Τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει οι επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους. Από την αρχή του 2024 τουλάχιστον δέκα τέτοια περιστατικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μια από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου, ήταν αυτή στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, με μία 44χρονη που βρέθηκε αντιμέτωπη με 10 μεγαλόσωμα σκυλιά, σε υπαίθριο πάρκινγκ καταστήματος. Τα τετράποδα της προκάλεσαν τραύματα σε ολόκληρο το σώμα της, δαγκώνοντάς την.
Ο σκύλος είναι αναμφίβολα ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Υπάρχουν, όμως, σκύλοι που υπό συνθήκες μπορούν να γίνουν άκρως επικίνδυνοι για τον άνθρωπο. Στα περισσότερα συμβάντα οι πρωταγωνιστές των επιθέσεων είναι αδέσποτα ζώα που τριγυρνούν στους δρόμους. Ωστόσο, κάποιες από τις πιο τρομακτικές επιθέσεις σκύλων έχουν γίνει από δεσποζόμενα ζώα. Όσοι έχουν βιώσει επιθέσεις σκύλων μιλούν για μια άκρως τραυματική εμπειρία.
Η εφαρμογή που μπορεί να αποτρέψει μία επίθεση σκύλου
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας, ένας καθηγητής Φυσικής από την Καρδίτσα δημιούργησε μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με το όνομα “Specific Sounds for Stray Dogs”, η οποίαδεν έχει σκοπό να βλάψει τα σκυλιά, αλλά να τα κρατήσει σε απόσταση από τον άνθρωπο, αποτρέποντας έτσι μία ενδεχόμενη επίθεση που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.
Αφορμή για να δημιουργήσει την εφαρμογή στάθηκε μία επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος από σκύλο. Όπως ανέφερε στο thestival.gr ο καθηγητής Φυσικής με ειδίκευση στην Πληροφορική, Αλέξανδρος Κατσάρας, «ένα σκυλάκι που φαινόταν άκακο και πεινασμένο καθώς έτρωγα ένα σάντουιτς ένα απόγευμα, έκοψα το μισό και πήγα να του το δώσω, και εκείνο στα καλά καθούμενα με δάγκωσε στο χέρι».
Όπως περιέγραψε ο καθηγητής, βλέποντας αργότερα και άλλους ανθρώπους, κοπέλες ή παιδιά να δέχονται γαβγίσματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και επιθέσεις, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση ενός ηλικιωμένου τον οποίο αδέσποτα σκυλιά έριξαν κάτω στη μέση της πλατείας στην Καρδίτσα, του ήρθε η ιδέα και η έμπνευση για να δημιουργήσει αυτή την εφαρμογή.
Ο Αλέξανδρος Κατσάρας όπως εξήγησε στο thestival.gr, έφτιαξε την εφαρμογή με τη βοήθεια ενός φίλου του από την Αμερική, ο οποίος είναι συμπεριφοριστής σκύλων, και ειδικεύεται στην ψυχανάληση των σκύλων. «Μου είπε ότι τα σκυλιά έχουν μία ψυχοσύνθεση και φοβούνται πράγματα. Μου είπε, επίσης, ότι τα σκυλιά μπορεί κανείς να τα αποφύγει φωνάζοντας ή κοιτώντας τα, αλλά αυτές είναι ειδικές γνώσεις που ένας ηλικιωμένος ή ένα παιδί εκείνη την στιγμή δεν τα γνωρίζει ή δεν μπορεί να αντιδράσει ανάλογα», επισήμανε. Και συνέχισε λέγοντας πως «το εύκολο είναι να πατήσει ένα κουμπί και να νιώσει ότι κάτι θα απωθήσει τα σκυλιά».
Ο καθηγητής ανέφερε πως αρχικά έδωσε την εφαρμογή σε φίλους του για να τη δοκιμάσουν και τα αποτελέσματα, όπως τόνισε, δεν ήταν απλά ενθαρρυντικά αλλά τον έκαναν να προχωρήσει και να τη βελτιώσει ακόμα περισσότερο.
Η λειτουργία της εφαρμογής και το ελάχιστο κόστος
Ο Αλέξανδρος Κατσάρας περιγράφοντας τη λειτουργία της εφαρμογής, επισήμανε: «Έφτιαξα αυτό ακριβώς που φοβίζει τα σκυλιά σε μία ιεραρχική σειρά».
Η διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος την εφαρμογή στο κινητό του είναι πολύ απλή. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο για τα κινητά με λογισμικό Android και μπορεί ο καθένας να την βρει στο Play Store με το όνομα “Specific Sounds for Stray Dogs”. Όπως ανέφερε ο καθηγητής στο thestival.gr, υπάρχει μία μικρή χρέωση για κάποιον που θέλει να την αποκτήσει.
Στην εφαρμογή υπάρχουν τρία κουμπιά με τρεις διαφορετικούς ήχους. Οι ήχοι είναι οι εξής: “Go Away”, “Don’t Follow Me” και “Passing Through”. Οι ήχοι, όπως αναφέρει ο δημιουργός, έχουν εμβέλεια 3 έως 5 μέτρα. Με τη χρήση της εφαρμογής ενεργοποιείται και η λειτουργία του φλας για να φωτίζει τον σκύλο, ενώ η ένταση του ήχου είναι στο μέγιστο.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Φυσικής, «παλιότερα έγιναν προσπάθειες από προγραμματιστές με κάποιες εφαρμογές που εξέπεμπαν έναν ήχο, ο οποίος όμως είναι ένας υπέρηχος και κάποια σκυλάκια απλά ένιωθαν μία ενόχληση και τίποτα περισσότερο». Οι ήχοι που ακούγονται στην εφαρμογή όπως περιγράφει, είναι από βάση ήχων από ραδιοφωνικό σταθμό ο οποίος λειτουργούσε παλαιότερα, και είχε στο αρχείο ήχους της φύσης και κάποιους από τους ήχους τους έχει συνθέσει ο ίδιος. «Είναι συνθετικοί ήχοι γιατί ο φίλος μου μού είπε ότι φοβούνται ήχους που αυξάνει η συχνότητά τους καθώς και ήχους μεγαλύτερων ζώων, όπως του λιονταριού ή του κροκόδειλου», εξήγησε.
Ο σκύλος με το που ξεκινάει η εφαρμογή νιώθει μία κατάσταση φόβου, και μετά από λίγα δευτερόλεπτα τρέπεται σε φυγή, όπως περιέγραψε ο Αλέξανδρος Κατσάρας. Και πρόσθεσε πως «αν δεν το κάνει, μένει σε απόσταση και γαβγίζει γιατί νιώθει μία απειλή από αυτόν που κρατάει το κινητό και σίγουρα 100% δεν πλησιάζει πλέον».
Μάλιστα, ο ίδιος έχει βρεθεί σε περιστατικά που δεν κατάφερε να βιντεοσκοπήσει καθώς ήταν μόνος του και είχε μόνο το κινητό με την εφαρμογή, με μία αγέλη σκύλων ένα απόγευμα, τα οποία ήρθαν προς τα επάνω του, και σκέφτηκε ότι ήταν καλή ευκαιρία να το δοκιμάσει. «Τα σκυλιά έμειναν σε μία ακτίνα 20-25 μέτρων, έκαναν ένα ημικύκλιο γύρω μου, γαβγίζανε αλλά δεν πλησίαζαν», συμπλήρωσε.
Τα προβλήματα με τις πλατφόρμες και η προστασία των ζώων
Ο Αλέξανδρος Κατσάρας ανέφερε στο thestival.gr, ότι η εφαρμογή έχει φτιαχτεί και για το λογισμικό IOS της Apple, αλλά για την ώρα δεν είναι διαθέσιμη, αλλά εκτίμησε ότι αργότερα θα είναι διαθέσιμη και για τα κινητά της Apple, αλλά και σε δύο ακόμα πλατφόρμες.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο να ανεβάσει την εφαρμογή στο Play Store της Google, λόγω της ευαισθητοποίησης που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για τα ζώα, και πως έχει δεχθεί αντιδράσεις από ανθρώπους που θεωρούν ότι η εφαρμογή βλάπτει τα σκυλιά.
Ο ίδιος εξήγησε πως δεν έχει σκοπό να βλάψει τα αδέσποτα σκυλιά, και πως όλοι θα πρέπει να σεβόμαστε όλα τα ζώα, ανεξάρτητα από τα συναισθήματα που μας προκαλούν. «Εμείς αγαπάμε όλα τα ζώα, όμως όπως και οι άνθρωποι είναι καλοί και κακοί, έτσι υπάρχουν και κακά σκυλιά. Από αυτά θέλουμε να προστατευτούμε, και το δηλώνω και μέσα στην εφαρμογή να μην γίνεται άσκοπη χρήση, ειδικά σε ζώα που δεν μας ενοχλούν» τόνισε και συμπλήρωσε πως «η εφαρμογή δεν βλάπτει το ζώο απλά το κρατάει σε απόσταση γιατί φοβάται το κινητό μας με τους ήχους που παράγει».
Η αναγκαστική αλλαγή της ονομασίας της εφαρμογής
Ο Αλέξανδρος Κατσάρας εξήγησε ότι η εφαρμογή όταν τέθηκε σε λειτουργία πριν από δύο χρόνια, ονομαζόταν «Dog Chaser», έχοντας μεγάλη επιτυχία, όμως πλατφόρμες όπως της Apple, την κατήργησε γιατί είχε να κάνει με ζώα, σκυλιά κλπ., με το σκεπτικό ότι δεν γίνεται να υπάρχει εφαρμογή που να επηρεάζει τα δικαιώματα των ζώων ή που να μπορεί να γίνει κατάχρησή της από τους ανθρώπους και ορισμένα ζώα να νιώσουν δυσφορία. Έτσι μετονόμασε την εφαρμογή σε “Specific Sounds for stray dogs”. «Με αυτή την ονομασία είναι λίγο πιο δύσκολο να καταλάβει ο άλλος περί τίνος πρόκειται. Κουράστηκα πάρα πολύ, έκανα πάνω από ένα χρόνο να περάσω τα στάδια της Google, γιατί κάθε φορά μου έβγαζε ότι δεν επιτρέπεται να πεις ότι φοβάστε τα σκυλιά και το απέρριπτε αμέσως. Και με αυτή τη μορφή το δέχτηκαν» πρόσθεσε.