Με κάθε μέτρο προστασίας κατά του κορωνοϊού γιορτάστηκε και φέτος ο Άγιος Μάμας στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Ν. Προποντίδας. Παραμονή της εορτής, στον εσπερινό, στο εσωτερικό του Ιερού Ναού ήταν λίγοι οι πιστοί και ακόμη πιο λίγοι οι εκπρόσωποι πολιτικών φορέων. Στον αύλειο χώρο οι πιστοί προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου και έλαβαν τη χάρη του.
Άδειος ήταν και ο χώρος της εμποροπανήγυρης που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναβάλλεται λόγω πανδημίας. Η ελπίδα όλων ήταν να αλλάξουν τα δεδομένα για την επόμενη χρονιά και το 2022 να βρει ξανά τον εμπορικό κόσμο και τους χιλιάδες επισκέοτες να στην ίδια διοργάνωση που μετρά πολλές δεκαετίες παράδοσης.
Ο Άγιος Μάμας γιορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου και είναι από νεότερους σε ηλικία μάρτυρες της ορθοδοξίας μας.
Γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας το 260 μ.Χ. από γονείς Χριστιανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν για τη χριστιανική τους δράση και φυλακίστηκαν. Ο Άγιος γεννήθηκε στη φυλακή και επειδή οι γονείς του, ο Θεόδοτος και η Ρουφίνα, πέθαναν εκεί, ανέλαβε να τον μεγαλώσει κάποια γυναίκα που ονομαζόταν Αμμία Ματρώνα. Αυτή ήταν ευσεβής Χριστιανή και σε αυτήν οφείλεται το όνομα του Αγίου. Η παράδοση λέει ότι ο μικρός συνήθιζε να τη φωνάζει «μάμα».
Κατά την εφηβική του ηλικία ο Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Τελικά του κρέμασαν στο λαιμό ένα σιδερένιο ραβδί και τον έριξαν στο νερό για να πνιγεί. Κατά θαυματουργό τρόπο ο Άγιος επέζησε αλλά πιάστηκε ξανά από τους βασανιστές του και ρίχτηκε σε αναμμένη κάμινο. Και αυτήν τη φορά κατάφερε να βγει σώος. Όταν έριξαν επάνω του άγρια ζώα, τα τελευταία όχι μόνο δεν τον κατασπάραξαν αλλά ούτε και τον πείραξαν. Σύμφωνα με την παράδοση ένα λιοντάρι τον δέχθηκε στη ράχη του και τον μετέφερε μακρά των άλλων θηρίων, εξ ου και η θεματογραφία της αγιογράφησης του. Τελικά, οι εχθροί του αποφάσισαν να τον εκτελέσουν με τρίαινα. Το φονικό όργανο διαπέρασε τα σπλάγχνα του Αγίου, ο οποίος και παρέδωσε το Πνεύμα.