Ημερίδα με θέμα “Διαχείριση των υδατικών πόρων στη Γεωργία, Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή” πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, μαζί με τον Δήμο Πολυγύρου.
Στη διάρκεια της ημερίδας θίχτηκαν σοβαρότατα θέματα που αφορούν τις αρδευτικές γεωτρήσεις και το πρόβλημα της υφαλμύρωσης, Η σοβαρότητα της κατάστασης διαφάνηκε από την αναφορά στον σχεδιασμό του Φράγματος του Χαβρία, που αρχικά προέβλεπε κάλυψη ύδρευσης, ωστόσο το ενδεχόμενο κλεισίματος των γεωτρήσεων της Ορμύλιας άλλαξε το πλάνο.
Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Υδατικών πόρων της ΑΔΜ-Θ, Στυλιανός Μιχαηλίδης στην τοποθέτησή του μίλησε για το υψηλό κόστος αλλαγής των γεωτρήσεων στην οποία εξαναγκάζονται πολλοί αγρότες μη έχοντας άλλες λύσεις για τις παραγωγές τους. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο χρήσης νερού από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, αν πρωτίστως δεν διασφαλιστεί πλήρως ότι τηρούνται στο έπακρο όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία επεξεργασίας. Όπως εξήγησε είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανάγκες άρδευσης των αγροτών συμπίπτουν με την αιχμή της τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική, και πολλές μονάδες επεξεργασίας παρουσιάζουν προβλήματα, Πόσο δε μάλλον να χρησιμοποιηθούν τα μισοεπεξεργασμένα νερά τους για άρδευση.
«Πήραμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη διαχείριση του νερού στη Χαλκιδική, ξεκινώντας με την ημερίδα αυτή», είπε η αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Ζωγράφου. Η ίδια κάλεσε τους δήμους να εξοικονομήσουν νερό από τα αρδευτικά τους δίκτυα με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων τηλεμετρίας, αλλά θα αναζητηθούν και πόροι για την αξιοποίηση των νερών των αστικών λυμάτων. «Για τους αγρότες λέμε να κάνουν χρήση καλών πρακτικών στη γεωργία ώστε να φτάσουμε σταδιακά στο επιθυμητό επίπεδο», τόνισε.
Ο Αθανάσιος Μολασιότης, καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ μίλησε για την ελιά Χαλκιδικής και τις προκλήσεις στην καλλιέργειά της όταν στερεύει ο υδροφόρος ορίζοντας. Τα προβλήματα είναι τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και η έλλειψη νερού. «Το δέντρο έχει δυνατότητα να προσαρμοστεί με διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές. Η καλλιέργεια είναι σε ένα σταυροδρόμι για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων», είπε δηλώνοντας αισιόδοξος.
Ο Στυλιανός Ταμβακίδης, προϊστάμενος της διεύθυνσης υδατικών πόρων της ΠΚΜ αναφέρθηκε στη διαχείριση των υδατικών πόρων, ένα σχέδιο που γεννά λύσεις χωρίς την αναγκαία κατασκευή έργων μέσω της ορθής χρήσης του νερού.
Στη σύσκεψη ήταν παρών ο πρώην πρύτανης και επικεφαλής μειοψηφίας του Περιφ. Συμβουλίου Κ.Μ. Γιάννης Μυλόπουλος. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των υδάτων χάνεται άσκοπα σε διαρροές και άλλες απώλειες λόγω κακής χρήσης των νερών.
Ο δήμαρχος Πολυγύρου Γιώργος Εμμανουήλ, έθεσε ζητήματα ύδρευσης μεταξύ άλλων, τη στιγμή όμως που στον Πολύγυρο πάνω από το 90% των αναγκών του δήμου κατευθύνεται σε άρδευση, όπως είπε.