“Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη συνεχιζόμενη από το 1973 τουρκική προκλητικότητα. Με τις αυθαίρετες διεκδικήσεις που εγείρουν οι γείτονές μας. Με  τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις. Με την άρνησή τους να δεχτούν τα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. Προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Η χώρα μας έχει θέσει κόκκινες γραμμές. Κι από αυτές τις γραμμές δεν κάνει βήμα πίσω. Επιμένουμε αταλάντευτα στο Διεθνές Δίκαιο που ορίζει με σαφήνεια τα δίκαια και τα δικαιώματα του Ελληνισμού στη γη και τις θάλασσές μας”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 81ης Επετείου της Μάχης των Ευζώνων, στο Μνημείο Πεσόντων στους Ευζώνους Κιλκίς, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε:

“Τιμούμε σήμερα ένα από τα πρώτα -χρονολογικά- περιστατικά της μεγάλης Εθνικής Αντίστασης όλων των Ελλήνων: Τη μάχη των Ευζώνων.

Ογδόντα χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη αυτών που αντιστάθηκαν στη ναζιστική εισβολή και τους συνεργάτες τους. Τιμούμε τη μνήμη του Γιώργου Αθανασιάδη και του Χρήστου Χιονίδη που κατέβασαν τη Βουλγαρική σημαία όταν τη σήκωσαν στον ιστό του δημοτικού σχολείου οι Βούλγαροι συνεργάτες των ναζί. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της μάχης.

Τιμούμε τη συλλογική αντίδραση των κατοίκων των Ευζώνων, που δε δίστασαν να ορθώσουν το ανάστημά τους στον κατακτητή.

Δεν ξεχνάμε τις λεηλασίες και τις βιαιοπραγίες εις βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Τις ημέρες αυτές, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία ανεβαίνουν ένα ατέλειωτο Γολγοθά. Βλέπουν επιθέσεις σε βάρος αμάχων. Ζουν μια πρωτόγνωρη εισβολή στα εδάφη τους και προσδοκούν  τη σιγή των όπλων, την ειρήνη, την ελευθερία. Αξίες διαχρονικές, που υπηρέτησαν οι κάτοικοι των Ευζώνων, το 1941.

Οι γεωπολιτικοί κραδασμοί της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μεταφέρονται από κράτος σε κράτος. Ο Δυτικός Κόσμος- παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στον αναθεωρητισμό και τον επεκτατισμό, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των εθνικών συνόρων. Η Ελλάδα, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη συνεχιζόμενη από το 1973 τουρκική προκλητικότητα. Με τις αυθαίρετες διεκδικήσεις που εγείρουν οι γείτονές μας. Με  τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις. Με την άρνησή τους να δεχτούν τα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Η χώρα μας έχει θέσει κόκκινες γραμμές. Κι από αυτές τις γραμμές δεν κάνει βήμα πίσω.

Επιμένουμε αταλάντευτα στο Διεθνές Δίκαιο που ορίζει με σαφήνεια τα δίκαια και τα δικαιώματα του Ελληνισμού στη γη και τις θάλασσές μας.

Ενισχύουμε και διευρύνουμε τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας.

Ενδυναμώνουμε την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων μας και περηφανευόμαστε για το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Είναι χρέος σε αυτούς που έφυγαν να μην σβήσουμε τίποτα από το παρελθόν. Διότι, όπως γράφει ο Σεφέρης, «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον»”.

Ο κ. Καλαφάτης μετά τη Δοξολογία που παρακολούθησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων της Κοινότητας Ευζώνων του Δήμου Παιονίας. Αμέσως μετά παρέστη και παρακολούθησε την Στρατιωτική Παρέλαση στην 33η Μ/Κ ΤΑΞ (Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία) στο Πολύκαστρο Κιλκίς, προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Ελληνικού Στρατού.  ​