Η κατάσταση με το ζήτημα του νερού στη Χαλκιδική αγγίζει πλέον τα όρια της έκτακτης κατάστασης. Δυστυχώς, το πρόβλημα πλέον δεν αφορά μόνο την επάρκεια νερού τους θερινούς μήνες, αλλά και την ποιότητα του νερού συνολικά, όλο το χρόνο. Τα πρόσφατα κρούσματα υπερβάσεων σε αρσενικό σε περιοχές της Νέας Προποντίδας πρέπει να μας θορυβήσουν
Η επίκληση της κλιματικής κρίσης, χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης, μόνο ως μετακύλιση ευθυνών μπορεί να γίνει αντιληπτή. Οι δημοτικές υπηρεσίες, δηλώνουν, η μία μετά την άλλη ότι δεν μπορούν αν διασφαλίσουν την επάρκεια και την ποιότητα του νερού. Από την άλλη προχωρούν, οι περισσότερες, σε αυξήσεις χρεώσεων και τελών, χωρίς ωστόσο από τα τέλη αυτά να προκύπτουν ανταποδοτικά έργα.
Η κεντρική κυβέρνηση, αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση καθυστερεί σε μεγάλα και μικρά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι αντιπλημμυρικές υποδομές δοκιμάζονται, οι καλλιέργειες δοκιμάζονται και βέβαια δοκιμάζεται κι η τουριστική ανάπτυξη, αλλά κι η καθημερινότητα της Χαλκιδικής.
Το Κίνημα Δημοκρατίας Χαλκιδικής προτείνει: Πρώτον Άμεση χαρτογράφηση σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας των προβλημάτων και των προτεινόμενων τεχνικών λύσεων, Δεύτερον Δρομολόγηση ωρίμανσης τεχνικών φακέλων των μικρών και μεγαλύτερων έργων διαχείρισης νερού ανά Δήμο και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, Τρίτον Διεκδίκηση της επανεκκίνησης του σχεδιασμού της κατασκευής του φράγματος του Χαβρία, Τέταρτον Σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, έργα διαχείρισης λυμάτων κι αποβλήτων κι έργα διευθέτησης κι απορρύπανσης ποταμών.
Η διεκδίκηση ενός μεγάλο αναπτυξιακού πακέτου για τα έργα που σχετίζονται με το νερό είναι μονόδρομος.