Την ίδια ώρα σοκαριστικά είναι τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Καταγράφηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων, με εκτίναξη στα 3.200, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά στην Αττική .
Με μεγάλη δυσκολία βγαίνουν οι εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία. Οι κλίνες στις ΜΕΘ έχουν εξαντληθεί ενώ δεν υπάρχουν πλέον ούτε απλά κρεβάτια και τα ράντζα έχουν βγει στους διαδρόμους.
Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι γιατί σε αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να περιοριστεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού.
Το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Αττικής έχει φτάσει πλέον στα όριά του. Ήδη 26 γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα συνεπικουρούν το προσωπικό των νοσοκομείων ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με κατεπείγουσα ανακοίνωσή του ζήτησε από τους ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους μέλη του να ανταποκριθούν στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας και να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων ευρώ αφορολόγητα.
Κομβικό ρόλο θα παίξουν και οι ιδιωτικές κλινικές που μπαίνουν στην μάχη κατά της πανδημίας. Μάλιστα τις τελευταίες ώρες προστέθηκε και ένα ιδιωτικό Κέντρο, για τα περιστατικά που χρήζουν στήριξη με φυσιοθεραπείες και αποκατάσταση καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι επιπλοκές του ιού παραμένουν για μήνες.
Την ίδια ώρα νέα μέτωπα της επιδημίας ανοίγουν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυξημένα είναι τα κρούσματα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αχαΐα και Κρήτη. Αυτό αποτυπώνεται πλέον και στις αναλύσεις που γίνονται στα λύματα, αφού σύμφωνα με την τελευταία έκθεση οι αυξητικές τάσεις ήταν κατά 49% στη Θεσσαλονίκη και 128% στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Πηγή: real.gr