«Θέλουμε στην ονομασία της ΠΓΔΜ να δώσουμε ονομασία που θα είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση συζητά για σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση στο ονοματολογικό, ενώ υποβάθμισε τις ενστάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως κύριος στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι μια σύνθετη ονομασία που θα καθιστά την ΠΓΔΜ διακριτή από την ελληνική Μακεδονία, χωρίς ωστόσο να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον γεωγραφικό προσδιορισμό.
Εξαπολύοντας πυρά εναντίον της αντιπολίτευσης, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως το ονοματολογικό δεν είναι πλέον «βρέφος» ασκώντας εντονότατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την στάση της στο θέμα της ονομασίας. «Η ΝΔ αποδείχθηκε ανίκανη ως κυβέρνηση γιατί δημιούργησε το πρόβλημα και αποδεικνύεται, επίσης, ανίκανη ως αντιπολίτευση γιατί δεν θέλει να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αντιτίθεται στη χρήση όρου «Μακεδονία» στην ελληνική γλώσσα, κι όχι γενικότερα, δηλώνοντας βέβαιος ότι η κυβέρνηση ούτως ή άλλως θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει τυχόν συμφωνία.
«Πλειοψηφία θα υπάρξει στη Βουλή, να είστε σίγουρος για την έγκριση της συμφωνίας», ανέφερε συμπληρώνοντας συνάμα ότι η συμφωνία θα είναι «καλή».
Σε ό,τι αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε η ΠΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς νωρίτερα να έχει εξευρεθεί λύση στο ονοματολογικό.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Κοτζιάς το απέρριψε κατηγορηματικά, σημειώνοντας πως υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία είναι διατεθειμένη να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες και ικανή να υλοποιήσει τις επιλογές της.
Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην αντίπερα όχθη, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι αυτό περιέχεται μεν στις δηλώσεις των σλαβικών κομμάτων αλλά δεν θεωρείται καλή λύση από τις συμπολιτευόμενες αλβανικές δυνάμεις. «Σε κάθε περίπτωση τυχόν απόρριψη μιας συμφωνίας σε δημοψήφισμα από τους Σκοπιανούς θα επιφέρει πολύ αρνητικές συνέπειες στη γειτονική χώρα» είπε χαρακτηριστικά.