. Η βασική καινοτομία των προωθούμενων διατάξεων είναι πως θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, δηλαδή θα υπάρξει δίχτυ προστασίας ακόμα και στις περιπτώσεις που η κατανάλωση ξεπερνά τις 300 κιλοβατώρες.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση για να βάλει φρένο στο ράλι των ανατιμήσεων στην ενέργεια ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα «μεικτό σύστημα». Το νέο σχέδιo θα απλώνεται μέχρι το τέλος του έτους και παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για εξάμηνη παράταση, εφόσον συνεχιστούν και το 2023 οι υψηλές τιμές στην ενέργεια.
Τα χρήματα αναμένεται να προέλθουν από τον προϋπολογισμό, από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και την φορολόγηση των όποιων υπερκερδών προσδιοριστούν από τη ΡΑΕ. Υπολογίζεται πως αν απαιτηθεί ετήσια παρέμβαση το κονδύλι μπορεί να φτάσει και τα 5 δισεκατομμύρια, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστούν περίπου 2.5 δισεκατομμύρια.
Πλαφόν στην χονδρική και επιδότηση στους λογαριασμούς
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο περιλαμβάνει ένα πλαφόν στην χονδρική από τον Ιούνιο και μια μορφή «επιδότησης» σε λογαριασμούς (με έμφαση στους πλέον ευάλωτους). Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που έχει η «ρήτρα αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς, ενώ φαίνεται πως η κάλυψη θα είναι διευρυμένη και δεν θα αφορά μόνο τις πρώτες κατοικίες.
Στην κυβέρνηση έχουν εξετάσει και το θέμα της αναδρομικότητας συγκεκριμένων παρεμβάσεων, προκειμένου να μην προκαλέσουν ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά οι λογαριασμοί του Μαΐου. Παράλληλα στόχος είναι να διασφαλιστεί πως δεν θα βρεθούν αντιμέτωπα με διακοπές ρεύματος νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος των λογαριασμών.
Πηγή: ethnos.gr