Μια κίνηση που περιπλέκει την κατάσταση για τον δήμο Πολυγύρου έρχεται από τον οικισμό Καλυβών που με πρόσκλησή τους τοπικοί σύλλογοι καλούν τους κατοίκους να στηρίξουν την πρωτοβουλία δημιουργίας αυτόνομης κοινότητας. Όπως υποστηρίζουν, αντίστοιχες περιοχές, μπορούν από το 2010, να επιλέγουν αν θα είναι αυτοτελείς οικισμοί και να μετατρέπονται σε αυτόνομες δημοτικές κοινότητες.
Οι σύλλογοι που υπογράφουν το κάλεσμα είναι οι εξής:
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβών «Μηκύβερνα», ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Καλυβών Χαλκιδικής, ο Σύλλογος Νεολαίας Καλυβών Χαλκιδικής, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καλυβών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Νηπιαγωγείου Καλυβών, η Ομάδα Παραγωγών Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, ο Προοδευτικός Σύλλογος Γυναικών Καλυβών και το ΚΑΠΗ Καλυβών.
Με την επιστολή τους καλούν τους κατοίκους των Καλυβών να δηλώσουν ότι συμφωνούν στην αυτονόμηση του τόπου τους, ώστε να γίνει δημοτική κοινότητα και να εκλέγει πρόεδρο και μέλη κοινοτικού συμβουλίου. Αυτή τη στιγμή λόγω συνθηκών πανδημίας δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λαϊκή συνέλευση και επέλεξαν όπως αναφέρεται στην επιστολή, να κοινοποιήσουν το κάλεσμα γραπτώς και με υπογραφές.
Πώς προέκυψε η… επιθυμία αυτονόμησης
Οι Καλύβες που μετρούν πολλούς αιώνες ύπαρξης και εν μέρει έγιναν δεύτερος τόπος διαμονής μετά την ανάπτυξη του Πολυγύρου αντιμετώπισαν θέματα αναπτυξιακών υποδομών αρκετά χρόνια τώρα, με αποκορύφωμα τα ζητήματα υδροδότησης. Ωστόσο η εικόνα αυτή αλλάζει με την τελευταία δημοτική αρχή που έχει πετύχει την ένταξη σοβαρών και μεγάλων έργων, όπως το Αποχετευτικό δίκτυο και ο βιολογικός Πολυγύρου Καλυβών ύψουν 27 εκ. ευρώ. Οι κάτοικοι από την πλευρά τους θέλουν να γίνει νέα διάνοιξη δρόμων, να αλλάξει το δίκτυο ύδρευσης και να βελτιωθεί η εικόνα αποκομιδής των απορριμμάτων.
Στο παρελθόν, που οι Καλύβες και η Γερακινή κλήθηκαν να μοιραστούν ένα σχολικό συγκρότημα στη Γερακινή και πάλι υπήρξαν αντιδράσεις και προβλήματα με τους Καλυβιώτες να μην επιθυμούν τη μετάβαση των παιδιών στον γειτονικό οικισμό. Από τότε μέχρι σήμερα η ανάπτυξη των Καλυβών με την εύπορη γη και τις τρομερές προοπτικές στο παραλιακό μέτωπο φαίνεται πως σταδιακά ξεκίνησε να “ανοίγει την όρεξη” κάποιων που επιθυμούν να καρπωθούν την επόμενη μέρα της περιοχής.
Στο δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης αναμένεται να ακουστούν… φωνές
Αυτό που υποστηρίζει η δημοτική αρχή είναι ότι η περιοχή των Καλυβών θα μείνει πολύ πίσω αν αυτονομηθεί. Δεν θα μπορεί να διεκδικήσει κοινοτικά χρήματα με πληθυσμό κάτω από 2000 κατοίκους. Την άποψη αυτή εκφράζει από εμπειρία και ο δήμαρχος Αστέριος Ζωγράφος που μάχεται να περάσει έργα στη Μεταμόρφωση με τα ίδια προβλήματα.
Ο αντιδήμαρχος Χρήστος Βορδός ανέφερε στο XalkidikiPolitiki τα εξής χαρακτηριστικά: “Η κίνηση που κάνουν οι σύλλογοι είναι μια πρωτοβουλία που θα αποβεί σε βάρος της κοινωνίας. Θέλουν να υποβιβαστούν και να μην μπορούν να διεκδικούν κοινοτικά έργα. Εκμεταλλεύονται κάποιοι τη δυσφορία του κόσμου λόγω προβλημάτων που είχαμε με την υδροδότηση. Υποκινούνται και αδικούνται οι κάτοικοι. Τίποτα δεν θα δουλέψει προς όφελός τους”.
Η Περιφέρεια από την πλευρά της αφήνει να εννοηθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του οικισμού σε κοινότητα ενώ πρακτικά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτι τέτοιο καθώς δεν υπάρχουν έσοδα, πόροι αλλά και υπηρεσίες να στηρίξουν το εγχείρημα.
Τέλος τίθεται ακόμη μια σοβαρή παράμετρος όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου και αφορά τη βούληση των κατοίκων των Καλυβών που διατηρούν τις περιουσίες τους στον οικισμό και διαμένουν στον Πολύγυρο. Προφανώς και δεν θα ήθελαν να δουν μια ανεξάρτητη κοινότητα που δεν μπορεί να πετύχει την ένταξη έργων και δεν έχει ενιαία προοπτική με την πρωτεύουσα του νομού σε θέματα, όπως για παράδειγμα το σχέδιο πόλεως.