Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας προχώρησε στο άκρως ασυνήθιστο βήμα να ακυρώσει τα σχέδια της επίσκεψής του στην κεντρική Ασία την Παρασκευή, μετά προειδοποίηση για πρώτη φορά, της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (JMA) για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό.

Ο πρωτόγνωρος συναγερμός την Πέμπτη, ο οποίος δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή εντολές εκκένωσης, προέκυψε από ένα νέο σύστημα προειδοποίησης και αφορά την τάφρο του ωκεάνιου πυθμένα, γνωστή ως τάφρος Νανκάι, περιοχή την οποία οι σεισμολόγοι θεωρούν ως πιθανότερη να δώσει ένα τεράστιο σεισμό.
Ο συναγερμός, που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ήρθε περίπου μία ώρα μετά από σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών που σημειώθηκε κοντά στις ακτές του Κιούσου – του νοτιότερου από τα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά που αποτελούν το ιαπωνικό αρχιπέλαγος. Ο σεισμός, αν και πολύ μεγάλος, προκάλεσε περιορισμένες ζημιές: μόνο έναν μικρό αριθμό τραυματισμών, ενώ δεν χτύπησε τελικά, τσουνάμι τις ακτές.

Από το 2017 το σύστημα προειδοποίησης

Η Ιαπωνία, από το 2017, διαθέτει ένα σύστημα που αναλύει σεισμούς μεγαλύτερους από 6,8 Ρίχτερ γύρω από το Νανκάι, όπου τέμνονται οι τεκτονικές πλάκες, και μπορεί να σημάνει συναγερμό εάν ένα γεγονός κριθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού.

Το σύστημα αυτό προκάλεσε συναγερμό για πρώτη φορά την Πέμπτη, προκαλώντας έρευνα εντός των πρώτων 30 λεπτών και έκτακτη συνεδρίαση του σώματος εμπειρογνωμόνων.
Ο επικεφαλής του εν λόγω οργάνου, Ναόσι Χιράτα, δήλωσε ότι μετά τον σεισμό της Πέμπτης, η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού στο Νανκάι έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Τόνισε, ωστόσο, ότι παρότι η πιθανότητα αυξήθηκε, δεν σημαίνει ότι επίκειται οπωσδήποτε μεγάλος σεισμός.
Η JMA και οι ειδικοί σε θέματα σεισμολογίας εκτιμούν ότι η πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός μεγέθους 8 έως 9 βαθμών κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 30 χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 τοις εκατό.

9 ρίχτερ το 2011

Ο σεισμός που κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της περιοχής Τοχόκου το 2011 είχε μέγεθος 9 Ρίχτερ και ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία.
Η προειδοποίηση της Πέμπτης δεν ήταν μόνο η πρώτη του είδους της, αλλά φαίνεται ότι ανάγκασε τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα να αποφασίσει να μην εγκαταλείψει την Ιαπωνία άμεσα.
Το Νανκάι είναι μια περιοχή που εδώ και καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο των φόβων για μαζική, καταστροφική σεισμική δραστηριότητα.

Εφιαλτικά σενάρια

Διάφορα σενάρια έχουν σχεδιαστεί από τις ιαπωνικές αρχές, μεταξύ των οποίων και εκείνα σύμφωνα με τα οποία ένας σεισμός του Νανκάι σαρώνει μια περιοχή που εκτείνεται από το Τόκιο έως την Οκινάουα, απειλώντας πολλές παράκτιες πόλεις με τεράστια τσουνάμι.
Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πιθανό αριθμό των νεκρών από ένα τέτοιο γεγονός σε περισσότερους από 320.000.
Η απόφαση του Κισίντα να ακυρώσει την επίσκεψή του σε Μογγολία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, ήρθε την ώρα που οι έμποροι λιανικής πώλησης στην Ιαπωνία ανέφεραν απότομη άνοδο τις τελευταίες 24 ώρες στις πωλήσεις ειδών έκτακτης ανάγκης, εμφιαλωμένου νερού και άλλων προμηθειών που σχετίζονται με τον σεισμό.

Ανησυχία επενδυτών

Οι επενδυτές, από την πλευρά τους εστίασαν επίσης στην απειλή για τη βιομηχανία στην περιοχή Κιούσου, σημειώνοντας ότι πρόσφατα κατέστη προορισμός μεγάλων επενδύσεων από τη βιομηχανία ημιαγωγών.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι αντί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αποφάσισε να παραμείνει στην Ιαπωνία την επόμενη εβδομάδα – παραδοσιακή περίοδο διακοπών – για να διασφαλίσει ότι οι προετοιμασίες και οι επικοινωνίες της χώρας για τον σεισμό είναι ικανοποιητικές.
Αν και δεν έχουν διαταχθεί συγκεκριμένες εκκενώσεις, ο Κισίντα δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται [ο συναγερμός] και πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα αισθάνονται ανήσυχοι».

Πηγή: naftemporiki.gr