Για ένα μεροκάματα έχουν φτάσει να λειτουργούν δεκάδες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, λόγω της ενεργειακής κρίσης που είναι σε εξέλιξη. Στην πρώτη γραμμή των επαγγελμάτων που «καίνε» πολύ ρεύμα, είναι τα κομμωτήρια και έπονται στούντιο αισθητικής και γυμναστήρια. Όλοι ανεξαιρέτως, προσπάθησαν να απορροφήσουν τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και να διατηρήσουν χαμηλές τιμές για τους πελάτες τους. Στην πράξη, αυτό σημαίνει μικρότερα έσοδα για την επιχείρηση, καθώς τα περιθώρια για περικοπή δαπανών είναι ελάχιστα.
Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για την Εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”
Στα κομμωτήρια οι λογαριασμοί του ρεύματος φουσκώνουν ανεξέλεγκτα από την καθημερινή χρήση των συσκευών styling όπως το πιστολάκι, η ισιωτική μαλλιών, και άλλα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις βαφές.
«Αυτό που προσπαθώ είναι πλέον να μην αφήνω φώτα ανοιχτά σε όλο το μαγαζί. Προσπαθώ να σβήνω τον θερμοσίφωνα κάποιες ώρες που αραιώνουν τα ραντεβού κάτι που δεν συνήθιζα να κάνω», τονίζει η Ο.Π., ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στη Νικήτη, εκτιμώντας πως «θα έπρεπε να αλλάξουμε τιμές γιατί το ρεύμα έτσι όπως είναι τον τελευταίο καιρό είναι για να “μπούμε φυλακή”».
Παρόμοια εικόνα μεταφέρει και η κ. Ψ. Μ. από την Καλλιθέα Χαλκιδικής, η οποία σημειώνει πως έχει δει σημαντική αύξηση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος παρόλο που χρησιμοποιεί λαμπτήρες led και ηλιακό θερμοσίφωνα. «Δε δουλεύω καθόλου θερμοσίφωνα, μόνο τον χειμώνα άμα χρειαστεί», σημειώνει.
Στα Ν. Μουδανιά οι κομμώσεις αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση. Όπως μας λέει ιδιοκτήτρια επιχείρησης στο κέντρο των Ν. Μουδανιών, εκτός από το ενεργειακό κόστος, έχουν ακριβύνει και τα είδη κομμωτικής. Οι προμηθευτές τους έχουν προειδοποιήσει ότι οι επόμενες παραγγελίες θα έχουν ήδη αυξημένες τιμές. Η ίδια κάνει λόγο για 50 τοις εκατό αύξηση στο ρεύμα, που τους αναγκάζει να αυξήσουν ελαφρώς τις τιμές και μόνο σε κάποιες υπηρεσίες.
Μια άλλη κομμώτρια. η Μ.Τ. από τα Ν. Μουδανιά και πάλι, πέτυχε ευνοϊκή συμφωνία στο μισθωτήριο του χώρου, γεγονός που αποδεικνύεται σωτήριο τώρα που όλα έχουν πάρει την ανιούσα. “Προσπαθούμε να πείσουμε τους πελάτες ότι ακόμη και τα 2 ευρώ αύξηση στο χτένισμα δεν είναι δική μας επιλογή αλλά γίνεται από ανάγκη. Κάποιοι αντιδρούν και δεν το δέχονται. Πώς να προβείς σε αυξήσεις όταν ο κόσμος μετράει και το μισό ευρώ”, αναρωτιέται.
Στα στούντιο αισθητικής υπήρξε επίσης μικρή αύξηση 10 με 15 τοις εκατό στις τιμές των προϊόντων που προμηθεύονται. Και σε αυτόν τον κλάδο τα περιθώρια περικοπών είναι ελάχιστα. Η Μ.Δ. από τα Ν. Μουδανιά δεν προέβη σε αύξηση τιμών προκειμένου να κρατήσει σταθερή την πελατεία της. «Παρότι έχουμε αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ως και 40 τοις εκατό, δεν θέλουμε να διαμαρτύρονται οι πελάτες και δεν ανεβάσαμε τιμές. Τα μηχανήματα σώματος είναι αρκετά ενεργοβόρα, αλλά δεν μπορείς να τα κλείσεις. Ούτε να μειώσουμε τις ώρες λειτουργίας μπορούμε», λέει η ίδια.
Το άγχος είναι καθημερινό για τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων
Τα γυμναστήρια στη Χαλκιδική που έζησαν τον εφιάλτη του κορωνοϊού επί δύο έτη, ξεκίνησαν να ανακάμπτουν το καλοκαίρι. Σήμερα οι ιδιοκτήτες τους έρχονται αντιμέτωποι με το κόστος ενέργειας, που τους αναγκάζει να πάρουν μέτρα. «Κλείσαμε τον μεγάλο προβολέα που έκαιγε μέρα νύχτα έξω από τις εγκαταστάσεις μας», μας λέει η Λ.Δ. από γυμναστήριο της Ν. Τρίγλιας. Και συνεχίζει: «τις τιμές ούτε καν σκεφτόμαστε να τις αυξήσουμε αφού κι ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει. Μάλιστα στα personal προχωρήσαμε και σε μείωση τιμών. Ευτυχώς οι περισσότεροι πελάτες μας έρχονται το απόγευμα και έτσι εξοικονομούμε ρεύμα και θέρμανση τις πρωινές ώρες όταν δεν έχουμε κόσμο».
«Ο κόσμος επέστρεψε το καλοκαίρι προσπαθώντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος από την πανδημία», τονίζει ο Η.Ν. από γυμναστήριο του Πολυγύρου. Όπως λέει και ο ίδιος, οι τιμές παραμένουν σταθερές και η απορρόφηση του ενεργειακού κόστους είναι μονόδρομος. ¨Καίμε τις λάμπες σε όλο τον χώρο, ανάβουμε θερμοσίφωνο όταν οι πελάτες θέλουν να κάνουν ντους, και έχουμε σε λειτουργία όλα τα όργανα γυμναστικής. Από πού να εξοικονομήσουμε χρήματα», αναρωτιέται.
Για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω κλάδους, αυτός ο χειμώνας θα είναι καθοριστικός για το ποιος θα επιβιώσει ή όχι.