Το ΔΝΤ στην πρώτη αυτή έκθεση επισημαίνει ότι αναγκάστηκε να προσαρμόσει προς τα “κάτω” τις προβλέψεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα διεθνώς. Και τούτο λόγω της πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που βλέπει τώρα (σε σχέση με τον οικονομικό σχεδιασμό που ήταν ορατός προ εξαμήνου κατά την έκθεση του προηγούμενου Απριλίου) στην Ελλάδα, στην Ιταλία αλλά και στην…Γερμανία. Αντίθετα, βλέπει πιο “σφικτή” πολιτική σε ΗΠΑ και Γαλλία.
Χαμηλές πτήσεις για το ΑΕΠ στο μέλλον
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιο αισιόδοξο για την πορεία της ανάπτυξης το 2019. Ενώ τον Απρίλιο προέβλεπε ρυθμό 1,8%, πλέον αναθεωρεί την πρόβλεψη του σε ρυθμό 2,4% αύξησης του ΑΕΠ για το 2019. Διατηρεί επίσης αμετάβλητη την εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος.
Ουσιαστικά πρόκειται για εκτιμήσεις οι οποίες είναι κατά 0,1% χαμηλότερες από αυτές της κυβέρνησης (όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού με ρυθμό 2,1% φέτος και 2,5% το 2019). Για το τελευταίο 3μηνο του 2018 βλέπει ανάπτυξη 2,2% και για το τέλος του 2019 στο 2,5%.
Ωστόσο πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβη και σε μία αλλαγή προς το χείρον. Δυσπιστεί για τις μακροχρόνιες προοπτικές και για τη διατηρησιμότητα της ανάπτυξης.
Υπολογίζει πλέον ότι το 2023 η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι μόλις 1,2% (έναντι πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 1,9% στις εαρινές προβλέψεις του προηγούμενου Απριλίου).
Η δυσμενέστερη εκτίμησή του συνδέεται και με στοιχεία για την γήρανση του πληθυσμού που παραθέτει σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Ο λόγος για μέρος της έκθεσης που είχε ανακοινώσει προ ημερών και δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα υπογεννητικότητας λόγω της κρίσης, με μακροχρόνιες συνέπειες οι οποίες σχετίζονται και με το συνταξιοδοτικό.
Στο πεδίο των μακροοικονομικών δεικτών, οριακά αυξημένη (στο 18,1% έναντι πρόβλεψης τον Απρίλιο για 18%) βλέπει το ΔΝΤ την ανεργία το 2019. Εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός θα επιταχύνει προς το 1,2% το 2019.
Αμετάβλητη φέτος αλλά βελτιωμένη για το 2018 είναι η πρόβλεψή του για την πορεία του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας. Εκτιμά ότι θα διατηρηθεί και φέτος το έλλειμμα στο 0,8% του ΑΕΠ το οποίο θα περιοριστεί σε 0,4% του ΑΕΠ το 2019 για να υπάρχει μηδενικό έλλειμμα και εξισορροπημένο ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2020 (σ.σ. τον Απρίλιο εκτιμούσε ότι το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας θα ήταν στο 0,6% του ΑΕΠ το 2019).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Ταμείο αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, την οποία πλέον υποβιβάζει από το 3,9% στο 3,7% για την περίοδο 2018-2019.
Επαφές ΥΠΟΙΚ
Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την διήμερη περιοδεία του σε Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, θα καταλήξει στο Μπαλί για επαφές “κορυφής” με επίκεντρο την “ανοχή” του Ταμείου για την πρόθεση της κυβέρνησης να μην μειώσει τις συντάξεις, αλλά και για τις υπόλοιπες παροχές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Θα συζητήσει επίσης και το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρος του δανείου που έχει συνάψει η Ελλάδα με το Ταμείο.