Για την έξαρση που παρουσιάζει η εγκληματικότητα της Αθήνας φαίνεται να την “πληρώνει” για ακόμη μία φορά ο νομός Χαλκιδικής, ο οποίος πρέπει από ότι φαίνεται να σώσει την κατάσταση στην πρωτεύουσα της χώρας με την μετακίνηση μεγάλου αριθμού αστυνομικών του νομού στην Αττική.
Μπορεί να ακούγεται εντελώς παράλογο, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό, αφού για ακόμη μία φορά οι άνθρωποι, οικογενειάρχες αστυνομικοί της Χαλκιδικής είναι αναγκασμένοι να μεταβούν σε μία άλλη πόλη, λόγω απόφασης του Υπουργείου.
Μίας απόφασης που έχει ως αποτέλεσμα να αποδυναμώνει παντελώς την Χαλκιδική και να την υποστελεχώνει σε ένα νευραλγικό τομέα που δεν είναι άλλος από την αστυνόμευση σε έναν νομό, ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες -ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού-.
Τα ερωτήματα που γεννούνται εύλογα και απολύτως σοβαρά: Τι θα συμβεί εφόσον και αν υπάρξει ένα σοβαρό περιστατικό; Που θα πρωτοπάνε οι λιγοστοί αστυνομικοί που θα απομείνουν πίσω; Ποιος από όλους αυτούς θα φυλάει Θερμοπύλες και που; Δεν αξίζει η Χαλκιδική την ίδια ασφάλεια και αστυνόμευση που έχει η Αθήνα;
“Νιώθουμε σαν πιόνια που μετακινούμαστε στη σκακιέρα της κεντρικής εξουσίας”
Για τις αναγκαστικές αυτές μετακινήσεις και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση της Χαλκιδικής μιλάει στο XalkidikiPolitiki ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού και μέλος του Δ.Σ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γεώργιος Αρχοντόπουλος: «Για πολλοστή φορά, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην διεύθυνσή μας, μας κάνει να αισθανόμαστε πιόνια που μετακινούμαστε στην σκακιέρα της κεντρικής εξουσίας. Σκεφτείτε ότι το καλοκαίρι που ο πληθυσμός της Χαλκιδικής αυξάνεται δραματικά και ενώ πρέπει τα τμήματα στις υπηρεσίες του νομού να είναι πλήρως επανδρωμένα, μας παίρνουν ένα μεγάλο ποσοστό από το στόλο μας και δεν μας στέλνουν πίσω ούτε το 1/3».
Και εξηγεί: «Εμείς δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο για την χειμερινή περίοδο, δηλαδή δεν ζητάμε περαιτέρω ενίσχυση, όμως αυτό που συμβαίνει την δεδομένη στιγμή με τις αποσπάσεις των αστυνομικών από τον νομό μας είναι πρωτοφανές», ενώ τονίζει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που επικρατεί τόσο στη δουλειά τους όσο και στη προσωπική τους ζωή: «Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Δεν φτάνουν οι αποσπάσεις που γίνονται στα νησιά και σε απομακρυσμένα μέρη, έχουμε και τις αναγκαστικές, οι οποίες φέρουν σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές των αστυνομικών που δυστυχώς δεν μας αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι προσωπικές τους συνθήκες, η ηλικία τους, τα προβλήματα της υγείας τους, οι τις ιδιαιτερότητες της οικογενειακής τους καταστάσης μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αφού η πολυπόθητη ενίσχυση της πρωτεύουσας είναι μεγαλύτερη ανάγκη και σαν έρθει το φύλλο πορείας η επιλογή είναι μονόδρομος.
Από την άλλη ο κίνδυνος που καραδοκεί είναι τεράστιος, αφού η κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας παρουσιάζει διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες: «Δεν υπάρχει η εμπειρία, η γνώση και η κατάλληλη εκπαίδευση για να μπορέσουμε να μεταβούμε σε περιοχές της Αθήνας όπου η εγκληματικότητα οργιάζει».
Αποδυναμωμένα τα τμήματα Ασφαλείας και αργοπορημένη κάλυψη σε σοβαρές υποθέσεις
Στη συνέχεια ο κ. Αρχοντόπουλος κάνει λόγο για πλήρη υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων του νομού, και τονίζει ότι και η Χαλκιδική είναι ένας νομός με αυξημένες ανάγκες και κινδύνους, ακόμη και εγκληματικότητα: «Η Χαλκιδική αντιμετωπίζει πολλά και ποικίλα προβλήματα. Είναι ένας πολύπαθος νομός που έχει ανάγκη την επάνδρωση των τμημάτων του με προσωπικό. Ακόμη και στον νομό μας υπάρχει εγκληματικότητα, βία, υποθέσεις σοβαρές που για να διεκπεραιωθούν σωστά χρειάζεται και η ανάλογη ενίσχυση του στόλου μας. Τη δεδομένη στιγμή τα τμήματα του νομού μας αδειάζουν, η τοπική κοινωνία θα πρέπει να εύχεται να μη χρειαστεί να καλέσουν το 100 για να βρει αστυνομικούς ώστε να δράσουν άμεσα. Αν ήταν εφικτό θα καλούσαμε πίσω τους συναδέλφους που βγήκανε στη σύνταξη»
Αριθμοί μητρώου οι Αστυνομικοί της Χαλκιδικής
Από ότι φαίνεται η κεντρική εξουσία έχει ξεχάσει ότι έχει να κάνει με ανθρώπους, που χρήζουν του σεβασμού και της προστασίας, αφού οι διαταγές για τις μετακινήσεις έρχονται από εκεί που δεν το περιμένουν, με τις οικογένειες τους να τους περιμένουν σαν να είναι στρατιωτικοί σε καιρό επιστράτευσης: «Οι διοικητές των τμημάτων είναι απλώς παραλήπτες διαταγών ενίσχυσης της Αθήνας με δυναμικό που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με ανθρώπινο, αλλά περισσότερο φέρνει σε κάποιον αριθμό μητρώου ή σε κομμάτι παζλ που πρέπει να ενωθεί για να καλύψει την ασφάλεια της μεγάλης πρωτεύουσας», τονίζει ο κ. Αρχοντόπουλος και γνωστοποιεί πως «οι οικογένειες των αστυνομικών περιμένουν σαν να είναι στρατιωτικοί σε καιρό επιστράτευσης για το πότε θα έρθει το φύλλο πορείας για το μέτωπο της Αθήνας».
Απειλή η επιστροφή στη Χαλκιδική;
Σύμφωνα με τον παραπάνω 60 αστυνομικοί από Χαλκιδική έχουν φύγει για διάφορες δράσεις του Αρχηγείου και περίπου 14 βρίσκονται αυτή τη στιγμή αναγκαστικά στη Αθήνα, και ενώ έχουν εκπληρώσει το μέγιστο αριθμό μηνών που έπρεπε να παραμείνουν στην πρωτεύουσα δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω λόγω του ότι κάποιοι συνάδελφοι στη Χαλκιδική δεν μπορούν να πάνε εκεί στη θέση εκείνων, εξαιτίας σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων. Ίσως θα έλεγε κανείς ότι η επιστροφή στη Χαλκιδική μοιάζει με δούναι και λαβείν, αν δεν μοιάζει σίγουρα με “απειλή”,γιατί ουσιαστικά για να επιστρέψουν κάποιοι θα πρέπει να πάνε οι υπόλοιποι Αστυνομικοί από τον νομό.
Αγανάκτηση και επιστολή διαμαρτυρίας στους φορείς
Ύστερα από όλη αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση η Ένωση Αστυνομικών Χαλκιδικής, ξεσπά με μια επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται για τις μετακινήσεις προσωπικού με προορισμό την Αθήνα και ζητά από τους φορείς του νομού να δράσουν άμεσα: Απευθυνθήκαμε στην αντιπεριφερειάρχη, στους δημάρχους, στους βουλευτές, ακόμη και εισαγγελική συνδρομή ζητήσαμε, έτσι ώστε να υπερασπιστούν επιτέλους την αξία των Αστυνομικών που αγόγγυστα φυλάνε τις Θερμοπύλες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής. Εμείς σαν Ένωση Αστυνομικών Χαλκιδικής θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και δεν θα επιτρέψουμε εις βάρος των ανθρώπων συναδέλφων να γίνονται τέτοιου είδους κακόγουστα αστεία που αν μη τι άλλο γεννούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον χώρο της δουλειάς μας, αλλά και ολόκληρης της Χαλκιδικής που για ακόμη μία φορά κινδυνεύει να γίνει έρμαιο των “διαχειριστών” της», καταλήγει ο κ. Αρχοντόπουλος.