Δεκάδες είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών καλλιεργούνται στη Χαλκιδική από ομάδες παραγωγών οι οποίοι στοχεύουν στην εξαγωγή των προϊόντων τους. Ρίγανη, τσάι του βουνού και δεντρολίβανο είναι μερικά μόνο από τα αρωματικά φυτά που παράγονται στο νομό και ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο κατακτώντας τις αγορές της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής.

“Μετά το Μεσημέρι υπάρχουν εταιρίες οι οποίες καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις ρίγανης και λεβάντας και παράγουν κυρίως αιθέριο έλαιο το οποίο στόχο έχει την εξαγωγή. Στη συνέχεια, στα Ζερβοχώρια υπάρχουν μικρές ομάδες που καλλιεργούν αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά, 10 τουλάχιστον διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων η ρίγανη, το τσάι του βουνού, το δεντρολίβανο, φασκόμηλο” αναφέρει στο Xalkidiki Politiki η γεωπόνος εξειδικευμένη στη Βιολογία και Φυσιολογία Φυτών, τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Δρ. Ελένη Μαλούπα.

Όπως τονίζει η κ.Μαλούπα “Η Ελλάδα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στην παγκόσμια αγορά των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών η οποία αγγίζει σήμερα τα 20 δισ. ευρώ”

Μάλιστα παραγωγοί αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη Χαλκιδική συνεργάζονται με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα στο πλαίσιο προγραμμάτων όπου ερευνάται η ποιότητα των προϊόντων που συσκευάζονται. “Με αυτές τις ομάδες έχουμε κάνει συνεργασίες όπου μελετούμε μέσα σε πακεταρισμένο προϊόν πόσο χρόνο διατηρείται η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος” σημειώνει η κ.Μαλούπα τονίζοντας ότι οι πρώτες έρευνες έδειξαν πως χάνουμε περίπου ένα 5-7% του ποσοστού του αιθέριου ελαίου του προϊόντος εάν είναι συσκευασμένο σε κλειστό πακετάκι.

Σχετικά με την διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας που υπάρχει στη χώρα μας υπογραμμίζει πως είναι άκρως σημαντική η δρομολόγηση της θεσμοθέτησης της εκτός τόπου διατήρησης των Ελληνικών Αυτοφυών Ειδών, αλλά και η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Βοτανικών Κήπων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Μαλούπα, η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να ωφεληθεί διεκδικώντας σημαντικό κομμάτι από την «πίτα» της αγοράς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η οποία ολοένα και μεγεθύνει, αλλά κυρίως μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να διαφυλάξει και να διασώσει όλες τις ποικιλίες που ευδοκιμούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μπορεί ν’ ανήκουν σε ένα είδος, πολλές φορές όμως διαφέρουν σε ποιότητα και ποσότητα.