Ο τομέας των μουσείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκονται σε μια τεχνολογική κούρσα εξοπλισμού νέων προϊόντων. Με την εισαγωγή νέων καινοτομιών ανοίγει η συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για την αφήγηση ιστοριών.
Η χαρτογράφηση προβολής μεταμορφώνει μικρούς και μεγάλους χώρους
Η χαρτογράφηση προβολής (projection mapping) δίνει τη δυνατότητα να ζωντανέψει περιεχόμενο σε τοίχους, οροφές, δάπεδα και αντικείμενα. Οι χρήστες μπορούν έτσι να το δουν είτε από κοντά είτε από μακριά.
Η τεχνική μπορεί να αναδείξει χαρακτηριστικά σε ιστορικά κτήρια, σχήματα και δομές και να «φωτίσει» καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις. Η δημιουργία χαρτογράφησης προβολής θα απαιτήσει μια κατασκευή και εγκατάσταση κατά παραγγελία.
Πρόσφατες περιπτώσεις χρήσης περιλαμβάνουν το έκθεμα Van Gogh στο MediaCity του Μάντσεστερ, το οποίο βασίζεται εκτενώς στη χαρτογράφηση προβολής για να γεμίσει τους κενούς τοίχους με βίντεο.
Η τεχνολογία Binaural προσθέτει ένα καθηλωτικό επίπεδο στον ήχο
Ο διφωνικός ήχος (binaural audio) είναι μια μέθοδος εγγραφής ήχου που χρησιμοποιεί δύο μικρόφωνα, τακτοποιημένα με σκοπό να δημιουργήσουν μια αίσθηση τρισδιάστατου στερεοφωνικού ήχου. Η τεχνική αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ακούν φυσικά ήχους δημιουργώντας το αποτέλεσμα της πραγματικής ακρόασης μέσα σε ένα χώρο.
Η καθηλωτική αυτή εμπειρία επιτρέπει στους επισκέπτες του μουσείου να αισθάνονται ότι είναι μέρος της έκθεσης. Μεταξύ των μουσείων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία είναι το The Met. Η έκθεση Visitors to Versailles περιελάμβανε ακουστικά που μπορούσαν να φορέσουν οι επισκέπτες.
Τα «ψηφιακά δίδυμα» διατηρούν και αναπαράγουν ευαίσθητα αντικείμενα
Η έννοια του «ψηφιακού διδύμου» (Digital twins) επεκτείνει τη φωτογράφηση αντικειμένων σε 3D. Η φωτογραμμετρία – η διαδικασία λήψης φωτογραφιών και ογκομετρικών δεδομένων – επιτρέπει τη δημιουργία ενός εικονικού μοντέλου.
Το μοντέλο αυτό μπορεί να σαρωθεί και στη συνέχεια να υπάρχει στον τρισδιάστατο χώρο. Πρόκειται για μια διαδικασία που επιτρέπει τη μετατροπή φυσικών αντικειμένων σε ψηφιακά, παγώνοντάς τα σε μια χρονική στιγμή. Έτσι, οι χρήστες μπορούν να τα πιάσουν και να τα περιεργαστούν.
Οι ανέπαφες δωρεές είναι το μέλλον
Το Μουσείο Ιστορίας του Λαού του Μάντσεστερ (PHM) είναι ένα από τα ιδρύματα που υιοθετούν την τεχνολογία “tap-to-give”. Μέσω της GoodBox, μιας τεχνολογικής εταιρείας που ειδικεύεται στις ανέπαφες συναλλαγές, το μουσείο μπορεί να αυξήσει τις δωρεές.
Επιπλέον, το PHM αναφέρει ότι τα νέα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις ψηφιακές δωρεές του επιτρέπουν να σκεφτεί πιο στρατηγικά για τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες ενεργούν. Από τότε που εγκατέστησε την τεχνολογία, ανακάλυψε ότι οι περισσότερες δωρεές γίνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Οι ολογραφικές οθόνες προσθέτουν μια επιπλέον διάσταση στα οπτικά μέσα
Μεταξύ των μουσείων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία στο έπακρο είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Λος Άντζελες. Το ίδρυμα παρουσίασε για πρώτη φορά ένα ολόγραμμα σε φυσικό μέγεθος της επιζήσασας του Ολοκαυτώματος Renee Firestone.
Η Firestone βιντεοσκοπήθηκε από μια σειρά καμερών να απαντά σε ερωτήσεις και τα βίντεο που προέκυψαν μετατράπηκαν σε ολόγραμμα, το οποίο αποτελεί μια μόνιμη εγκατάσταση με τίτλο “Dimensions in Testimony”. Το έργο υλοποιήθηκε από το USC Shoah Foundation.
Μια πιο προσιτή επιλογή είναι η τεχνολογία ολογραφικής απεικόνισης ανεμιστήρα, η οποία αξιοποιεί μια περιστρεφόμενη μπάρα LED για να δώσει την ψευδαίσθηση ενός αιωρούμενου τρισδιάστατου αντικειμένου. Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία οθονών Virtual On για τη δημιουργία ολογραμμάτων με θέμα τον Dr WHO σε εκδήλωση στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI).
Εφαρμογές ξενάγησης για ολοκληρωμένη περιήγηση
Η εφαρμογή επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακαλύψουν περιεχόμενο και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο. Επίσης, μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις, όπως ένας ξεναγός και να αναπαράγουν κινηματογραφικό και ηχητικό περιεχόμενο.
Η υπάρχουσα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από την εφαρμογή Bloomberg Connects, υπερπηδά το συχνά δαπανηρό εμπόδιο της κατασκευής μιας εφαρμογής από το μηδέν. Τα μεγαλύτερα μουσεία, όμως, έχουν προχωρήσει στη δημιουργία της δικής τους ξεχωριστής εφαρμογής.
Μεταξύ αυτών είναι η Pocket Curator του The History of Science, η οποία προσφέρει πιο διαδραστικούς τρόπους εξερεύνησης του μουσείου, με κινούμενα σχέδια, ηχητικά σχόλια και προβολές αντικειμένων του μουσείου.
Η τεχνολογία VR ως πύλη προς τα εικονικά μουσεία
Ενώ η AR/VR είναι μια καθιερωμένη τεχνολογία που αναδιαμορφώνει τον τρόπο προβολής των μουσείων και των εκθεμάτων, τώρα αξιοποιείται για τη δημιουργία ολόκληρων εικονικών μουσείων με πολλαπλές εκθέσεις. Το 2021 ξεκίνησε το πρώτο μουσείο του είδους του στην πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας Curatours, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για εμπειρίες σε μουσεία και γκαλερί.
Το πρόγραμμα ¨Creative Commissions¨ του British Council διερευνά την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας The Climate Connection Global. Η έρευνα αυτή οδήγησε στη δημιουργία του εικονικού «Μουσείου του Πλαστικού 2121».
Σε αυτό παρουσιάζεται ένα φανταστικό μέλλον 100 χρόνια από τώρα, στο οποίο οι τρέχουσες προσπάθειες για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικού έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Είναι ένα από τα πολλά που αναμένεται να δημιουργηθούν στην πλατφόρμα, ανοίγοντας τις πόρτες σε μια νέα γενιά επιμελητών.
Παράλληλα, καλωσορίζουν ευκαιρίες για τη δημιουργία εμπειριών, μέσα από την αλληλεπίδραση με άλλους εικονικούς χρήστες που μπορεί να είναι στην άλλη άκρη του πλανήτη.
Η τεχνολογία ροής επισκεπτών κάνει την διαχείριση των ανθρώπων πιο έξυπνη
Τα μουσεία χρησιμοποιούν τεχνολογία ροής επισκεπτών για να κατανοήσουν πώς οι άνθρωποι βιώνουν τα εκθέματα. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών, ενώ βοηθούν τα μουσεία να οργανώσουν τις συλλογές τους με τρόπο που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους.
Το Museo dell’Opera del Duomo στη Σιένα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που έχουν υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία για να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Η συγκέντρωση των δεδομένων χρηστών πραγματοποιείται μέσω παρακολούθησης των συνδέσεων wi-fi, της ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων και, στην περίπτωση του ιταλικού μουσείου τέχνης, μέσω της εγκατάστασης τρισδιάστατων αισθητήρων. Συνεπώς, η τεχνολογία μπορεί να αυτοματοποιήσει τη ροή των ανθρώπων, επιτρέποντας την καλύτερη δημιουργία διαδρομών.
Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, αναμένεται να δούμε μουσεία να ξεπερνούν τα όρια μεταξύ φυσικού και ψηφιακού περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο, η επαφή με τον πολιτισμό μετατρέπεται σε πολυαισθητηριακή εμπειρία.