Εντός ημερών θα απαντήσει το Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση με πιθανά πλήγματα κατά πετρελαϊκών ή ακόμη και πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης.
Τα ισραηλινά αντίποινα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και στοχευμένες δολοφονίες καθώς και αεροπορικά πλήγματα, όπως είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο Axios.
O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ορκίστηκε ότι η χώρα του θα πάρει εκδίκηση για το μπαράζ των άνω 180 βαλλιστικών πυραύλων που δέχθηκε. Το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά για τη μορφή που θα λάβει η απάντηση, σύμφωνα με το Axios, καθώς θέλει προηγουμένως να διαβουλευτεί με τις ΗΠΑ για τις επιλογές του.
«Έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε μια επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα να το τερματίσουν, πράγμα που θα αλλάξει εντελώς το παιχνίδι», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Axios.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, κάλεσε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας του «να καταστρέψει το πυρηνικό πρότζεκτ του Ιράν, τις μεγάλες ενεργειακές εγκαταστάσεις, και να καταφέρει κρίσιμο πλήγμα σε αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς».
Ιρανοί σχηματίζουν ουρές σε πρατήρια καυσίμων, εν αναμονή των ισραηλινών αντιποίνων
Καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι για την ισραηλινή απάντηση, Ιρανοί σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα συρρέουν σε πρατήρια καυσίμων.
Βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο από ξένα ΜΜΕ, όπως το Middle East Eye, καταγράφουν μεγάλες ουρές οχημάτων -μήκους εκατοντάδων μέτρων- σε πρατήρια καυσίμων, καθώς οι Ιρανοί προετοιμάζονται για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
«Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι», είπε ένας κάτοικος της Τεχεράνης στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph. «Μπορεί να φύγουμε από την πόλη. Είναι επικίνδυνο να μείνουμε εδώ, ειδικά επειδή κάποιοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από κοντά».
«Ο κόσμος φοβάται και προετοιμάζεται για οποιοδήποτε πιθανό σενάριο. Αυτή τη φορά δεν θα είναι όπως την προηγούμενη, το Ισραήλ θα απαντήσει».
Εν τω μεταξύ, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σκηνές πανηγυρισμών σε πολλές πόλεις.
Στα ύψη το ασφάλιστρο κινδύνου στις αγορές πετρελαίου
Η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ «εκτίναξε» τις τιμές του ασφαλίστρου κινδύνου στις αγορές πετρελαίου, καθώς το ενδεχόμενο στρατιωτικής κλιμάκωσης θέτει υπό αμφισβήτηση ζωτικές ροές από την κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του κόσμου.
Ιράν: Θα πλήξουμε «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ αν δεχθούμε επίθεση
Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές και έμποροι λένε ότι η αγορά δεν έχει αποτιμήσει πλήρως τον κίνδυνο περαιτέρω επιθέσεων στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ή την ιδέα ότι η Τεχεράνη μπορεί να προσπαθήσει να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ – κάτι με το οποίο έχει απειλήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια των ετών, χωρίς να το πράξει στην πραγματικότητα. Ενώ πολυάριθμες πρόσφατες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις δεν οδήγησαν τελικά σε διακοπή της τροφοδοσίας πετρελαίου, η προσοχή μετατοπίζεται τώρα στην επόμενη κίνηση του Ισραήλ.
«Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσο μακριά μπορεί να εξαπλωθεί αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Trafigura Group, Saad Rahim, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg. «Ποια είναι η αντίδραση τώρα από το Ισραήλ, ποια είναι η αντίδραση του Ιράν στη συνέχεια, αρχίζουν να εμπλέκονται και άλλοι παίκτες;», διερωτάται.
Στο σταυρόνημα του Ισραήλ πιθανώς και τα πυρηνικά του Ιράν, λέει ειδικός
Σύμφωνα με τον Μάλκολμ Ντέιβις, ανώτερο αναλυτή του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής, το Ισραήλ πιθανώς να εξετάζει πλήγμα και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς μελετά την απάντησή του στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, το Ιράν απέχει μία με δύο εβδομάδες από την απόκτηση ικανής ποσότητας πυρηνικού υλικού για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας.
«Από τη σκοπιά του, το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σίγουρα θα ασκείται ισχυρή πίεση εντός του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου να επιτεθούν σε αυτές τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και να γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», δήλωσε στο CNN.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχοθετήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν με παραδοσιακή στρατιωτική επίθεση ή με μια κυβερνοεπίθεση, όπως έκανε με τους βομβητές και τους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ.
«Ό,τι κι αν κάνει το Ισραήλ, θα πρέπει να είναι λίαν ορατό, να εκληφθεί ως αποφασιστικό και επιτυχημένο πλήγμα», είπε.
Η Τεχεράνη ελπίζει σε αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ
Το Ιράν, στο μεταξύ, ελπίζει να δείξει το Ισραήλ «κάποια αυτοσυγκράτηση», σύμφωνα με τον Σαλάμ Βακίλ, διευθυντή του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της δεξαμενής σκέψης Chatham House.
To Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ασφαλείας που θέτει το Ιράν. Η Τεχεράνη «προσπαθεί να χαράξει ορισμένες κόκκινες γραμμές, γνωρίζοντας πλήρως ότι είναι σε θέση άμυνας, ότι η Χεζμπολάχ είναι σακατεμένη κι ότι δεν διαθέτει τις παραδοσιακές συμβατικές ικανότητες για να πολεμήσει το Ισραήλ», πρόσθεσε.
πηγή thesstoday.gr