Μέλι “Σίθων”: Η κρίση απειλεί έναν μεγάλο διατροφικό θησαυρό

    Ως ένας από τους πιο παλιούς συνεταιρισμούς στον χώρο του μελιού, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός της Νικήτης “Σίθων” φέρει μεγάλη και βαριά κληρονομιά.

    Η προσπάθεια της διοίκησης του συνεταιρισμού είναι επίπονη, αλλά το μέγεθος της ευθύνης διατήρησης της μακρόχρονης ιστορίας του, ακόμη μεγαλύτερο. Ο συνεταιρισμός αποτελούσε ανέκαθεν και θα συνεχίσει να αποτελεί, σημείο αναφοράς στον τομέα της παραγωγής μελιού α’ ποιότητας.

    Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς στην Ευρώπη με έτος ίδρυσης το 1952. Η στήριξη των παραγωγών διαχρονικά, το εμπόριο στην αγορά μέσω της διάθεσης προϊόντων άριστης ποιότητας, η διατήρηση και η συνεχής βελτίωση της παραγωγής από γενιά σε γενιά, η συμβολή στην προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών, αλλά και η επιμόρφωση τους διαχρονικά ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, αποτελούν τομείς που χαρακτήριζαν και θα χαρακτηρίζουν τον συνεταιρισμό.

    Η πλούσια μελισσοκομική χλωρίδα συνδυασμένη με το κατάλληλο κλίμα είναι από τους βασικούς λόγους ανάπτυξης της μελισσοκομίας στην περιοχή, που μαζί με την αγάπη, τον μόχθο των ανθρώπων του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού της Νικήτης, τις υπερσύγχρονες υποδομές και την βαθιά τεχνογνωσία καθιστούν το μέλι «Σίθων» ένα από τα καλύτερα προϊόντα, α’ ποιότητας, με διακρίσεις τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη.

    Το μέλι ελέγχεται για την ποιότητά του από το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου που διαθέτει, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελισσοκομίας και τα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά εργαστήρια εξέτασης μελιού APPLICA και QSI.

    Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού, Αχιλλέας Παπαστεργίου εξηγεί πως ο συνεταιρισμός στα 4000 τμ των εγκαταστάσεών του, παράγει μια μεγάλη ποικιλία τύπων μελιού, κυρίως ανθόμελο και πευκόμελο, που ξεπερνά τους 1000 τόνους, ισοδυναμώντας με το 12-14% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού!

    Σύμφωνα με τον ίδιο ο συνεταιρισμός παράγει ακόμη, μέλι ελάτης, μέλι καστανιάς, δασόμελο, θυμαρίσιο μέλι, μέλι πορτοκαλιάς, μέλι σουσούρας, μέλι κασετίνα, μέλι HORECA, βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη και κερί.

    «Οι πωλήσεις του συνεταιρισμού απευθύνονται κυρίως στην ελληνική αγορά, αλλά συγχρόνως, η εταιρεία δίνει έμφαση και στις εξαγωγικές της δραστηριότητες. “Εξάγουμε σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.(Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία κ.α.) αλλά και στις Η.Π.Α., Καναδά, Ιαπωνία, Αυστραλία“, λέει ο κ. Παπαστεργίου για τις πωλήσεις ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι το μέλι “Σίθων” έχει τοποθετηθεί στις περισσότερες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και σε πολλά και διάφορα σημεία πώλησης στον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο καταστημάτων του Συνεταιρισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

    Όσον αφορά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας συνεταιρισμός παραγωγής μελιού ο πρόεδρος αναφέρει ότι το μέλι είναι εκτεθειμένο στη νοθεία και στις ελληνοποιήσεις. «Έχουμε αρκετά προβλήματα με τις εισαγωγές μελιού από τρίτες χώρες, όπως Κίνα και Βραζιλία. Έρχονται πολύ φθηνά μέλια στην αγορά, αμφίβολης ποιότητας, τα οποία τα βαφτίζουν “ελληνικά”. Ο παραγωγός, όπως καταλαβαίνεται δεν μπορεί  να ανταγωνιστεί αυτές τις τιμές που έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η ζήτηση», τονίζει και σημειώνει ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να ξεχωρίζει το ελληνικό μέλι από τα εισαγόμενα και τα μείγματά τους με τα ελληνικά μέλια.

    Τέλος, αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, ο κ. Παπαστεργίου κάνει λόγο για ακόμη ένα χτύπημα που θα επηρεάσει την παραγωγή λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές: «Δεν μπορώ να κρίνω από τώρα εάν η φετινή χρονιά θα είναι καλή ή όχι. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά θέματα  που μας προβληματίζουν. Πολύ φοβάμαι πως η ζάχαρη σε λίγο καιρό θα είναι ένα προϊόν πολυτελείας. Η τιμή της έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά υπάρχουν και ελλείψεις στην αγορά. Επίσης οι υψηλές τιμές στα καύσιμα έχουν αυξήσει και το κόστος στις μετακινήσεις των κυψελών με αποτέλεσμα όλο αυτό να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και ανησυχίες στον κλάδο», καταλήγει ο ίδιος.