«Στοιχειωμένο» έργο φαίνεται ότι θα παραμείνει το μεγάλο έργο του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη η περιοχή, λόγω της λειψυδρίας που ταλάνισε κατοίκους, επισκέπτες και καλλιεργητές το περασμένο καλοκαίρι, καθώς μέχρι στιγμής εξακολουθεί να μην υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του.

Το έργο δεν είναι ενταγμένο ούτε στο τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ε Χαλκιδικής, ούτε στο κεντρικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς προωθείται από την κυβέρνηση, λόγω του μεγάλου κόστους και συγκεκριμένα από σειρά αρμόδιων υπουργείων.

Παρότι με την κατασκευή του θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 33% του συνόλου των υδατικών αναγκών της Χαλκιδικής και θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα εξασφαλιστεί η άρδευση 24.000 στρεμμάτων, το έργο δεν προχωρά και δεν προβλέπεται να κατασκευαστεί ούτε το επόμενο καλοκαίρι.

Αυτό δήλωσε κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, απαντώντας σε επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή» Γιάννη Μυλόπουλου για το μείζον ζήτημα της λειψυδρίας και το φράγμα του Χαβρία.

Η ίδια τόνισε ότι το έργο δεν είναι ενταγμένο στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επομένως, είπε, «δεν μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η διαχείριση της υλοποίησής του πραγματοποιείται από την κεντρική κυβέρνηση και βρίσκεται σύμφωνα με αυτήν σε προτεραιότητα δημοπράτησης. Χρονοδιάγραμμα αυτή τη στιγμή στα χέρια μας δεν έχουμε και το έργο δεν θα ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Παρόλα αυτά, συνέχισε η κ. Ζωγράφου, η προσπάθεια της ΠΜ δεν σταμάτησε ποτέ και «συνεχίζουμε να διεκδικούμε το έργο, θέτοντας στον ίδιο τον στον πρωθυπουργό όταν επισκέφθηκε τη Χαλκιδική, όσο και στους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά και σε κάθε κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέπτεται την περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει με την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 30 Οκτωβρίου 2020, ωστόσο ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Το αρχικά εκτιμώμενο κόστος του έργου ξεπερνά τα 105,89 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα είναι 100% ιδιωτική χωρίς κάποιου είδους δημόσια επιδότηση ή κάποια συμμετοχή ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ ή TAA). Η διάρκεια του έργου είναι 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του φράγματος, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και των απαραίτητων δικτύων.

Πρόστιμα για ρίψη υγρών αποβλήτων στον Χαβρία

Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων, η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής είπε ότι η διεύθυνση ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της διενεργεί ελέγχους και γνωστοποίησε ότι την τελευταία τετραετία, όπου διαπιστώθηκε η ρίψη υγρών αποβλήτων στον ποταμό Χαβρία και στα ρέματα που καταλήγουν σε αυτόν, επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα ύψους 141.775 ευρώ και 6 επιχειρήσεις αναφέρθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ενώ σε μία περίπτωση επιβλήθηκε και διακοπή λειτουργίας.

Στις ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής περιλαμβάνονται επίσης, μεταξύ άλλων, η κινητοποίηση των αγροτών για υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος, το αρδευτικό στην πεδιάδα της Ορμύλιας, η πρόταση για χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες και η έγκριση τριών μονάδων αφαλάτωσης στη Νικήτη στο δήμο Σιθωνίας, στα Μουδανιά του δήμου Νέας Προποντίδας και στον δήμο Κασσάνδρας.

Νωρίτερα πάντως ο κ. Μυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη η Περιφέρεια να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για θέματα όπως οι πλημμύρες και η λειψυδρία και να αντιμετωπίζεται ενιαία το ζήτημα αυτό σε επίπεδο λεκάνης απορροής, με ολοκληρωμένες λύσεις.

«Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες λύσεις. Σημαντικό μέρος του προβλήματος θα είχε λυθεί αν είχε προχωρήσει το έργο με το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική» σημείωσε ο ίδιος.

https://www.makthes.gr