Προτάσεις για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών σε επίπεδο δήμων απέστειλε η WWF στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενώ ανέδειξε την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων και στοχευμένης αξιοποίησής τους για τον σκοπό αυτό.
Στο σχετικό κείμενο, η WWF σημειώνει ότι οι πόροι που διατίθενται στους δήμους για την εφαρμογή μιας δημόσιας πολιτικής, όπως η πρόληψη δασικών πυρκαγιών, δεν επαρκούν. «Τα 25 εκ. ευρώ που διατέθηκαν το 2023 στους δήμους, ήτοι κατά μέσο όρο 75.000 ευρώ ανά Δήμο, είναι ένα ιδιαίτερα μικρό ποσό. Είναι απαραίτητο να καταρτιστούν σαφή κριτήρια κατανομής για τις χρηματοδοτήσεις που διατίθενται ετησίως για γενικούς σκοπούς πυροπροστασίας στους 332 Δήμους της χώρας (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι-ΚΑΠ), όπως και μηχανισμοί ελέγχου και λογοδοσίας, καθώς είναι πολύ συχνό φαινόμενο χρήματα που δίνονται στους Ο.Τ.Α. για πυροπροστασία να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς», αναφέρεται σχετικά.. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία έκθεσης που δημοσίευσε το WWF Ελλάς τον Μάιο 20222 , οι ελάχιστοι έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, κατά την περίοδο 2016-2020, αφορούσαν μόνο σε έλεγχο νομιμότητας (εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας) χωρίς εξέταση ή αξιολόγηση της σκοπιμότητας των δαπανών πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών.
Στο πλαίσιο αυτό η WWF προτείνει μέτρα που εστιάζουν: α) στην ενσωμάτωση δράσεων πρόληψης στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών σε επίπεδο δήμων βάσει των αρμοδιοτήτων τους και της ανάλυσης του κινδύνου και άλλων δεδομένων όπως έχουν καταγραφεί στις παραμέτρους σχεδιασμού, β) στην ενίσχυση συγκεκριμένων στοιχείων του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, οπως η οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, πόροι για την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων και ο απολογισμός των δράσεων πρόληψης, ετοιμότητας και αποκατάστασης και γ)στην ενίσχυση του ορθού και επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδιασμού δράσεων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών με την εισαγωγή παραμέτρων σχεδιασμού που περιλαμβάνουν την καταγραφή των απαιτούμενων δεδομένων και πληροφοριών και την ποσοτικοποίηση και χαρτογραφική παρουσίαση της απειλής που προέρχεται από δασικές πυρκαγιές. Ενδεικτικά σημειώνεται εδώ ότι η ανάλυση κινδύνου πραγματοποιείται ως τώρα με τον παρωχημένο χάρτη του π.δ. 575/1980 (Α΄157). Οι παράμετροι σχεδιασμού πρέπει να περιλαμβάνουν τη χωρική ανάλυση κινδύνου, δηλαδή μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή, με έμφαση στον εντοπισμό περιοχών υψηλού κινδύνου και ευάλωτων πληθυσμών, καθώς και ποιοτικούς και ποσοτικούς συνθετικούς χάρτες κινδύνου.