Την τελευταία του πνοή άφησε στη Θεσσαλονίκη, ο αγαπημένος τραγουδιστής και ηθοποιός του ποντιακού ελληνισμού, ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, σε ηλικία 72 χρονών, σκορπίζοντας θλίψη σε όλους τους Πόντιους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τρίτης 7 Ιανουαρίου 2025, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου είχε μεταφερθεί την Κυριακή με πρόβλημα υγείας.
Αφήνει πίσω του σύζυγό του Ρούλα Πεταλίδη, την κόρη του Χριστίνα και τον εγγονό του Αχιλλέα.
Η μοίρα έπαιξε σκληρό παιχνίδι στην οικογένεια του Αχιλλέα Βασιλειάδη αφού πριν από λίγο καιρό πέθανε η κόρη του Ρία, γεγονός που κόστισε σε όλη την οικογένεια.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, γεννήθηκε στο χωριό Αργυρούπολη της Δράμας, στις 18 Μαρτίου του 1952, με καταγωγή από την Αργυρούπολη (Κιμισχανά) του Πόντου και μεγάλωσε μέσα σε ένα γνήσιο ποντιακό περιβάλλον.
Υπηρέτησε για πολλά χρόνια τον ποντιακό ελληνισμό από διάφορες θέσεις, ασχολήθηκε με τον ποντιακό τραγούδι, με το ποντιακό θέατρο, τόσο σε ερασιτεχνικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο συνεργαζόμενος με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε έργα του ποντιακού ρεπερτορίου με τον σκηνοθέτη Ερμή Μουρατίδη.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης ήταν για χρόνια παρουσιαστής στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), όπως επίσης και στα πρώτα χρόνια των Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), όπως επίσης και στις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου της ΠΟΕ στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, υπηρέτησε τον ελληνισμό και ως αμισθή ξεναγός σε διάφορα ταξίδια των απογόνων Ελλήνων του Πόντου στην ιστορική πατρίδα στον Εύξεινο Πόντο, συνεργάστηκε με τραγουδιστές και λυράρηδες τα αδέλφια της καρδιάς του για πολλά χρόνια μέχρι που το ρατσιστικό ισλαμοκεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας, του απαγόρευσε την είσοδο στην πατρίδα των παππούδων του, αυτόν τον πραγματικό ειρηνιστή και γεφυροποιό της αγάπης και συνεργασίας των λαών της πραγματική φιλίας.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη από το χωριό του την Αργυρούπολη της Δράμας, όπου μεγάλωσε με τις γιαγιάδες και τους παππούδες του, μιλούσε μόνον ποντιακά. Σε μικρή ηλικία μάλιστα τραγούδησε ποντιακά στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Στη Θεσσαλονίκη, εντάχθηκε στον Οίκο Ακρίτα Φοιτητού της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλ9ονίκης, και στη συνέχεια μαζί με τον Πλούταρχο Κανετίδη είχε ραδιοφωνική εκπομπή, όμως η δικτατορία των Συνταγματαρχών την έκοψη επειδή θεώρησε πως είναι πολύ αριστερή.
Επαγγελματικά εργάστηκε μαζί με τον πεθερό του Χρήστο Πεταλίδη, πατέρα της γυναίκας του Ρούλας Πεταλίδου, στον τομέα των γεωτρήσεων.
Το 1993 μαζί με τον στενό συνεργάτη του και λυράρη Κώστα Σιαμίδη και τον τραγουδιστή Γιάννη Κουρτίδη, άνοιξε το παραδοσιακό ποντιακό μαγαζί με ποντιακή κουζίνα «Παρακάθ», έναν χώρο μύησης της μουσικής και των γεύσεων της ποντιακή κουζίνας, όπου μεγάλωσαν γενιές νέων με την παραδοσιακή μουσική έως ότου σταμάτησε την λειτουργία του.
Για δύο δεκαετίες μέσω από το μαγαζί υπηρετήθηκε η ποντιακή μουσική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έδινε βήμα σε νέους καλλιτέχνες και όλοι το βράδυ γίνονταν μια μεγάλη παρέα.
https://efxinospontos.gr/