Κρυοπηγή: Στον τουρισμό το καλοκαίρι, στα αγροτικά τον χειμώνα

    Η Κρυοπηγή αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και ήσυχα μέρη της Κασσάνδρας για διακοπές, καθώς φημίζεται για το εξαιρετικό φαγητό και την όμορφη παραλία της. Χτισμένη αμφιθεατρικά μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος, αποτελεί τον πλέον οικογενειακό προορισμό διακοπών καθώς συνδυάζει άπταιστα φύση και θάλασσα, γεγονός που ενδείκνυται για μια σειρά από δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Αθανάσιο Νάτσιο, ο οικισμός διαθέτει ένα ανεπτυγμένο σύνολο τουριστικών υποδομών με ξενοδοχειακές μονάδες και μεγάλο αριθμό ενοικιαζομένων δωματίων.

    Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.

    «Ο οικισμός βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Νεάπολης που ανήκουν στο Πολύχρονο. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, όπως και όλα τα υπόλοιπα χωριά της χερσονήσου, υπαγόταν φορολογικά στο βακούφι του Γκαζανφέρ Αγά, ενώ διοικητικά ανήκε στο ναχιγιέ της Καλαμαριάς. Από εκεί και πέρα, αυτό που ξέρουμε και εμείς από τους παππούδες μας είναι πως μέχρι τον 20ο αιώνα το χωριό ονομαζόταν Παζαράκια, διότι στην περιοχή διοργανώνονταν ορισμένα εμπορικά παζάρια. Μετέπειτα, τη δεκαετία του 1960, με μια απόφαση της Κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αλλάξουν όλες οι τούρκικες ονομασίες, το μετονόμασαν Κρυοπηγή, λόγω μίας Παλιάς Βρύσης, όπως τη λέμε εμείς εδώ, που βρίσκεται στη μέση του χωριού».

    Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;

    «Ο επισκέπτης εδώ έχει αρκετά πράγματα για να δει και να απολαύσει όταν κάνει τις διακοπές του καθώς συνδυάζει δάσος και θάλασσα. Το χωριό διαθέτει πλακόστρωτη πλατεία, γραφικά ταβερνάκια και ένα μικρό πέτρινο αμφιθέατρο. Μετά έχουμε τη βρύση, που είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο στο χωριό. Από εκεί και πέρα, ο οικισμός βρίσκεται στην πλαγιά, στους πρόποδες του λόφου, που περιτριγυρίζεται από ένα όμορφο δάσος. Μετά έχει παραλία αξιόλογη με γαλαζοπράσινα νερά. Επίσης λίγο πιο έξω από τον οικισμό έχει μια εκκλησία όπου έχει ανακαλυφθεί ένα ωραίο δάπεδο το οποίο δυστυχώς δεν είναι αξιοποιημένο. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κρυοπηγή και την Καλλιθεά».

    Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;

    «Εμείς έχουμε του Αγίου Γεωργίου σαν γιορτή και παλιότερα γιορτάζαμε και της Αγίας Παρασκευής. Γιορτάζονται έως σήμερα φυσικά, αλλά το μεγαλύτερο πανηγύρι παλιά γινόταν της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου. Τώρα με τον τουρισμό, ο κόσμος δυστυχώς λόγω εργασίας δεν το επισκέπτεται. Πηγαίνει στην εκκλησία το απόγευμα, στον εσπερινό στο εξωκκλήσι έξω από το χωριό 1 χλμ περίπου, αλλά δεν γίνεται κάτι ιδιαίτερο. Παλιά διοργανώνονταν γλέντια στην πλατεία του χωριού, είχε και ορχήστρα με ζωντανή μουσική. Πλέον έχει περιοριστεί, καθώς δεν είχε τόσο μεγάλη απήχηση».

    Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;

    «Τον χειμώνα οι κάτοικοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με τις αγροτικές εργασίες, μέχρι τον Μάιο περίπου. Από εκεί και έπειτα ανοίγουν οι τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι και τον Οκτώβριο. Οι περισσότεροι μαζί με τον τουρισμό έχουν ως παράλληλη ενασχόληση και τα αγροτικά και συνήθως ελιές. Παλιά το χωριό είχε και μελισσοκόμους και ψαράδες, ωστόσο πλέον έχουν περιοριστεί τα συγκεκριμένα επαγγέλματα».

    Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

    Επειδή είμαστε από τα μικρότερα χωριά σε πληθυσμό, προτελευταίο εξ΄ όσων γνωρίζω, συχνά μένουμε πίσω στην κάλυψη αναγκών μας σε υποδομές. Προσπαθούμε να κάνουμε κάποιους δρόμους, έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες να αλλάξουνε τα δίκτυα και επίσης δεν έχουμε αποχετευτικό. Πέραν του ότι είναι ένα ήσυχο χωριό και φημίζεται για το φαγητό του και μια καλή παραλία, έχουμε αρκετές ελλείψεις. Θέλουμε να φτιάξουμε σωστό οδικό δίκτυο, για να έρχονται οι τουρίστες εύκολα. Ταυτόχρονα, να ενισχυθούν κάποιες υποδομές του τόπου μας, σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία. Οι κοινότητες δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα μόνες τους.