Είναι άδικο και εξωφρενικό, τουλάχιστον, να μην καταδέχονται οι εκπαιδευτικοί να πάνε στα σχολεία της Συκιάς, σαν να πρόκειται για το τελευταίο νησί του χάρτη. Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση που δίνουν σε γονείς και μαθητές του δήμου Σιθωνίας, αλλά με μια δεύτερη ανάγνωση, πιο προσεκτική, φαίνεται πως η αδικία ξεκινά από λάθη και παραλείψεις.

Το πρώτο πρόβλημα που είναι υπαρκτό και έντονο αφορά τη στέγαση των καθηγητών και δασκάλων. Κι όχι μόνο στη Συκιά, αλλά σε ολόκληρη τη Σιθωνία. Πώς να αναζητήσουν σπίτι και πού να μείνουν όταν όλα τα σπίτια μένουν κλειστά για την καλοκαιρινή σεζόν και μόνο.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά το κόστος μετακίνησης. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να διαμείνουν στο μέρος, τότε πρέπει να μπορούν να πηγαινοέρχονται. Δηλαδή να καλύπτουν το κόστος μετακίνησης, πράγμα δύσκολο με τον μισθό που παίρνουν.

Το να χαρακτηριστεί δυσπρόσιτη η Συκιά είναι μια σοβαρή λύση στο πρόβλημα, όπως επίσης και να βρεθούν καταλύματα για τους εκπαιδευτικούς τον χειμώνα, όπως ακριβώς κάνουν οι δήμοι το καλοκαίρι για να στεγάσουν το ΕΚΑΒ.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε τη «μη λύση» ως μόνιμη κατάσταση με τους μαθητές να χάνουνε διδακτικές ώρες ακόμη δεν ξεκίνησαν τα σχολεία.

 

Νίκος Τσερκεζίδης, Επιχειρηματίας – Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πολιτικής Προστασίας ΝΔ Χαλκιδικής