Παιδιά δημοτικού, από την πρώτη μέχρι και την έκτη τάξη, κατάφεραν μέσα σε μόλις έναν χρόνο να αναπτύξουν τεχνικές επίλυσης προβλημάτων και να αποκτήσουν θεμελιώδεις γνώσεις και δεξιότητες στη ρομποτική κατακτώντας μάλιστα, σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς που διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Αντιμετώπισαν εθνικές ομάδες ρομποτικής χωρών όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρουμανία παρουσιάζοντας τις κατασκευές τους και αντλώντας γνώσεις και εμπειρίες ζωής.
Το ταξίδι στη γνώση και τελικά στην επιτυχία ξεκίνησε από την αδυναμία ενός εκπαιδευτικού να διδάξει το μάθημα της πληροφορικής αφού στο 19ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου, δεν υπάρχει ούτε εργαστήριο πληροφορικής αλλά ούτε και υπολογιστές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. Έτσι, προκειμένου να μην πάνε οι διδακτικές ώρες χαμένες αποφάσισε να επενδύσει στους μαθητές του και με προσωπικό του χρόνο, και κόπο, έχοντας διπλά του γονείς και συναδέρφους του, να διδάξει στα παιδιά ρομποτική, εφαρμόζοντας τεχνικές ανακαλυπτικής και συμπεριφορικής προσέγγισης, αλληλεπίδρασης, διερευνητικής και συνεργατικής μάθησης.
Απαρχαιωμένα εργαλεία
Η διευθύντρια του 19ου Δημοτικού Ευόσμου, Αρετή Τζίμπουλα περιγράφει στη «ΜτΚ» πως το σχολείο δεν διαθέτει αίθουσα πληροφορικής και οι υπολογιστές που υπάρχουν είναι απαρχαιωμένοι. «Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός πληροφορικής που ήρθε πέρσι στο σχολείο μας, ως λύση ανάγκης, αποφάσισε να κάνει μαθήματα ρομποτικής στα παιδιά προκειμένου να μην χαθούν οι διδακτικές ώρες. Μάλιστα, έφερνε ο ίδιος υπολογιστές δικούς του για να μάθει στα παιδιά προγραμματισμό. Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός έδωσε την ψυχή του για τα παιδιά, δουλεύοντας επιπλέον ώρες, συνοδεύοντας τα παιδιά σε διαγωνισμούς τα Σαββατοκύριακα. Δεν φοβόταν τη δουλειά κι έτσι δημιούργησε γκρουπάκια με μαθητές και μαθήτριες, από την πρώτη μέχρι και την έκτη δημοτικού, με τη συμμετοχή παιδιών και από το 25ο δημοτικό διότι δίδασκε και εκεί», λέει.
Παρά τις προσπάθειες εκπαιδευτικών και γονέων να καταφέρουν να αποκτήσουν μία κατάλληλη αίθουσα διδασκαλίας και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, και φέτος οι συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο είναι αρνητικές. «Ευελπιστούσαμε ότι μετά την προσπάθεια που έγινε και τις διακρίσεις που έλαβαν τα παιδιά, θα ενδιαφερόταν κάποιος από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μπορέσουμε να προμηθευτούμε καινούριους υπολογιστές και να γίνεται σωστά το μάθημα της πληροφορικής. Καθότι οι αναπληρωτές δεν μένουν στο ίδιο σχολείο, φέτος τα μαθήματα ρομποτικής πιθανότατα δεν θα συνεχιστούν. Ο εκπαιδευτικός που διδάσκει το μάθημα πληροφορικής, εξίσου εξαιρετικός, τοποθετήθηκε στις 5 Οκτωβρίου και δεν έχει εργαλεία για να δουλέψει. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Διάθεση να γίνουν πράγματα και να εφαρμοστούν καλές πρακτικές υπάρχουν από όλους μας, ζητούμενο είναι να έχουμε και τα κατάλληλα εργαλεία», σημειώνει η κ. Τζίμπουλα.
Μετά την περηφάνια… απογοήτευση
Παρά την περηφάνια των γονέων για την προσπάθεια που κατέβαλαν τα παιδιά τους και τις διακρίσεις που έλαβαν, επικρατεί απογοήτευση γιατί όπως τονίζουν εν έτη 2024 σχολείο της Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει τα απολύτως βασικά για την επίτευξη της ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η Βίκυ Τοπούζα, μέλος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων υπογραμμίζει στη «ΜτΚ» πως την περσινή χρονιά, παρά τις αντιξοότητες, έγινε εξαιρετική δουλειά. «Τα παιδιά συμμετείχαν σε φεστιβάλ ρομποτικής και μάλιστα κατάφεραν να διακριθούν καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην Ελλάδα. Προκρίθηκαν σε διαγωνισμούς όπου βέβαια δεν ξέρουμε εάν τελικά θα πάνε γιατί δυστυχώς, το σχολείο μας δεν έχει μόνιμο προσωπικό και ο εκπαιδευτικός που έκανε πέρσι το μάθημα, φέτος διδάσκει σε άλλο σχολείο», αναφέρει. Εξηγεί πως τον Απρίλιο μαθητές και μαθήτριες του σχολείου πήραν μέρος στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στο Ηράκλειο της Κρήτης. «Κατέλαβαν θέσεις, μέσα στην πρώτη πεντάδα, με ανταγωνιστές τους τις εθνικές ομάδες χωρών όπως η Κορέα, όπου το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι ιδιαίτερα σύγχρονο και έχουν άλλη στήριξη -συγκριτικά με τα δικά μας παιδιά. Είναι αξιοσημείωτο πως πρόκειται για ένα πολύ μικρό, δημόσιο σχολείο στον Εύοσμο, με έναν εκπαιδευτικό πληροφορικής που κατέφερε μέσα σ’ έναν χρόνο το ακατόρθωτο, με τη συμπαράσταση της διευθύντριας του σχολείου, του συλλόγου εκπαιδευτικών και των γονιών. Τα παιδιά μας δεν έχουν εργαστήριο πληροφορικής, δεν υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός και παρ’ όλα αυτά, με κόπο, έξοδα των γονέων και προσωπική προσπάθεια των παιδιών, τα κατάφεραν, μέσα σε μία μόλις σχολική χρονιά», τονίζει η κ. Τοπούζα.
Λέει χαρακτηριστικά πως οι υπολογιστές που διαθέτει σήμερα το σχολείο, δεν μπορούν να στηρίξουν ούτε απλές, βασικές δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού. «Σε μία εποχή που το υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει ότι στοχεύει και στην ψηφιακή εκπαίδευση, με διαδραστικούς πίνακες, το δικό μας σχολείο δεν έχει καν αίθουσα πληροφορικής και κατάλληλα εργαλεία ώστε να κάνουν τα παιδιά το μάθημα τους. Οι συγκεκριμένοι υπολογιστές, δεν υποστηρίζουν καν το να γράψουν κείμενο τα παιδιά σε word, πόσο μάλλον να μιλήσουμε για λογισμικά, προγραμματισμό και τεχνητή νοημοσύνη», καταλήγει.
Οι διακρίσεις
Μαθητές και μαθήτριες του 19ου δημοτικού σχολείου Ευόσμου, την περσινή χρονιά συμμετείχαν στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής Κεντρικής Μακεδονίας και Πανεπιστημίου Μακεδονίας 2023 με τρεις ομάδες κερδίζοντας η κάθε μία διαφορετικά βραβεία.
Συμμετείχαν στον διαγωνισμό Uknown Mission League που διεξήχθη ταυτόχρονα σε 12 περιφέρειες σε όλη την χώρα και η ομάδα του σχολείου κατέκτησε την δεύτερη θέση στην περιφέρεια και συνολικά στην ελληνική επικράτεια, δίνοντας τους την πρόκριση στους παγκόσμιους διαγωνισμούς ρομποτικής σε Κίνα, Βραζιλία και Ρουμανία.
Έλαβαν επίσης μέρος στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Minoan Robotsports Competition Global Olympiad στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου τρεις ομάδες του σχολείου κατέκτησαν αξιοσημείωτες θέσεις (4η, 5η, 8η κ.ά.) σε πολλά αθλήματα στα οποία αγωνίστηκαν, προσπερνώντας πολλές χώρες που κατέβηκαν με τις εθνικές τους ομάδες να αγωνιστούν.
Στον διαγωνισμό First Lego Kit Explore τρεις ομάδες του σχολείου κατέκτησαν τρία βραβεία.
Τέλος, το σχολείο σε συνεργασία με τον οργανισμό HERO διοργάνωσε Φεστιβάλ ρομποτικής MRC Junior, στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς όπου συμμετείχαν όλοι οι μαθητές καθώς και ένα τμήμα μαθητών του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου. Στόχος ήταν να καλλιεργηθεί στους μαθητές η δημιουργικότητα, η ομαδικότητα, η επίλυση προβλημάτων, ο υγιής συναγωνισμός.
Πηγή: makthes.gr
*Φωτογραφία αρχείου