Σε έξαρση μέχρι και τον επόμενο μήνα εκτιμούν οι ειδικοί ότι θα παραμείνει η παραλλαγή FLiRT του κορωνοϊού, όσο δηλαδή και το… ελληνικό καλοκαίρι, συνιστώντας επαγρύπνηση και λήψη μέτρων προστασίας για ευπαθείς ομάδες.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μέσα σε 13 μέρες, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκαν κατά 30%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τον γενικό πληθυσμό, κρούοντας όμως το “καμπανάκι” για ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Κιουμής εκτιμά μέσω του Τhesstoday.gr πως το “peak” του κορωνοϊού θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα κι έπειτα θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση, ενώ υπογραμμίζει πως η εξέλιξη του φαινομένου χρήζει παρακολούθησης. “Φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και απαιτείται παρακολούθηση, κυρίως εκείνων που εάν πληγούν από κορωνοϊό θα έχουν σοβαρές συνέπειες. Αν τυχόν τα πράγματα πάρουν πιο σοβαρή τροπή μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα, όπως για παράδειγμα στο νοσοκομείο Μεταξά όπου επανέφεραν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, επειδή ακριβώς οι ασθενείς είναι καρκινοπαθείς, μια ομάδα δηλαδή που είναι επιρρεπής στο να εμφανίσει σοβαρή λοίμωξη. Τετοια μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν και από άλλα νοσοκομεία ή χώρους που παραμένουν άτομα με τα προβλήματα αυτά”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καπραβέλος: Ο κορωνοϊός κάνει “ups & downs” – Δεν ξεμπερδέψαμε με τις πανδημίες

Ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος εμφανίζεται καθησυχαστικός για την παραλλαγή FLiRT τονίζοντας στο Thesstoday.gr πως “δεν είναι ικανή να προκαλέσει μια οξεία υγειονομική κατάσταση. Ο ιός ειναι προβλέψιμος, έχει “ups & downs”, και ευτυχώς οι παραλλαγές δεν έχουν τόσο μεγάλη λοιμωξιογόνο δύναμη και τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Ωστόσο, δεν ξεμπερδέψαμε με τις πανδημίες, ο κορωνοϊός ήταν η έναρξη -και ακόμη δεν έχει εξελιχθεί σε έναν ακίνδυνο ιό-, καθώς έχουμε νεκρούς εξαιτίας του”.

Παράλληλα προειδοποιεί πως οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. “Οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και τα παιδιά θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Να μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν επικαιροποιημένα εμβόλια, οπότε πρέπει να τηρούνται οι εμβολιασμοί τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και οι ευπαθείς ομάδες που παρουσιάζουν συμπτώματα να απευθύνονται στους γιατρούς -που είναι πλέον εξοικειωμένοι με τον κορωνοϊό- ώστε να λαμβάνουν τα απαιτούμενα φάρμακα”, επισημαίνει ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Μεγάλη ζήτηση για rapid tests στα φαρμακεία

Αυξημένη κίνηση καταγράφουν και οι φαρμακοποιοί στα άτομα που έρχονται για rapid tests, αλλά και σε αυτά που βγαίνουν θετικά μετά από τον δειγματοληπτικό έλεγχο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης στο Τhesstoday.gr. “Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρούμε μια άνοδο, τόσο στον αριθμό ατόμων που αγοράζει rapid test αλλά και σε αυτούς που βγαίνουν θετικοί, ιδιαίτερα μετά τα Σαββατοκύριακα. Και πέρσι είχαμε παρατηρήσει ανάλογη αύξηση και απαιτείται προσοχή, ιδιαίτερα από τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού”, αναφέρει.