Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε η δράση καθαρισμού του υγροβιότοπου Ν. Φώκαιας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Μαθητές από τα λύκεια Πευκοχωρίου και Κασσάνδρειας συμμετείχαν στην πρωτοβουλία που πήρε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κασσάνδρας σε συνεργασία με τον δήμο.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζώνες, στην παράκτια περιοχή, και με τον εξοπλισμό που τους παρείχε το δασαρχείο κατάφεραν να μαζέψουν κάθε λογής πεταμένα σκουπίδια.
«Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπω τους μαθητές Λυκείου Κασσάνδρας και Πευκοχωρίου να καθαρίζουν με αγάπη τον τόπο τους και να μαθαίνουν τις ομορφιές του. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο σκοπός της δράσης, να γνωρίσουν οι μαθητές τη χλωρίδα και την πανίδα αυτού του σπουδαίου οικοσυστήματος, και να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση. Όπως λέμε για τον φυσικό μας πλούτο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών “Τα δάση μας, τα μάτια μας”, και φροντίζουμε να κρατάμε ζωντανούς τους πνεύμονες πρασίνου στον τόπο μας. Η Κασσάνδρα, πολύπαθη από πυρκαγιές, θωρακίστηκε διπλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τόσο στην πρόληψη όσο και την καταστολή πυρκαγιών. Μέριμνά μας είναι να προστατεύσουμε τις δασικές εκτάσεις που περιβάλλουν τους οικισμούς του δήμου και να αποδώσουμε ένα καταπράσινο περιβάλλον στις επόμενες γενιές δημοτών μας», τόνισε η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά στη διάρκεια της δράσης.
Ο Μιχάλης Τσαλικίδης, δασολόγος από το δασαρχείο Κασσάνδρας, εξήρε την πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου και την προθυμία του δήμου να είναι αρωγός σε ανάλογες δράσεις. «Πολύ σημαντικό που τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία του καθαρού περιβάλλοντος, ερχόμενα σε επαφή με αυτό και γνωρίζοντας τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου. Αλλιώς να τα βλέπεις σε βιβλία κι αλλιώς να έρχεσαι σε επαφή», τόνισε.
Ο κ. Τσαλικίδης μίλησε για τον υγροβιότοπο της Ν. Φώκαιας που φιλοξενεί πάπιες, αποδημητικά πουλιά και ακόμη και φλαμίνγκο. Σε ένα μεγάλο μέρος του απαγορεύεται το κυνήγι, γεγονός που συνέβαλε στο να αναβαθμιστεί η πανίδα της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η θηροφυλακή. Υπάρχει το δάσος του Μεσονησίου που έχει επίσης μοναδική χλωρίδα. Το μέρος είναι ενταγμένο στο δίκτυο Νατούρα.
Ο Γεώργιος Καρμεντής από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κασσάνδρας μίλησε για την ιστορία της περιοχής και το φυσικό κάλλος που παράλληλα χαρακτηρίζει τον υγροβιότοπο. «Θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά στην περιβαλλοντική τους δράση. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την ομορφιά της φύσης και φάνηκε να ενισχύουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Θα θέλαμε να μάθουν τα παιδιά τη φύση, όπως τη βλέπουμε εμείς. Δεν σκοτώνουμε, εμείς οι κυνηγοί το περιβάλλον. Το προστατεύομε και είμαστε πάντα με τις δράσεις μας δίπλα στην κοινωνία», τόνισε και ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή που χορήγησέ λεωφορεία για τη μετακίνηση, και τον λοιπό εξοπλισμό του καθαρισμού.
Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες από τη δράση