Από την ηλικία των 30 ετών θα μπορεί να πραγματοποιείται προσυμπτωματικός έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ” που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας (υπενθυμίζεται πως ήδη “τρέχουν” τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, ενώ από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η αποστολή μηνυμάτων στους δικαιούχους για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ).
Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης κατά των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων αναμένεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να ξεκινήσει το φθινόπωρο. Όπως είχε αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον Ant1, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και στη χώρα μας. “Το πρόγραμμα που έρχεται το φθινόπωρο περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για 5,5 εκατομμύρια πολίτες, 30 έως 70 ετών, 30 γιατί ξεκινάει από νωρίς η ιστορία με τα καρδιαγγειακά και πρέπει να τα προλάβουμε”, είχε επισημάνει.
Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχει κάθε πολίτης ηλικίας 30 έως και 70 ετών, είτε είναι ασφαλισμένος είτε είναι ανασφάλιστος, αρκεί να διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι δικαιούχοι ηλικίας 30-70 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό), να ζητήσουν εκτύπωση του παραπεμπτικού τους και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στον προληπτικό έλεγχο ενδεικτικά, είναι:
– Ολική χοληστερόλη (TCHOL)
– Χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C)
– Χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C)
– Τριγλυκερίδια (TG)
– Νon-HDL-C
– Σάκχαρο αίματος – γλυκόζη (GLU)
– Γενική Αίματος
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, θα ακολουθεί επίσκεψη στον γιατρό για:
– Έλεγχο και καταγραφή αρτηριακής πίεσης, ιστορικό (κάπνισμα, σωματομετρήσεις, κ.ά.).
– Για τους άνδρες έως 39 ετών και γυναίκες έως 49 ετών μόνο καταγραφή αποτελεσμάτων εξετάσεων και συλλογής δεδομένων.
– Για τους άνδρες από 40 και άνω και γυναίκες από 50 και άνω η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει και την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου.
capital.gr