Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας τον Αύγουστο, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες «κατεβάζουν ρολά» για το καλοκαίρι, χωρίς να έχουν καλυφθεί τα κενά στον ανεφοδιασμό της αγοράς, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.
Για μια ακόμη χρονιά, οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις σε σκευάσματα για ζάχαρο, για αναπνευστικά προβλήματα, κολλύρια για γλαύκωμα, αντιπηκτικά και αντιψυχωσιακά χάπια, που αποτελούν τις πρώτες επιλογές των γιατρών για συνταγογράφηση.
«Έχουμε αποστείλει έγγραφο προς τον ΣΦΕΕ, εξηγώντας ότι φαινόμενα παρελθόντων ετών δεν θα πρέπει να εμφανιστούν και ζητώντας να λάβουν εγκαίρως μέτρα ώστε να κρατήσουν τα τμήματα διανομής ανοιχτά τον Αύγουστο. Αν και απάντησαν πως οι παραγγελίες κλεισίματος είναι επαρκείς να καλύψουν τη ζήτηση του Αυγούστου, θεωρούμε πως δε θα είναι, πόσο μάλλον για κρίσιμα φάρμακα που τελούν υπό έλλειψη», εξηγεί.
Στην Κρήτη είναι ήδη εμφανείς οι ελλείψεις, σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, με τις επόμενες εβδομάδες να προβλέπονται ακόμη πιο δύσκολες για φαρμακοποιούς και ασθενείς. «Οι μαζικές άδειες που δίνονται για τις διακοπές, παραλύουν τις εταιρείες και επιτείνεται το πρόβλημα ελλείψεων, ειδικά στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές, που υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες λόγω του τουρισμού. Είμαστε ακόμη στον Ιούλιο και οι ελλείψεις στην Κρήτη είναι στο “κόκκινο”, όσον αφορά τα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις. Αυτά που είναι σε μερική έλλειψη φτάνουν με δυσκολία, δίνονται με περιορισμένες ποσότητες και αναρωτιόμαστε τι θα γίνει τον Αύγουστο, που η κατάταση θα είναι πολύ χειρότερη», σημειώνει.
Χέρι με χέρι ανταλλάζουν τα διαθέσιμα σκευάσματα οι φαρμακοποιοί – «Κάνουμε διαδρομές σε όλη τη Θεσσαλονίκη»
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν και τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, που πέρα από τους μόνιμους κατοίκους, το καλοκαίρι εξυπηρετούν και τους τουρίστες που υποδέχεται η πόλη. «Όταν μας λείπει κάποιο σκεύασμα, ρωτάμε μεταξύ μας τους συναδέλφους ποιος το έχει και κάνουμε διαδρομές σε όλη την πόλη, με σκοπό να το αντικαταστήσουμε όταν ανοίξουν οι φαρμακευτικές», υπογραμμίζει στο Τhesstoday.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.
«Παρόλο που η κατάσταση είναι κάθε χρόνο και χειρότερη, δεν έχουμε δει ουσιαστικά μέτρα. Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα λόγω του μη ανεφοδιασμού. Έως σήμερα δεν έχουν σταλεί οι επιπλέον ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες και θα κληθούμε για ακόμη μια φορά, να τρέχουμε δεξιά και αριστερά», περιγράφει ο φαρμακοποιός.