Η Καλλιθέα, ο πασίγνωστος οικισμός που βρίσκεται στην καρδιά της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να απολαύσουν ένα αναπτυγμένο τουριστικό προϊόν με αρχαιολογικούς πλούτους και μια υπέροχη παραλία.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, κ. Αβραμίδη Βασίλειο, η Καλλιθέα αναδεικνύεται ως ένας ιδανικός τουριστικός προορισμός που συνδυάζει μοναδικά τη διασκέδαση με την ιστορία. Η περιοχή εκπέμπει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς στην Καλλιθέα ανασκάφηκε το ιερό του Διονύσου και των Νυμφών, τμήμα του ιερού του Άμμωνα Δία. Παράλληλα, το ευρύ φάσμα επιλογών σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα καθιστά την Καλλιθέα έναν προορισμό που προσφέρει αφθονία εμπειριών για τους επισκέπτες της.
Πρόεδρε πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.
«Είναι προσφυγοχώρι. Προέρχεται από δύο κοινότητες προσφύγων, η μία είναι Ποντιακή και άλλη είναι από το Μάλτεπε κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Όταν πρωτοέφτασαν στον ελλαδικό χώρο ήρθανε και εγκαταστάθηκαν αρχικά σε ένα άλλο σημείο, όχι στην Καλλιθέα, αλλά επειδή είχανε αρρωστήσει από ελονοσία ζήτησαν και μεταφέρθηκαν εδώ. Αυτός ο χώρος που είναι σήμερα η Καλλιθέα ανήκε στο ρωσικό Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Ήτανε ένα εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα και γύρω γύρω υπήρχαν μονάχα κάτι κτίσματα όπου έμεναν εργάτες οι οποίοι δουλεύανε για λογαριασμό του Μοναστηριού, κυρίως για αγροτικές εργασίες όπως σιτάρια κλπ. Απαλλοτριώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και δόθηκε στους πρόσφυγες, όπου μετά μετακόμισαν εδώ από το σημείο που είχανε πάει πιο μπροστά και έτσι ιδρύθηκε το Μάλτεπε. Το χωριό μετά το 1950 μετονομάστηκε σε Νέα Καλλιθέα και τελικά σε Καλλιθέα, εξαιτίας της ωραίας θέας που προσφέρει».
Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;
«Εδώ υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του Άμμωνα Δία ο οποίος είναι επισκέψιμος κάθε μέρα έως και τις 03.00 το μεσημέρι εκτός από τις Τρίτες που είναι κλειστός. Υπάρχουν αρχαιοφύλακες οι οποίοι δίνουνε κάποια φυλλάδια στον επισκέπτη για να δει τον χώρο. Επίσης ένα άλλο σημείο είναι η παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, στη θέση Σωλήνα η οποία έχει εξαιρετικά ψηφιδωτά. Δυστυχώς είναι αναξιοποίητο, παρόλο που υπήρχαν δεσμεύσεις από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ότι θα το αξιοποιήσει, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα, αλλά ευελπιστούμε με τα καινούργια τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή, το Παλλήνη και το Άθως, να δούμε κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα γιατί πρόκειται για έναν πραγματικά εξαιρετικότατο χώρο με πάρα πολύ ωραία ψηφιδωτά. Επίσης η παραλία μας είναι εξαιρετικότατη και είναι πάρα πολύ καλή για να φιλοξενήσει οικογένειες, γιατί τα νερά είναι πεντακάθαρα και ρηχά. Βεβαίως έχουμε και πολύ νεολαία. Υπάρχει η διασκέδαση εδώ το βράδυ, όπου έχουμε τα περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά με τραγουδιστές και ντίσκο».
Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό και με τι δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι;
«Παλιότερα ο κόσμος ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με τα αγροτικά και με την κτηνοτροφία. Αγρότες δεν υπάρχουν πλέον. Ένας κτηνοτρόφος υπάρχει στο χωριό και δύο συνδημότες οι οποίοι δεν είναι καθαρά αγρότες αλλά ασχολούνται παράλληλα και με αυτόν τον τομέα. Είναι καθαρά τουριστικό το χωριό. Οι περισσότεροι ασχολούνται καθαρά με αυτόν τον τομέα. Χτίζονται διαρκώς ξενοδοχεία. Έχουμε ωραία εστιατόρια. Τώρα έχουνε αναβαθμιστεί και αυτά όπως και τα καταλύματα».
Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές, ήθη και έθιμα;
«Εμείς εδώ γιορτάζουμε δύο φορές τον χρόνο. Γιορτάζουμε αρχικά του Αγίου Παντελεήμονα τον Ιούλιο. Έχουμε εκδηλώσεις στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Επειδή πέφτει και καλοκαίρι, έχουμε πάρα πολύ κόσμο και φροντίζουμε να παρουσιάζουμε κάποιο καλό πρόγραμμα με παραδοσιακές εκδηλώσεις και όχι μόνο. Προσπαθούμε να μην διοργανώνομε εκδηλώσεις τις ημέρες που λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις σε γειτονικά χωριά.
Παράλληλα γιορτάζουμε και τον Άγιο Νικόλαο στις 6 Δεκεμβρίου και έχουμε την τύχη να μας κάνει πάντοτε καλό καιρό, αν και πέφτει τον χειμώνα. Κάνουμε πλούσιες εκδηλώσεις και τότε».
Υπάρχει κάτι που θα βελτίωνε ή θα άλλαζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων;
«Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με το χωριό μας. Επειδή είναι ανισόπεδο, έχει την παραλία και έχει και το χωριό λίγο πιο πάνω. Υπάρχει πρόβλημα με τη διασύνδεση. Είναι σαν να είναι ένα άλλο χωριό η παραλία και ένα άλλο χωριό από πάνω. Αντί να είναι πλεονέκτημα, επειδή έχει εξαιρετικότατη θέα από ψηλά προς τα κάτω, όπως είναι και στην Άθυτο, έχει γίνει κατά κάποιον τρόπο μειονέκτημα, επειδή δεν υπάρχουν ούτε πεζοδρόμια για την παραλία, αλλά ούτε κάποιο άλλο μέσο. Το καλό είναι ότι υπάρχει μελέτη όμως και περιμένουμε τη χρηματοδότηση για να αλλάξουν κάπως τα πράγματα. Πιστεύω μέσα στα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο.
Το καλό με την Καλλιθέα είναι ότι έχει ένα καλό αποχετευτικό δίκτυο και άφθονο νερό. Είμαστε από τα χωριά της Κασσάνδρας που έχουμε την τύχη να μην έχουμε τέτοιο ζήτημα. Γι΄αυτό και πολλοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποια κατοικία την προτιμούν».
Του Κλεόβουλου Χατζηβασιλείου