Στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 7 Οκτωβρίου θα βρίσκετε το θωρηκτό Αβέρωφ ενόψει της διπλής επετείου της 26ης και 28ης Οκτωβρίου.
Το Θωρηκτό Αβέρωφ είναι το πλοίο – θρύλος του Πολεμικού μας Ναυτικού, οι επιτυχίες του του οποίου στο Αιγαίο του χάρισαν τον χαρακτηρισμό «Το τυχερό πλοίο».
Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Νικόλαο Τζούνη και τον διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, πλοίαρχο, Χρήστο Παυλούδη.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ιστορικού πλοίου στη Θεσσαλονίκη, θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να το επισκεφτούν και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται.


Σε δηλώσεις του, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι είχε υποβάλει ο ίδιος το σχετικό αίτημα για την έλευση του θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη από το 2012, ενώ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε παράλληλες εκδηλώσεις στο διάστημα των δυο επετείων.


Και λίγα λόγια την ιστορία του θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ» …
Κατασκευάσθηκε στα ναυπηγεία του Λιβόρνο της Ιταλίας, καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 (12 Μαρτίου 1910 με το νέο ημερολόγιο) και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15 Μαΐου 1911.

Την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου κατέπλευσε στο Φάληρο κι έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τον ελληνικό λαό. Κόστισε συνολικά 25.000.000 χρυσές ελληνικές δραχμές. Το 1/3 της τιμής του κατέβαλε ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ και τα 2/3 το ελληνικό δημόσιο με εξωτερικό δανεισμό.


Το «Αβέρωφ» ήταν από τα πιο σύγχρονα πολεμικά της εποχής του. Ατμοκίνητο, έπλεε με ταχύτητα 23 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών. Αμέσως έγινε η ναυαρχίδα του απηρχαιωμένου ελληνικού στόλου.
Το «Αβέρωφ» σε επιχειρησιακό επίπεδο άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Με κυβερνήτη τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ηγήθηκε των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Οι νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου κατά του τουρκικού στόλου διέλυσε τις προσδοκίες του Σουλτάνου και της Υψηλής Πύλης για τον έλεγχο του Αιγαίου.
Τον Οκτώβριο του 1918 το «Αβέρωφ» ύψωσε την ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η χώρα μας ήταν μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Αβέρωφ» συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, μεταφέροντας στρατεύματα και παραλαμβάνοντας τους πρόσφυγες μετά την Καταστροφή. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και «γερασμένο» το «Αβέρωφ» συμμετείχε σε νηοπομπές στον Ινδικό Ωκεανό.

Το εύδρομο καταδρομικό, που συνδέθηκε άρρηκτα με τον ναύαρχο Κουντουριώτη και την πολιτική πίστη του Ελευθερίου Βενιζέλου στη ναυτική ισχύ της Ελλάδας, παροπλίσθηκε το 1951. Σήμερα είναι πλωτό μουσείο και ναυλοχεί στο Φάληρο.

φωτογραφικό αρχείο- θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ»