Η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου λαμβάνει διαστάσεις που προκαλούν ανησυχία και μέχρι στιγμής τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 107, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Μάλιστα, τα 30 εξ’ αυτών έχουν διαγνωσθεί τις τελευταίες έξι ημέρες και έξι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Αποτέλεσμα αυτού, οι νεκροί από την επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου να έχουν φτάσει τους 11. Και όλοι τους άτομα μεγάλης ηλικίας, άνω των 70 ετών.
Μάλιστα, το γεγονός ότι τα φετινά κρούσμα λοίμωξης έχουν ξεπεράσει τα νούμερα της τελευταίας πενταετίας δείχνει και το πρόβλημα με την μη προετοιμασία πολλών περιοχών στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών.
Από τα φετινά κρούσματα στην χώρα μας, οι 88 εξ’ αυτών παρουσίασαν πρόβλημα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση). Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης 19 ασθενείς νοσηλεύονταν και τέσσερις εξ’ αυτών ήταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Επίσης, 19 ασθενείς εμφάνισαν πυρετό και ήπια συμπτώματα, κάτι που αφορά το 20% των κρουσμάτων, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό δεν θα εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.
Οι πιο επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και γενικά τα άτομα με χρόνια νοσήματα.
Και επίσης μαζί με τα κρούσματα αυξάνονται και οι περιοχές της χώρας που εκδηλώθηκαν. Από 33 Δήμους στους οποίους φαίνεται ότι είχαν εκτεθεί οι ασθενείς στον ιό του Δυτικού Νείλου έως και την Πέμπτη 16 Αυγούστου, αυξήθηκαν σε 39 Δήμους τη Δευτέρα 20 Αυγούστου και σε 42 Δήμους την Τετάρτη 22 Αυγούστου. Ο ιός έχει κάνει την «εμφάνισή του» στις περιοχές της Αττικής –ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας–, Θεσσαλονίκης, Εβρου, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ημαθίας, Κορίνθου, Πέλλας, Κιλκίς, Ρεθύμνου, Σερρών, Ροδόπης και Χαλκιδικής. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχθεί η Δυτική Αττική, αλλά και περιοχές του Πειραιά.
Από το 2010 όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έως εφέτος, η πιο δύσκολη χρονιά ήταν το 2010 όταν είχαν καταγραφεί 262 κρούσματα της νόσου και 35 θάνατοι. Το 2012 είχαν καταγραφεί 161 περιστατικά και 18 θάνατοι, ενώ τα υπόλοιπα έτη τα κρούσματα κυμάνθηκαν από 100 έως και κανένα (2015 και 2016).
Συναγερμός από την Πρεσβεία των ΗΠΑ
Υγειονομικό συναγερμό για τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, σήμανε η αμερικανική πρεσβεία μετά τα αυξημένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα. Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε την Πέμπτη στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας, πριν να γίνει γνωστό ότι ο αριθμός των θυμάτων είχε αυξηθεί από πέντε σε 11. Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα όπως να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να φορούν μακριά ρούχα ή να αποφεύγουν περιοχές με στάσιμα νερά. Παράλληλα τους καλεί να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης για νεότερες εξελίξεις.
Στη Ρένα Δούρου ο Αμερικανός Πρέσβης
Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του Τζέφρεϋ Πάιατ με την περιφερειάρχη.
Η ανακοίνωση της Ρένας Δούρου:
Οι τρόποι αντιμετώπισης τραγωδιών όπως αυτή που έλαβε χώρα στην Ανατολική Αττική, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρεϋ Πάιατ.
Η Ρένα Δούρου έθεσε επί τάπητος από την πλευρά της, τη δρομολόγηση άμεσων και προωθητικών πρωτοβουλιών, τονίζοντας ότι η συνάντηση με τον Πρέσβη αφορούσε σε μια ατζέντα πολύ σημαντικών θεμάτων «σχετικά με την προσφορά του ελληνισμού της διασποράς για τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική» καθώς και τη συμβολή του Κέντρου Logistics, που αποτελεί μια αναγνωρισμένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης καλή πρακτική, στην οργάνωση της αλληλεγγύης για τους πληγέντες στην Ανατολική Αττική.
Τέλος, η Περιφερειάρχης Αττικής, υπογραμμίζοντας την αναφορά του Πρέσβη και στο συγκεκριμένο παράδειγμα της Καλιφόρνια, τόνισε την ανάγκη «τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουμε μπροστά μας λόγω κλιματικής αλλαγής να αντιμετωπιστούν με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι σήμερα».
Από την πλευρά του ο Τζ. Πάιατ, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζω τη σπουδαιότητα να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Περιέγραψα στην Περιφερειάρχη τη δουλειά που κάνουμε και τη συνεργασία που έχουμε με την πολιτεία της Καλιφόρνια και την ελληνοαμερικανική διασπορά ώστε να καταστήσουμε διαθέσιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων της Αμερικής και των Ελληνικών Αρχών. Θα υπάρξει μεγάλη συνεργασία με τους Έλληνες της διασποράς και ειδικότερα τους AΧΕΠΑΝΣ».
Αναβάθμιση των κοινών πρωτοβουλιών ενόψει ΔΕΘ
Παράλληλα, στη συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα, συζητήθηκε και το θέμα της αναβαθμισμένης συμμετοχής της Περιφέρειας Αττικής στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ. «Συζητήσαμε την αναγκαιότητα περαιτέρω συνεργασίας σε σχέση με τη νέα επιχειρηματικότητα, τους start uppers και τα clusters – τομείς στους οποίους η Περιφέρεια Αττικής εδώ και τέσσερα χρόνια έχει να επιδείξει μετρήσιμα αποτελέσματα», παρατήρησε η Περιφερειάρχης.
«Πιο συγκεκριμένα αναφερθήκαμε για τη συνεργασία που μπορούμε να έχουμε για το Film Office μιας και η Περιφέρεια Αττικής θα είναι και είναι η πρώτη Περιφέρεια της πατρίδας μας που είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξένες οπτικοακουστικές παραγωγές» κατέληξε η Ρένα Δούρου.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «συζητήσαμε κάποια από τα προγράμματα που θα υποστηρίξει η Πρεσβεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, όπως προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, να επισημάνουμε τομείς όπως νέα επιχειρηματικότητα και start ups».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης και ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Καπάταης. Τον Πρέσβη Τζ. Πάιατ συνόδευαν η Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων, Έιμι Κάρλον και ο Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων, Τσιπ Λάιτινεν.
Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής διευκρινίζει ότι ουδεμία αναφορά για το θέμα του ιού του Νείλου έγινε κατά την συνάντηση της Ρένας Δούρου, με τον Αμερικανό πρέσβη.
Σε δήλωσή της ωστόσο αμέσως μετά, η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στο θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου και τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής. «Τους τελευταίους μήνες η Περιφέρεια Αττικής δίνει μία μάχη απέναντι στον γνωστό πια σε όλους μας, και τα καταστροφικά αποτελέσματά του, ιό του Δυτικού Νείλου. Με ένα ολοκληρωμένο και εντατικό πρόγραμμα ψεκασμών, η Περιφέρεια Αττικής, στις περιαστικές περιοχές, δίνει τη μάχη να προστατεύσει τη ζωή των συμπολιτών μας.
Ωστόσο, θέλω να πω ότι οι περιαστικές περιοχές είναι μόνο το 20%. Αντιθέτως στο υπόλοιπο 80% των δημοτικών και ιδιωτικών περιοχών, όπου εκεί έχουμε τα περισσότερα κρούσματα, έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλή δουλειά. Γι’ αυτό τον λόγο, απέστειλα μόλις τη Δευτέρα μία επιστολή προς τους Δημάρχους, επιμένοντας στο ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Θα ήθελα να κάνω γνωστό στους συμπολίτες μου ότι οι σχέσεις μεταξύ των Δημάρχων και της Περιφέρειας Αττικής δεν είναι σχέσεις ιεραρχίας, επομένως δεν είναι ο/η Περιφερειάρχης που τους διατάζει. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από κοινού και να μην μείνουμε στη μάχη των εντυπώσεων όπως φαίνεται ότι κάποιοι εξ αυτών μένουν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε».
Πηγή: iefimerida.gr