Λύση στο πρόβλημα των εργατών στην κτηνοτροφία δίνει η νέα ΚΥΑ

    Το χρόνιο πρόβλημα της βίζας που ανέδειξε η πανδημία

    του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου

    Λύση στο πρόβλημα της έλλειψης των εργατών από Τρίτες Χώρες που έπληττε τους κτηνοτρόφους έδωσε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία καθορίζει τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία για τα έτη 2023 και 2024.

    Με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ που αφορούσε τα έτη 2021 και 2022 και η οποία είχε λάβει παράταση και το πρώτο τρίμηνο του 2023, απαγορεύονταν η εποχική εργασία εργατών κτηνοτροφίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, τη στιγμή μάλιστα που επιτρέπονταν σε όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, δεν υπήρχε ούτε η πρόβλεψη δυνατότητας μεταφοράς αριθμού μετακλήσεων από έναν μη κορεσμένο κλάδο σε έναν άλλον, που έχει καλυφθεί το όριο, π.χ. από τη γεωργία στην κτηνοτροφία κλπ.

    Με βάση τη νέα απόφαση πλέον δεν καθορίζονται οι θέσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα αλλά ανά Περιφέρεια. Το γεγονός αυτό διευκολύνει καταρχήν τη μετακίνηση από Περιφερειακή Ενότητα σε Περιφερειακή Ενότητα των μετακλητών εργατών. «Με βάση τη νέα απόφαση μπορεί κάποιος να αξιοποιηθεί και να πάει την Άνοιξη στα κλαδέματα της Χαλκιδικής στις ελιές, μετά στη Βέροια στις αραιώσεις και στην συγκομιδή των πυρηνοκάρπων και μετά πίσω στη Χαλκιδική», εξηγεί η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κατερίνα Ζωγράφου, σημειώνοντας πως πλέον δίνεται η δυνατότητα ένας εργάτης να αλλάζει εργοδότες.

    Παράλληλα, δόθηκε λύση και στο ζήτημα της μεταφοράς μετακλητών εργατών από έναν κορεσμένο κλάδο σε έναν άλλον καθώς Γεωργία, Κτηνοτροφία, Δασοκομία και Αλιεία, υφίστανται πλέον ως μία ενιαία κατηγορία. Σε αυτήν περιλαμβάνονται εργάτες γης, φυτωρίων, θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας, δασεργάτες, υλοτόμοι, εργάτες υδατοκαλλιέργειας και εργάτες ιχθυοπαραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νέα απόφαση, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπονται συνολικά 34.000 θέσεις εργασίας στην εν λόγω κατηγορία.

    Ως μία «θετική αλλαγή που θα δώσει ανάσα στους κτηνοτρόφους του νομού», περιγράφει τη νέα απόφαση μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Χαλκιδικής κ. Δημήτριος Κόμνος.

    Για τη λήψη της συγκεκριμένης διυπουργικής απόφασης χρειάστηκε η σύμπραξη συνολικά έξι υπουργείων (γεγονός που πιθανότατα οδήγησε στην καθυστέρησή της) μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα Υπουργεία: Ανάπτυξης, Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Νησιωτικής Πολιτικής, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Το χρόνιο πρόβλημα της βίζας που ανέδειξε η πανδημία

    Το φετινό πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης φαίνεται πως ανέδειξε ένα χρόνιο φαινόμενο κατά το οποίο πολλοί εργάτες από Τρίτες Χώρες ενέπιπταν σε καθεστώς μαύρης εργασίας χρησιμοποιώντας τουριστικές βίζες. Το φαινόμενο αυτό φέρεται να επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το πλαίσιο της αυστηροποίησης των κανόνων εισόδου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετήθηκε λόγω της πανδημίας.

    «Τα προηγούμενα χρόνια, όταν έφευγε η πρόταση από την Περιφερειακή Ενότητα, για το πόσες θέσεις μετακλητών εργατών χρειάζονταν, δεν υιοθετούνταν ολόκληρη και αυτούσια από τα Υπουργεία. Μέχρι δύο χρόνια πριν λέγαμε ότι ζητούσαμε περίπου 8.000-10.000 εργάτες και μας ερχόταν ΦΕΚ το οποίο είχε μέσα 2.000 θέσεις. Είχαμε μεγάλα προβλήματα», εξηγεί η κ. Ζωγράφου.

    Λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα φέρεται να έδινε το παραθυράκι της μέχρι πρότινος «ελαστικής» νομοθεσίας σε θέματα τουριστικής βίζας τις οποίες χρησιμοποιούσαν δεκάδες εργάτες γης. Το γεγονός αυτό οδηγούσε τόσο τους εργάτες στην αδήλωτη εργασία, όσο και στη διαρροή ασφαλιστικών εισφορών από τα ταμεία.