Τους στόχους της νέας στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό, ανέπτυξε η αρμόδια υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, στην ομιλία της στα εγκαίνια της 38ης Philoxenia καθώς και των εκθέσεων Hotelia και Real Estate Expo North στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης.
Όπως επισήμανε, οι τέσσερις βασικοί στόχοι είναι η προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, η διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και η ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με αξιοποίηση νέων εργαλείων και νέα προσέγγιση.
Επιπρόσθετος βασικός στόχος που διατρέχει οριζόντια όλες τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου είναι η προώθηση της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας.
Σημείωσε ότι ο τουρισμός επηρεάστηκε από τις κρίσεις και τις παγκόσμιες προκλήσεις, ωστόσο επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, γιατί «είχε στέρεες βάσεις», «διαθέτει ένα πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο με αυξημένη τεχνογνωσία, έναν τουριστικό κλάδο που μπορεί να παρέχει τουριστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου» και «μια μακρά παράδοση φιλοξενίας με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία».
Αναφέρθηκε στις περιοχές της χώρας μας που επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες και επισήμανε ότι «το υπουργείο Τουρισμού είναι απ’ την πρώτη στιγμή κοντά τους, για να διαχειρίζεται κρίσεις και να δίνει λύσεις», ενώ ήδη ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού υλοποιεί συγκριμένες ενέργειες και επεξεργάζεται εξειδικευμένο σχέδιο δράσης για την προώθηση και προβολή τους.
Η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία σημειώνεται σημαντική αύξηση στις αφίξεις και τα έσοδα, πάνω ακόμα και από τα επίπεδα προ πανδημίας και τα μηνύματα για την επόμενη χρονιά κατά τη διάρκεια της World Travel Market στο Λονδίνο ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
«Βεβαίως δεν επαναπαυόμαστε στις θετικές επιδόσεις μίας χρονιάς ή μίας περιόδου. Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού εργάζονται εντατικά για να θέσουν ισχυρά θεμέλια για το αύριο του ελληνικού τουρισμού», πρόσθεσε.
Τέλος η υπουργός Τουρισμού, επανέλαβε ότι στην προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη «θα είμαστε όλοι μαζί». «Χρειαζόμαστε τη συνεισφορά όλων. Φορέων, επιχειρήσεων, ανθρώπινου δυναμικού, Για μία τουριστική ανάπτυξη της οποίας τα οφέλη θα αφορούν ολόκληρη τη χώρα,και όλους τους Έλληνες πολίτες», τόνισε.
Η κ. Κεφαλογιάννη υπέγραψε με τη Βουλγάρα ομόλογο της, Ζαρίτσα Ντίνκοβα πρόγραμμα κοινής δράσης για την περίοδο 2024-2026 που αποτελεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί η διμερής συνεργασία σε όλους τους τομείς του τουρισμού. Η Βουλγαρία είναι η τιμώμενη χώρα στην 38η Philoxenia.
Από τη πλευρά της, η κ. Ντίνκοβα τόνισε ότι ο τουρισμός δεν αποτελεί μόνο οικονομική ευκαιρία, αλλά φέρνει πιο κοντά τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο υπουργεία θα δώσει ώθηση για νέες συνεργασίες.
Πολιτικές που στοχεύουν στη συνεχή ανάπτυξη, προώθηση και πολυεπίπεδη προβολή του τουριστικού μας χάρτη σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες., υλοποιεί η κυβέρνηση τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης, Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε ότι «η εθνική προσπάθεια, όμως, αποδίδει καλούς καρπούς και στη Βόρεια Ελλάδα».
«Τη φετινή τουριστική περίοδο η επισκεψιμότητα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μεγεθύνθηκε κατά 23%. Ο οδικός τουρισμός κατέγραψε αύξηση κατά 30%, ενώ αλματώδης ήταν η αύξηση στις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Βόρειας Ελλάδας. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 77,8% και οι διανυκτερεύσεις κατά 78,1%. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 78,8% και 83%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία κατά 65,6% και 52,3% αντίστοιχα», είπε.
Κινητήρια δύναμη της αναπτυξιακής στρατηγικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί η οικονομία της φιλοξενίας, όπως είπε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Πρόσθεσε, δε, ότι η πολιτική προσέλκυσης γυρισμάτων ταινιών στην περιοχή έχει αποφέρει 145 εκ. ευρώ έσοδα, 130.000 διανυκτερεύσεις και 4.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι είναι ψηλά στην ατζέντα του δήμου η στήριξη του τουρισμού, στρατηγική που με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έφερε αποτελέσματα στην πράξη.
Τη διαχρονική στήριξη του ΕΟΤ στη Philoxenia υπογράμμισε η πρόεδρος του, Άντζελα Γκερέκου, σημειώνοντας πως ως Οργανισμός ξεκίνησε να στηρίζει την έκθεση από τη γέννησή της. Επισήμανε, ακόμη, ότι καταξιώνεται η χώρα μας ως ποιοτικός και βιώσιμος προορισμός.
Στον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της ελληνικής αγοράς ακινήτων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της RM International, διοργανώτριας της Real Estate Expo North, Κωστής Μοσχονάς.
Έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνουμε τις δύο εκθέσεις τη μεγάλη γιορτή του τουρισμού στην Ελλάδα, τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας πως το φετινό εκθεσιακό πρόγραμμα κλείνει με μια πολύ καλή διοργάνωση, με αυξημένα μεγέθη κατά 30%.
Οι εκθέσεις Philoxenia και Hotelia έχουν συγκεντρώσει συνολικά 431 συμμετοχές από όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας.
Ειδικότερα, στη Philoxenia οι άμεσες συμμετοχές εκθετών είναι 211 και οι έμμεσες 90, αυξημένες κατά 30% έναντι της περσινής διοργάνωσης, ενώ στη Hotelia οι εκθέτες ανέρχονται σε 130, αριθμός αυξημένος κατά 22% σε σχέση με πέρυσι.