Σε ενημέρωση των κτηνοτρόφων προχώρησαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες Χαλκιδικής, με πρωτοβουλία της ΠΕΧ, αναφορικά με την ευλογιά των προβάτων που απειλεί τις εκτροφές της χώρας μας.

Η κτηνοτρόφοι της Γαλάτιστας που τελευταία βρίσκονται σε αναβρασμό είχαν θέσει ως κόκκινη γραμμή τη θανάτωση των κοπαδιών ακόμη και αν παρουσιαζόταν κρούσμα σε μονάδα της Χαλκιδικής. Αυτό ωστόσο, είναι μονόδρομος όπως προσπάθησαν να τους εξηγήσουν οι κτηνίατροι, καθώς η μετάδοση της ευλογιάς γίνεται ταχύτατα και πολύ εύκολα, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας.

Οι επιστήμονες που μίλησαν για τη νόσο εξήγησαν στον κτηνοτροφικό κόσμο γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο εμβολιασμός των ζώων, σε αντίθεση με τρίτες χώρες όπως η Τουρκία. Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, Σπήλιος Γεωργιάδης είπε σχετικά με τα εμβόλια, ότι ναι μεν υπάρχουν αλλά γίνονται στην Τουρκία, την Αφρική και την Ασία, όπου το νόσημα της ευλογιάς έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο χωρίς να μπορέσουν να το καταπολεμήσουν. Συνεπώς, εκεί, η μόνη λύση ήταν ο εμβολιασμός.

Δεν υπάρχει πρόληψη

Ο κ. Γεωργιάδης επίσης έθεσε σοβαρά ερωτήματα προς τους κτηνοτρόφους, όπως «αν αλλάζουν ρούχα από το μαντρί στο καφενείο, αν έχουν απολυμαντικές τάφρους και περιφράξεις στις εκτροφές τους, ή ξεχωριστό χώρο και ράμπες και να φορτοεκφορτώνουν ζώα, χώρο να μην μπαίνει το βυτίο μέσα στην εκτροφή κ.α.». «Επιμένουμε στο κομμάτι αυτό γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τις λεγόμενες εξωτικές νόσους που ήρθαν στη χώρα μας κυρίως λόγω κλιματικής αλλαγής», δήλωσε. Όπως κατήγγειλε, είναι κραυγαλέες πλέον οι ελλείψεις προσωπικού στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, που θα μπορούν να δράσουν προληπτικά μέσω του ανάλογου προγράμματος του ΥΠΑΑΤ για την αποτροπή των εξωτικών νοσημάτων.

Το ίδιο τόνισε και η αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Ζωγράφου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων. «Πρέπει να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι σε επίπεδο πρόληψης. Ζητάμε από το ΥΠΑΑΤ να εξαντλήσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα για την εφαρμογή ή μη εμβολιασμού και να ληφθούν υπόψιν όλες οι συνέπειες για το ζωικό κεφάλαιο και τα προϊόντα του», δήλωσε.

Σοβαρό έλλειμμα δια βίου εκπαίδευσης

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος, κατανόησε τη δύσκολη θέση στην οποία περιέρχεται ο κτηνοτροφικός κόσμος αλλά έκανε λόγο για σοβαρό έλλειμμα δια βίου εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων. «Υπάρχει επίσης και σοβαρή παραπληροφόρηση για θέματα επιστημονικά και πιστεύουν πράγματα που διαβάζουν και αναπαράγονται στο διαδίκτυο και είναι επικίνδυνα για όλους. Υπάρχει μεγάλη αγωνία από τους ίδιους, κατανοητή γιατί μιλάμε για το βιός τους, αλλά πολύ αντικειμενικά πρέπει να δούμε πώς θα περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου», δήλωσε, και έκανε λόγο για την ατομική ευθύνη του καθενός ως προς τα μέτρα της βιοσαφάλειας.

 

Ο καθηγητής δήλωσε κάθετα αντίθετος στην ιδέα του εμβολιασμού που θεωρεί έσχατη λύση όταν αποτύχουν όλες οι υπόλοιπες προσπάθειες, που θα οδηγήσει σε καταστροφή του κλάδου στη χώρα. Αντίθετα συνόψισε τα άμεσα μέτρα πρόληψης στα εξής:

  • Απαγόρευση μετακίνησης ζώων για αναπαραγωγή για 6 μήνες τουλάχιστον
  • Αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας σφαγείων
  • Απαγόρευση μετακίνησης ζώων μεταξύ νομών για σφαγή
  • Όχι ανεξέλεγκτα εμπόριο στα ζώα και τις ζωοτροφές
  • Έλεγχος στα ζωάδικα
  • Συστήματα tracking οχημάτων που μεταφέρουν γάλα και ζώα

«Είμαστε υπόλογοι όλοι για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται ούτε το 10% των μέτρων βιοασφάλειας όπως κανονικά προβλέπεται», κατέληξε ο καθηγητής.

Ο Άγγελος Τσιαρτσιαφλής πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας τόνισε ότι μόνο το ΥΠΑΑΤ μπορεί να αποφασίσει αν θα κάνει χρήση των εμβολίων και αν θα μπορεί να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα. «Τα μέτρα πρόληψης τα γνωρίζουμε. Τα εμπεδώσαμε τώρα καθώς έγιναν πολύ πιο σαφή», είπε.