Με τις σφοδρές αντιδράσεις και τους σοβαρούς προβληματισμούς της πανεπιστημιακής κοινότητας να συνεχίζονται, η «μάχη» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μεταφέρεται στη Βουλή.
Ήδη η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφήσει το νομοσχέδιο, προκάλεσε εκνευρισμό στην κυβέρνηση, καθώς μέχρι χτες ήταν «ανοιχτό» το θέμα αυτό, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του. Μετά τη χτεσινή δήλωση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ότι το νομοσχέδιο θα καταψηφισθεί από το κόμμα του, η κυβέρνηση θα πορευθεί μόνη της ώστε το σχέδιο να γίνει νόμος του κράτους. Εκτός από τα κόμματα, κατά του νομοσχεδίου, έχουν ταχθεί ή έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και κυρίως ως προς τη Συνταγματικότητα και οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων που σε γενικές γραμμές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συνεπώς η Συνταγματική αναθεώρηση θα ήταν η θεσμικά προτιμητέα διαδικασία, η οποία εξασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια δικαίου.
Επίσης ότι το νομοσχέδιο αποτελείται από ένα σύνολο γενικών διατυπώσεων, παραπέμποντας σχεδόν για όλα τα κρίσιμα θέματα στους Εσωτερικούς Κανονισμούς των μητρικών Ιδρυμάτων. Την περίοδο αυτή μάλιστα αναπτύχθηκε και ένα «κίνημα» πανεπιστημιακών κατά του νομοσχεδίου. Μάλιστα έχουν προχωρήσει στη συγκέντρωση υπογραφών (έχουν ξεπεράσει τις 1500) και έχουν δηλώσει ότι θα καταφύγουν στο ΣτΕ ακόμη και εάν το σχέδιο νομοθετηθεί. Όπως λένε «το Άρθρο 16 του Συντάγματος μπορεί να το διαβάσει καθένας και καθεμία.
Το νομοσχέδιο για τα δήθεν «ελεύθερα» ή «μη κρατικά» πανεπιστήμια είναι εξώφθαλμα αντισυνταγματικό. Γιατί όταν το Σύνταγμα λέει «απαγορεύεται» δεν εννοεί τίποτα άλλο από ότι απαγορεύεται. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση αλλά και οι επιχειρήσεις, οι οποίες φιλοδοξούν να ιδρύσουν πανεπιστημιακές εταιρείες ή παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τη συνταγματική επιταγή, ας λάβουν υπόψη τους ότι: Ορκιστήκαμε ως δημόσιοι λειτουργοί να υπηρετούμε το Σύνταγμα και θα το πράξουμε, προβάλλοντας σε όλα τα επίπεδα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου».
Το «όχι» του ΠΑΣΟΚ
«Τον νόμο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και εξήγησε τους λόγους: “Δεν απαγορεύουμε. Ρυθμίζουμε.
Αυτό είναι η Σοσιαλδημοκρατία, δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά – και το υπογραμμίζω – με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά, -γιατί αυτό κάνουν με το franchising – στο Λεκανοπέδιο. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δεν βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δεν θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο;
Η απάντηση της Κυβέρνησης
Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε με πάνω από 1500 σχόλια τα οποία θα ληφθούν υπόψη προκειμένου για την βελτίωση του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε από την κεντρική του φιλοσοφία. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει το διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες.
Μέσα από το νομοσχέδιο, το 70% του οποίου αφορά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, παρέχονται ελευθερίες στα δημόσια ΑΕΙ και η χρηματοδότησή τους μέσα από τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και έκτακτες ενισχύσεις θα φτάσει το 1 δις. Ευρώ. νομοσχέδιο αποτυπώνονται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση, μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα, με τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης».
ethnos.gr