Λεπτομέρειες για την πρόοδο των μεγάλων έργων ακούστηκαν στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο “Η Χαλκιδική των ευκαιριών και των προκλήσεων” διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του 31ου Money Show, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου. Το θέμα φιλοξένησε και η εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής, μέσα από το άρθρο που επιμελήθηκε η Σουζάνα Καζάκα.
Σε ξεχωριστή ενότητα της ημερίδας ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, οι πέντε δήμαρχοι και η ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ παρουσίασαν τις δικές τους τοποθετήσεις και projects αναφορικά με το όραμά τους για τη Χαλκιδική και τις προοπτικές του νομού.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος παρουσίασε για το νομό τα ιστορικά στοιχεία εκείνα, τα οποία καθόρισαν και τη μετέπειτα πορεία του σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο ανά τις δεκαετίες. Μάλιστα χαρακτήρισε μεγάλο λάθος της δεκαετίας του ’70 τις αγοροπωλησίες οικοπέδων μέσω τεμαχισμών που οδήγησαν και στην άναρχη δόμηση αυθαιρέτων, χωρίς υποδομές, όταν είχε ξεκινήσει από Θεσσαλονικείς η ανέγερση β’ κατοικίας. Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τα πρώτα χρόνια της αυτοδιοίκησης, την πορεία των έργων τα τελευταία χρόνια και την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο νομός, που πλέον έχουν γίνει αρκετές και σοβαρές, όπως είπε, παρεμβάσεις.
Η δήμαρχος Κασσάνδρας και οικονομική επόπτρια του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Αναστασία Χαλκιά, χαιρέτισε τις εκδηλώσεις κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση, και μιλώντας για τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της χερσονήσου που είναι η ύδρευση και τα έργα στην επεξεργασία των λυμάτων. Μίλησε για τη δυσκολία νομιμοποιήσεων των λιμενικών εγκαταστάσεων του αιγιαλού, και παρόμοια σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα, καθώς και για τις ιδιαιτερότητες ορισμένων χωριών, όπως η Άθυτος. Η διοίκηση του δήμου ξεκίνησε να εκπονεί μελέτες για ένα πρόγραμμα έργων, που στο ανατολικό τμήμα του δήμου θα εξασφαλίσει εξοικονόμηση νερού μέσω αναβάθμισης όλων των βιολογικών, δηλαδή άρδευση με το επεξεργασμένο νερό των βιολογικών. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και ο δήμος αναμένει τη χρηματοδότηση. «Η πρωτοβουλία αυτή θα λύσει το πρόβλημα του νερού για τα επόμενα 40 χρόνια», τόνισε η δήμαρχος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμος χρηματοδοτήθηκε για δυο διαλυστήρια αφαλάτωσης, ένα στο Πευκοχώρι και ένα στη Σάνη όπου παράλληλα έγινε και απομαγγανίωση. Επίσης χρηματοδοτήθηκε ο δήμος με 13 εκ. ευρώ για τον βιολογικό Χανιώτης-Πευκοχωρίου», ενώ για την Άθυτο χρειάστηκε επιχορήγηση 1 εκατ. 700 χιλ. ευρώ, καθώς στον Βράχο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αντιστήριξης με κίνδυνο για τις ζωές και περιουσίες των κατοίκων.
Στα μεγάλα έργα του δήμου Ν. Προποντίδας ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς ενέταξε φράγματα και τις παρεμβάσεις που εκτελούνται για εκμετάλλευση των βιολογικών προς εξοικονόμηση νερού για άρδευση. Εξίσου σοβαρή και μεγαλόπνοη χαρακτηρίζεται η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από τη Ν. Ηράκλεια ως τα Ν. Μουδανιά. Επιπλέον αγώνας δρόμου γίνεται από τη δημοτική αρχή για τη διευθέτηση των ρεμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα της ΠΕΧ στον δήμο, όπως επίσης και για παρεμβάσεις εσωτερικής οδοποιίας.
Έμφαση σε πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του τρόπου εργασίας της Αυτοδιοίκησης, δίνει ο δήμος Αριστοτέλη. Για τον δήμαρχο, Στέλιο Βαλιάνο, οι οικουμενικότητες της Χαλκιδικής, το Άγιον Όρος και ο Αριστοτέλης, αλλά και η τουριστική θέση του νομού, είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του νομού ολόκληρου, που οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα, ότι η Χαλκιδική «θα έπρεπε να είναι ένα μικρό Μονακό». Ωστόσο, όπως παρατηρεί η δημοτική αρχή Αριστοτέλη, υπάρχουν χρόνια προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως το οδικό δίκτυο, οι λιμενικές υποδομές, οι δομές υγείας, η ύδρευση, η αποχέτευση, ακόμη και η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.
Προβλήματα λόγω έλλειψης νερού βλέπει ο δήμος Πολυγύρου καθώς σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολυγύρου Γιάννη Σιμώνη, προτεραιότητα πρέπει να είναι η κατασκευή φραγμάτων στο νομό. Αξιοσημείωτη είναι η πρωτοβουλία, που ¨τρέχει¨ ο δήμος τελευταία για την τουριστική προβολή του Πολυγύρου, ο οποίος προκρίνει στους επισκέπτες το τρίπτυχο βουνό, θάλασσα, πολιτισμός.
Τέλος, στα έργα που χρηματοδοτεί μέσω προγραμμάτων και εκτελεί η ΑΝΕΤΧΑ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής, Γιώργος Πασαλής. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη αποκέντρωσης, δηλαδή τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς την αυτοδιοίκηση.