Φθάνουμε πλέον και επίσημα στη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου, η οποία αν και θεωρείται επιτυχής ως προς την προσέλευση επισκεπτών σε ολόκληρη τη Χαλκιδική, αφήνει τους επαγγελματίες, σε εμπόριο και εστίαση, «μουδιασμένους».
Κλείνουν το ένα μετά το άλλο εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης σε τουριστικούς προορισμούς σε ολόκληρη τη Χαλκιδική, καθώς -δεδομένων και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον τρέχοντα Σεπτέμβριο- η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί αισθητά, με εξαίρεση τα γκρουπ τουριστών και τις επισκέψεις των Σαββατοκύριακων.
Παράλληλα, αυξημένα λειτουργικά κόστη, «τσουχτερή» φορολογία, αλλά και τουρίστες με χαμηλή αγοραστική δύναμη, συνθέτουν μία πραγματικότητα, η οποία δείχνει μάλλον αποτρεπτική για μία πιθανή επέκταση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή.
Άνω του 50% η μείωση της αγοραστικής κίνησης
Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών, Γιώργος Λιβανός, κάνει λόγο για μικρή αγοραστική δύναμη των επισκεπτών της Χαλκιδικής, οι οποίοι προέρχονται ως επί το πλείστον από τα Βαλκάνια.
«Ειδικά φέτος η φορολογία ήταν πολύ “τσουχτερή”», σημειώνει αρχικά, τονίζοντας πως αν και η επισκεψιμότητα στην περιοχή ήταν αρκετή, μειώθηκε εν συγκρίσει με τις προηγούμενες χρονιές.
Όπως επισημαίνει, η αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής παρουσίασε μείωση άνω του 50%.
«Όταν δεν υπάρχει επισκεψιμότητα, ακόμα κι αν είσαι όλη ημέρα στο μαγαζί σου και δεν μπει άνθρωπος, είσαι μόνο έξοδα. Οι περισσότεροι που λέμε ότι πρέπει να κλείσουμε το κάνουμε για να αποφύγουμε τα έξοδα. Όταν το χρήμα δεν κυκλοφορεί στερεύουν τα πάντα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το εάν θα σκεφτόταν να επιμηκύνει την λειτουργία του καταστήματός του, ο ίδιος υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει λόγος να είναι ανοιχτός κάποιος τον Σεπτέμβρη», αφήνοντας ενδεχόμενο για λουκέτα σε καταστήματα στα Νέα Μουδανιά.
«Όποιο μαγαζί κλείνει, δεν ανοίγει καινούργιο», σημειώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η περιοχή αποτελεί παραδοσιακά το εμπορικό κέντρο της Χαλκιδικής.
«Παλιά που ερχόταν οι Ρώσοι ξόδευαν. Όταν έχει ”χαθεί” πλέον ο Ρώσος που ήταν ο καλύτερος πελάτης σε όλη την αγορά, ποιος άλλος έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει λεφτά; Ο Σκοπιανός ή ο Έλληνας;», υπογραμμίζει καταληκτικά.
Η «αλλοπρόσαλλη» φετινή χρονιά και ο χειμερινός τουρισμός ακόμη και… παραθαλάσσια
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Εστίασης της Κασσάνδρας, Βασίλης Τρέλλης, μιλά για μία «αλλοπρόσαλλη» χρονιά και τονίζει την ανάγκη διεύρυνσης του τουρισμού σε παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
«Η χρονιά ξεκίνησε πολύ πιο δυνατά από πέρυσι, από ένα σημείο και μετά η δουλειά έπεσε κατακόρυφα και μετά από τις 10-15 Ιουλίου άρχισε πάλι να παίρνει την ανιούσα. Είχε σκαμπανεβάσματα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει, οι περισσότερες περιοχές του δήμου Κασσάνδρας έχουν αδειάσει από κόσμο, με πολλά μαγαζιά να κλείνουν την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς τα έξοδα των επιχειρήσεων δεν μπορούν να καλυφθούν για να παραμείνουν ανοιχτά. Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Καλλιθέα έχουν κλείσει ελάχιστα καταστήματα, με τη σεζόν να έχει επιμηκυνθεί.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να υπάρξει τρόπος παραμονής των τουριστών στην περιοχή μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο ίδιος επισημαίνει πως, «η Χαλκιδική μπορεί να συνδυάσει πολλών ειδών τουρισμό. Και χειμερινό και καλοκαιρινό. Για παράδειγμα, ακόμα και στην Καλλιθέα μπορεί να συνδυάσει και χειμερινό τουρισμό με πεζοπορίες σε δάση, διαδρομές για ποδήλατα», τονίζοντας πως σκοπός είναι η διεύρυνση των αγορών στις οποίες απευθύνεται ολόκληρη η Χαλκιδική.
Οι «ιδιαιτερότητες» του δήμου Πολυγύρου, τα ωράρια λειτουργίας και η «πληγή» των all inclusive ξενοδοχείων
«Γερακινή, Ορμύλια και Ψακούδια ήδη αρχίζουν να κλείνουν», δηλώνει με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πολυγύρου, Νίκος Παπαπαναγιώτου.
Ερωτηθείς ως προς το εάν είναι εφικτή μία επιμήκυνση της περιόδου στο δήμο, ο ίδιος επισημαίνει πως υπάρχουν δύο ανασταλτικοί παράγοντες.
«Εμείς έχουμε πολύ οδικό τουρισμό ο οποίος αποτελείται κυρίως από οικογενειάρχες που έχουν παιδιά οπότε Σεπτέμβριο μαζεύονται για να πάνε στα σχολεία τους, άρα είναι ένας δύσκολος μήνας. Βέβαια έχουμε ακόμη πολύ καλό καιρό για τους Βορειοευρωπαίους. Τους έχουμε χάσει όμως σαν πελάτες. Οπότε αν επιμείνουμε στο να φέρουμε τουρισμό από Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία και Νορβηγία, ανθρώπους που δεν τους πειράζουν οι 22-25-26 βαθμοί, κάνουν μπάνιο και με αυτόν τον καιρό, θα είναι μια χαρά», σημειώνει σχετικά, τονίζοντας πως αν υπάρχει κίνηση, τότε τα μαγαζιά θα μένουν ανοιχτά.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως το θέμα των τουριστικών περιοχών είναι πολυσύνθετο.
«Μία συζήτηση είναι κατά πόσο το ωράριο είναι λογικό», δηλώνει αρχικά, εξηγώντας πως η λειτουργία των μαγαζιών από το πρωί έως το βράδυ είναι απάνθρωπη για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες που τα διαχειρίζονται, ενώ τονίζει πως αυτό αντικατοπτρίζεται και στην ποιότητα των υπηρεσιών που δέχεται τελικά ο επισκέπτης.
Παράλληλα, αναφέρεται στην ανάγκη προσαρμογής των ωρών λειτουργίας των μουσείων στην περιοχή στις ώρες που μπορεί ο τουρίστας να τα επισκεφθεί, καθώς και στην δημιουργία νέων δραστηριοτήτων για την κάλυψη του ελεύθερου χρόνου τους.
«Πρέπει πρώτα να δούμε το προϊόν μας και μετά θα ανέβουν και οι ώρες, θα μεγαλώσει και η περίοδος και θα είμαστε όλοι πιο χαρούμενοι», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ως ανασταλτικό παράγοντα αναφέρει τη δυσκολία ανεύρεσης προσωπικού, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στις εποχικές δουλειές, αλλά και των υποχρεώσεων που έχουν από τον Σεπτέμβριο οι φοιτητές που συνήθως καλύπτουν τις εν λόγω θέσεις εργασίας.
«Είμαστε και παραγωγικός Νομός με τις ελιές, οπότε πολύς κόσμος τα παρατάει όλα και ασχολείται με αυτές», προσθέτει.
Ως μεγάλη «πληγή» χαρακτηρίζει, δε, την ύπαρξη των all inclusive ξενοδοχείων.
«Αποκλείει πάρα πολύ κόσμο όλη τη σεζόν που θα μπορούσε να βγει έξω να φάει, να πιει αλλά τρώει και πίνει μέσα στο ξενοδοχείο και δε βγαίνει καθόλου έξω. Οπότε και τα μαγαζιά αυτά που το Σεπτέμβριο θα περίμεναν να δουλέψουν με κάποιους ανθρώπους, δε γίνεται γιατί υπάρχουν τα all inclusive. Είναι μια γενικότερη νοοτροπία των ξενοδοχειακών κλάδων σε όλο τον κόσμο γιατί μένουν τα χρήματα μέσα στο ξενοδοχείο, αλλά αυτό για το εμπόριο είναι θάνατος», τονίζει, επισημαίνοντας πως τα μαγαζιά πλέον δουλεύουν καλύτερα με τα ενοικιαζόμενα παρά με τα ξενοδοχεία.
«Στην Χαλκιδική πρέπει να πουλάς και πολιτισμό και γευσιγνωσία. Όχι μόνο παραλία», καταλήγει ο πρόεδρος.
«Όσο κρατάει ο καιρός, τα μαγαζιά της εστίασης πρέπει να είναι ανοιχτά»
Στον αντίποδα, ευχαριστημένη από τη φετινή τουριστική σεζόν δηλώνει πως είναι η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιερισσού, Πάτρα Αϊβαζίδου.
«Υπάρχει ακόμη κόσμος, όσο κρατάει η τουριστική σεζόν. Έχουμε όμως θέμα με το γεγονός πως κλείνουν λίγο νωρίς τα μαγαζιά της εστίασης», δηλώνει αρχικά.
Όπως επισημαίνει, ο λόγος για τα πρόωρα λουκέτα έχει να κάνει με τους φοιτητές-εποχιακά εργαζόμενους, των οποίων οι υποχρεώσεις ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο, καθώς και με τη μειωμένη τουριστική κίνηση συγκριτικά με τους μήνες υψηλής πληρότητας.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ωραία εικόνα. Όσο κρατάει ο καιρός, τα μαγαζιά της εστίασης στην παραλία πρέπει να είναι ανοιχτά», σχολιάζει σχετικά.
«Ο Σεπτέμβρης, αν κρατήσει ο καιρός, επιμηκύνεται και η περιοχή είναι γεμάτη. Εμείς έχουμε κόσμο στην Ιερισσό. Τα τελευταία γκρουπ δεν έχουν φύγει ακόμα», καταλήγει.