«Εξωτερικούς συνεργάτες» φέρονται να χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος πολεοδόμων στη Χαλκιδική, για περιπτώσεις αδειών που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν οι ίδιοι μέσα από τις υπηρεσίες τους.
Το πρωί, ο επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μιλώντας στo MEGA υποστήριξε ότι, «δύο πολεοδομίες, ελέγχονται άλλες δύο» και έκανε λόγο για μια έρευνα που συνεχίζεται και ελέγχονται ακόμη και θυρίδες. Εκτιμάται ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και οι πολεοδομίες Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Πολυγύρου και Πυλαίας Χορτιάτη.
Ειδικότερα όπως αναφέρει η Voria, στην ογκώδη δικογραφία εκτός των τεσσάρων υπαλλήλων πολεοδομιών των Νέων Μουδανιών και της Νικήτης που συνελήφθησαν και έχουν παραπεμφθεί να απολογηθούν αύριο στην ανακρίτρια Πολυγύρου, περιλαμβάνονται επίσης τα ονόματα ενός υπαλλήλου της πολεοδομίας Πολυγύρου, ενός της πολεοδομίας Θέρμης, ενός της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης και ενός της πολεοδομίας Πυλαίας – Χορτιάτη. Στον ίδιο κατάλογο κατηγορούμενοι είναι ένας υπάλληλος της ΑΑΔΕ, ένας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και ένας της Διεύθυνσης Μεταφορών Καβάλας, τα στοιχεία του οποίου όμως δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Όλοι τους κατηγορούνται ότι σε δέκα περιπτώσεις που καταγράφηκαν σε τηλεφωνικές συνομιλίες εισέπραξαν συνολικά το ποσό των 37.700 ευρώ για διάφορες πράξεις που σχετίζονται με πολεοδομικές διαδικασίες. Οι συγκεκριμένοι είναι στον κατάλογο των επιπλέον 86 κατηγορουμένων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία όμως δεν κινήθηκε σε βάρος τους διαδικασία αυτοφώρου και οι διώξεις θα ασκηθούν σε δεύτερο χρόνο. Στην πλειοψηφία τους είναι ιδιώτες οι οποίοι φέρονται ότι έδωσαν χρήματα στους υπαλλήλους για να προωθήσουν διαδικασίες τους με αδειοδοτήσεις και τακτοποιήσεις γι’ αυτό και το κατηγορητήριο της αστυνομίας αναφέρει το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου.
Στο πλαίσιο της έρευνας, αναφέρει η Voria, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος υπάλληλος που υπηρετεί στην πολεοδομία Σιθωνίας παρ’ ότι ήταν σε αναστολή καθηκόντων με απόφαση του δημάρχου, μέχρι να κριθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο, φέρεται ότι υπέγραφε έγγραφα και εξέδιδε οικοδομικές άδειες, διαδικασίες που επιβεβαιώθηκαν και από τη διαδικτυακή πύλη εκδόσεων αδειών. Επίσης στις τηλεφωνικές συνομιλίες καταγράφηκε διάλογος στον οποίο αναφέρεται ότι στην περίπτωση που το σύστημα δεν θα δεχόταν τον κωδικό του υπαλλήλου, θα προχωρούσε τις διαδικασίες με κωδικό άλλου υπαλλήλου. «Θα σπρώχνει τις άδειες μέσω της άλλης που είναι άσχετη», φέρεται να έχει πει πρόσωπο που γνωρίζει και είχαν μπλοκαριστεί οι επικοινωνίες του. Ακόμη ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται ότι είχε και στο σπίτι του το αρχείο της Πολεοδομίας, όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες.