Μέσα στο 2020, τη χρονιά δηλαδή που συνδέθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, οκτώ στις δέκα θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν χαμηλών δεξιοτήτων και αντίστοιχα χαμηλών απολαβών.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του μηχανισμού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με αυτά, το 15% των νέων θέσεων απασχόλησης ήταν καθαριστές, ανειδίκευτοι εργάτες, αχθοφόροι, διανομείς και το 65% υπάλληλοι γραφείου, οδηγοί μοτοσικλετών και φορτηγών, πωλητές σε καταστήματα και αποθηκάριοι.
Όπως φαίνεται, στην ελληνική κοινωνία δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες λόγω των παρατεταμένων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση και αυτές επηρέασαν σημαντικά και τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά εργασίας. Έτσι, το 80% των πλέον δυναμικών επαγγελμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας απαιτούσε χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων.
Ο μηχανισμός εξέτασε 396 επαγγέλματα, με έτος αναφοράς τη χρονιά εκδήλωσης της πανδημίας, δηλαδή το 2020, και έτος σύγκρισης το 2019 και ανέδειξε ότι στα 5 πρώτα επαγγέλματα ήταν οι διανομείς, με τις θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε 22.207.
Πηγή: ethnos.gr