Με τις επαφές που θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τα ανώτερα κλιμάκια των ευρωπαϊκών Θεσμών στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας, ξεκινούν ουσιαστικά και οι διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις φόρων του 2026, οι οποίες αναμένονται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσουν εκτενώς τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησαν τα τεχνικά κλιμάκια τις προηγούμενες ημέρες.

 Οι Θεσμοί θα επικεντρωθούν σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις μέχρι τον τραπεζικό τομέα και τα κόκκινα δάνεια, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις δομικές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν από την εποχή των μνημονίων, όπως το Κτηματολόγιο, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και οι αποκρατικοποιήσεις.

Το κυριότερο, ωστόσο, είναι η πορεία των δημοσιονομικών. Αυτές τις ημέρες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η ΕΛΣΤΑΤ αποστέλλουν στις Βρυξέλλες τα τελικά στοιχεία για το 2024, τα οποία, όπως προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται να δείξουν πρωτογενές πλεόνασμα-ρεκόρ 3,5% και γενικό πλεόνασμα (μαζί με τις πληρωμές τόκων) κοντά στο 0,2% του ΑΕΠ. Αυτά τα στοιχεία θα ανακοινωθούν από τη Eurostat στα τέλη Απριλίου.

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση

Αν επιβεβαιωθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα ξεπεράσει όλες τις εκτιμήσεις, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, άνω των 2 δισ. ευρώ, χάρη στην επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω των ψηφιακών εργαλείων της ΑΑΔΕ.

Η βασική διαπραγμάτευση αφορά το αν αυτή η αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι μόνιμη ή συγκυριακή. Μόνο αν αποδειχθεί μόνιμη η αύξηση των εσόδων, θα μπορέσει η χώρα να αναπροσαρμόσει τα όρια δαπανών στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2028, το οποίο δεσμεύει την Ελλάδα σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Αυτό το θέμα θα απασχολήσει έντονα τις συζητήσεις στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα και αναμένονται εξελίξεις το καλοκαίρι, καθώς θα υπάρχει και μια πρώτη εκτίμηση για τα φορολογικά έσοδα του 2025.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ανακοινώσει μειώσεις στην άμεση φορολογία, με ελαφρύνσεις κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει αποκλείσει κάθε σενάριο επιστροφής του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, η επαναφορά αυτών των επιδομάτων απαιτεί πάνω από 8 δισ. ευρώ, ποσό που δεν υπάρχει. Αν και υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, αυτά θα κατευθυνθούν σε άλλες αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες.

Τα σενάρια για τις φορολογικές αλλαγές

Τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή είναι τα εξής: μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα, καθώς και πιθανές αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς, με στόχο τη μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη.

Η μείωση της άμεσης φορολογίας είναι το κυριότερο μέτρο, καθώς θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις τσέπες των πολιτών, μειώνοντας την παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους.