Σε συνέντευξη που έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», αναφέρθηκε στο ΚΕΑ – Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και στο Κοινωνικό Κράτος.
Όπως ανέφερ, η αναπληρώτρια υπουργός, θα συνεχίσει κανονικά η χορήγησηυ του ΚΕΑ για 700.000 πολίτες. Ο σκοπός της κυβέρνησης, δεν είναι να αυξήσει τη δεξαμενή των δικαιούχων του ΚΕΑ, αλλά να βάζει τους ανθρώπους στην εργασία ώστε να τελειώνει η εξάρτησή τους από το επίδομα. «Αλλά, κοιτάξτε, στο ΚΕΑ δε μπορείς για παράδειγμα να το παίρνεις αν δεν στέλνεις το παιδί σου στο σχολείο.»
Κι εδώ με μεγάλη χαρά θέλω να πω πως είχαμε τεράστια αύξηση στα σχολεία μας των παιδιών Ρομά και η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά του υπουργείου μας έχει πλήρες σχέδιο δράσης, άλλωστε ο πρωθυπουργός στη Δυτική Αττική εξήγγειλε στοχευμένες δράσεις για την υγεία, διαβίωση και προώθησή των Ρομά στην αγορά εργασίας.
Η κα Θεανώ Φωτίου μίλησε για τον στόχο ίδρυσης του κοινωνικού κράτους και την διαφορετική αντίληψη που επικρατούσε, η οποία ήθελε να μην ξοδεύονται χρήματα που δεν θα γυρίσουν πίσω. «Η άποψη του νεοφιλελευθερισμού είναι πως ότι ρίχνεται στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην πρόνοια, είναι σα να ρίχνονται στη τρίτη μαύρη τρύπα, χάνονται τα λεφτά, άρα σε αυτό το κομμάτι ρίχνουμε λεφτά μόνο αν έχουμε αύξηση της πίτας, δηλαδή ανάπτυξη.
«Αντίθετα, εμείς οι αριστεροί ξέρουμε και μέσα από μελέτες ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην κοινωνική προστασία, έχει έναν πολλαπλασιαστή δημοσιονομικό, αυξάνει δηλαδή το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,03-1,6%, αναλόγως με το που δίνεται, σε επιδόματα ή σε παροχές υπηρεσιών που ο πολλαπλασιαστής είναι πολύ μεγαλύτερος. Σημαίνει νέες θέσεις εργασίας.
Το παράδειγμα των 400 νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών το 2018 , σημαίνει πως δημιουργούνται άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά και 2.500 νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν. Είναι ένας κύκλος που χτυπά λοιπόν την ανεργία κι αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας.»
Μιλώντας για το σκεπτικό των προγραμμάτων του ΚΕΑ και για την κοινωνική αλληλεγγύη, και τον συσχετισμό της κοινωνικής πολιτικής με την αγορά εργασίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε:
«Ότι κάνουμε είναι επένδυση στην εργασία. Όταν το 2015 πήγαμε σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, νομίζαμε ότι πήγαμε για να σώσουμε το κόσμο που βρισκόταν υπό την απειλή της ανθρωπιστικής κρίσης. Αντικρύσαμε ένα κράτος χωρίς καμία κοινωνική προστασία, ήταν ένα κράτος επιδοματικό, επιδόματα με τα χαμηλότερα της Ευρώπης, κι από την άλλη ένα κράτος ιδρυματικό, ένα σκοτεινό κράτος ιδρυμάτων, άλλα διαφημισμένα κι άλλα σε ένα λυκόφως ιδιωτικών προνοιακών ιδρυμάτων.
Μετά την ψήφιση νόμου το 2017, ανοίξαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής όλων των λεγόμενων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, το κράτος της Φρειδερίκης όπως λέω, κι ανακαλύψαμε ότι το κράτος γνώριζε και είχε πιστοποιήσει γύρω στα 500 από αυτά. Πήραμε το σκληρό μέτρο της επί ποινή άρσης της άδειας λειτουργίας τους υποχρεώνοντας τα να εγγραφούν με πολύ αναλυτικά στοιχεία. Εγγράφηκαν ήδη 1400 ιδρύματα και είμαι πεπεισμένη πως το 2018 θα ξεπεράσουν τα 1600, φανταστείτε πως ακόμη δεν έχουν εγγραφεί τα θρησκευτικά ιδρύματα. Διότι το 2018 θα είναι η χρονιά των κανόνων για αυτά τα ιδρύματα, ενιαίων κανόνων από το κράτος καθώς και μεγάλης πολιτικής αποϊδρυματοποίησης.
Το 2017 θεμελιώσαμε το νέο Κράτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο πια δεν θα βασίζεται στα ιδρύματα και τα επιδόματα, αλλά σε έναν κορμό, τον Εθνικό Μηχανισμό, που έχει τα 250 Κέντρα Κοινότητας, όπου ο πολίτης μπορεί με το ΑΦΜ του μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για κάθε επίδομα που δικαιούται, για τις κοινωνικές υπηρεσίες που υπάρχουν στον δήμο του, καθώς και για τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που υλοποιούνται στην περιοχή του και στα οποία μπορεί να λάβει μέρος. Το ίδιο έκανε ο ΕΦΚΑ με την κοινωνική ασφάλιση, που ενιοποίησε 30 εκατ. προσωπικούς κωδικούς κι επιπλέον έσωσε την παρτίδα διότι ο ΕΦΚΑ υπεραπόδωσε. Δηλαδή το ότι κλείνει η τρίτη αξιολόγηση και προχωράμε χωρίς ελλείμματα, είναι διότι ο ΕΦΚΑ υπεραπόδωσε 1 δις 300 εκατ., από εκεί που το κράτος έπρεπε να βάλει 900 εκατ.
-Αντιμετωπίσατε δυσκολίες για να πάρετε από τον προϋπολογισμό τα λεφτά για την Κοινωνική Αλληλεγγύη;
Αντίθετα θα έλεγα μας έγινε ένα δώρο στο οποίο δούλεψαν πολύ ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης, το δικό μας υπουργείο και βεβαίως υπό την καθοδήγηση του Τσίπρα, ο οποίος έδωσε εντολή όλα τα χρήματα που εξοικονόμησε η κυβέρνηση από τις δαπάνες των υπουργείων, από τον περιορισμό της σπατάλης, 315 εκατομμύρια για κοινωνικές δαπάνες και συγκεκριμένα όλα για το παιδί. Το έτος 2018, που ήδη το έχουμε προετοιμάσει, είναι για το παιδί.
Δράσεις για το παιδί
Εκεί που έλεγαν για κόφτη, εμείς για πρώτη φορά από τις εποχές της ευμάρειας βάλαμε 260 εκατ. ευρώ επιπλέον στα οικογενειακά επιδόματα, που σημαίνει ότι φτάσαμε στο 1 δισ 900 εκατ οικογενειακά επιδόματα .
Επίσης, 40 εκατ. ευρώ για τα σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών.
Όμως δεν είναι η πολιτική μας για το παιδί μόνο τα επιδόματα. Επιδοτούμε από εθνικούς πόρους τους δήμους για την αναμόρφωση 400 παιδικών σταθμών βρεφονηπιακών σταθμών εντός του 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000, ενώ το 2019, με τα αντίμετρα, που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή, θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές και 165.000 παιδιά.
Ψήφιση νόμου για την αναδοχή και υιοθεσία, για να σταματήσει το εμπόριο βρεφών και η ταλαιπωρία οικογενειών που θέλουν να υιοθετήσουν παιδί και δε μπορούν, ελπίζω αυτό το μήνα.
Αποϊδρυματοποίηση. Πρέπει να μπουν αυστηροί κανόνες, τα παιδιά δε μπορούν να μένουν στα ιδρύματα. Θα ξεκινήσει άμεσα τη νέα χρονιά, και με εμβληματικό το πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας, που ανακοινώσαμε με την Έφη Αχτσιόγλου.
Επίσης η ίδρυση 100 Κέντρων Στήριξης Οικογένειας σε όλη την Ελλάδα, με χρήματα του ΕΣΠΑ, τα οποία θα προκηρυχθούν μέσα στον Ιανουάριο με διαδικασίες ΑΣΕΠ, μέσα στα Κέντρα Κοινότητας.
Το έτος 2018 είναι για μας το παιδί. Το παιδί το αντιμετωπίζουμε πια ολιστικά. Το παιδί δε μπορεί να είναι σε φτώχεια, να μπαίνει στην εργασία και να φεύγει από την εκπαίδευση.
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, η Θεανώ Φωτίου αναφέρθηκε στην πιλοτική εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Αναπηρίας, ο οποίος θα δώσει τέλος σε χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες, αλλά και στις δράσεις για την την αντιμετώπιση της αστεγίας με το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους» , ενώ παράλληλα συνεχίζεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη»
Πηγή: dikaiologitika.gr