Το ζήτημα του ελεύθερου κάμπινγκ απασχολεί κάθε καλοκαίρι την επικαιρότητα και παραμένει ένα θέμα «άλυτο» στην χώρα. Ωστόσο σύμφωνα με τον νόμο 4276/14(άρθ 7 παρ 18) η ελεύθερη κατασκήνωση είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμο η ακόμη και φυλάκιση.
Επιστολή σχετικά με το θέμα που ταλανίζει τη Χαλκιδική, αλλά και όλη την Ελλάδα έστειλε προς τους βουλευτές του νομού, ο πρόεδρος των τουριστικών επιχειρήσεων Τορώνης, Ιωάννης Μαλλίνης παραθέτοντας μάλιστα τα προβλήματα που δημιουργεί αυτό το φαινόμενο.
«Γινόμαστε μάρτυρες κάθε χρόνο αυτού του φαινομένου χωρίς ποτέ να έχει παρθεί κάποιο σοβαρό μέτρο», σημειώνεται στην επιστολή, στην οποία τονίζεται ότι «το πρόβλημα ταλανίζει όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως την Χαλκιδική».
«Πιστεύοντας ακράδαντα στο αίσθημα ευθύνης και στην αγάπη σας για τον τόπο, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και από την θέση σας στην βουλή των Ελλήνων να δώσετε την λύση που μας αξίζει», κατέληξε στην επιστολή ο κ. Μάλλινης.
Με αφορμή την επιστολή και ύστερα από επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο, ο ίδιος εξήγησε πώς «επηρεάζεται» το κάμπινγκ Πλατανίτσι λέγοντας ότι «το κάμπινγκ Πλατανίτσι αλλά και οποιαδήποτε τουριστική επιχείρηση έχει σίγουρα διαφυγόντα κέρδη και όπως καταλαβαίνετε οι απώλειες εσόδων είναι μεγάλες».
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος αναφέρθηκε στους κινδύνους που επιφέρει αυτή η κατάσταση, όπως τον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Για τον τζίρο της επιχείρησης Πλατανίτσι και αν αυτός επηρεάζεται, σύμφωνα με τον κ. Μαλλίνη ο τζίρος επηρεάζεται αρνητικά αφού όπως είπε κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν καταναλώνει τίποτα.
Τέλος για το αν προσδοκά κάποιο αποτέλεσμα μέσω της επιστολής του στους βουλευτές ο ίδιος απάντησε ότι «περιμένουμε κάποιο αποτέλεσμα, το ευχόμαστε. Ο ρόλος μας είναι να προσπαθούμε και να αιτούμαστε άλλωστε».
Με την σειρά του ο πρόεδρος Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνης Δεληδημητρίου μιλώντας στο xalkidiki politiki είπε «η ελεύθερη κατασκήνωση επηρεάζει πολλά θέματα που άπτονται του πολιτισμού μας και της κουλτούρας μας».
Σύμφωνα με τον κ. Δεληδημητρίου οι εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα. «Αρχικά οι δήμοι αναγκάζονται να μαζεύουν όγκους σκουπιδιών και δεύτερον υπάρχει τεράστια απώλεια εσόδων και από το κράτος αλλά και από τις νόμιμες επιχειρήσεις». Επίσης κατά τα λεγόμενά του τα περιστατικά δεν καταγράφονται λόγω “covid”.
«Έχουμε στείλει υπόμνημα προς το υπουργείο δημόσιας τάξης σαν πανελλήνια ένωση ιδιοκτητών κάμπινγκ και φυσικά ενοχλούμε συνεχώς την αστυνομία να ενισχύσει τις κατά τόπους δυνάμεις, γιατί όπως είναι φυσικό είναι αδύνατον ένας δήμος να ελέγξει τα περιστατικά», αναφέρει ο πρόεδρος. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι τεράστιο πρόβλημα να μην ενισχύεται η τοπική αστυνομία τους καλοκαιρινούς μήνες και εξηγεί πως οι δήμοι είναι αδύνατον να επιβάλλουν την τάξη αφού λείπει η δημοτική αστυνομία. Σύμφωνα με τον κ. Δεληδημητρίου το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και κατά την άποψη του για να λυθεί θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.
«Είμαστε άνθρωποι, αλλά αυτοί της ελεύθερης κατασκήνωσης το έχουν παρακάνει. Δυστυχώς δεν τιμούν ούτε τον πολιτισμό ούτε και την κουλτούρα μας», κατέληξε.
Σχετικά με την ελεύθερη κατασκήνωση ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος του δήμου Σιθωνίας, Γιώργος Δαλδογιάνης ανέφερε ότι «υπάρχει σε πολλά σημεία της Σιθωνίας, αλλά από την μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς όπως είναι η αστυνομία, η κτηματική υπηρεσία,το λιμενικό και η πυροσβεστική διενεργούμε ελέγχους κάνοντας εξορμήσεις και όπου διαπιστώνεται παράβαση, υπάρχουν και τα ανάλογα πρόστιμα». Ο κ. Δαλδογιάνης είπε πως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, καθώς η περιοχή είναι μεγάλη και διαθέτει επίσης μεγάλες ακτογραμμές. Ακόμη αναφέρθηκε στους κινδύνους που συντρέχουν και στην αλόγιστη απόρριψη σκουπιδιών από τους παράνομους κατασκηνωτές. «Όσον αφορά τα σκουπίδια γίνονται μεγάλες προσπάθειες. Στις Καβουρότρυπες για παράδειγμα που είναι μια εστία ελεύθερης κατασκήνωσης τοποθετήσαμε περισσότερους κάδους και δώσαμε εντολή να περνάνε πιο συχνά τα απορριμματοφόρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι από πλευράς του δήμου γίνονται φιλότιμες προσπάθειες για τη μείωση του φαινομένου εξηγώντας όμως ότι είναι δύσκολο ο δήμος να περιορίσει και να ελέγξει μόνος αυτό το φαινόμενο.