Η Συκιά είναι είναι το νοτιότερο χωριό της Σιθωνίας Χαλκιδικής, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 40 μέτρων και έχει γύρω στους 3.853 μόνιμους κατοίκους. Το ίδιο το χωριό είναι χτισμένο 2 χιλιόμετρα από την θάλασσα αλλά οι οικισμοί του είναι όλοι παραθαλάσσιοι. Η περιοχή γύρω από το χωριό θεωρείτε μια από τις πιο όμορφες και διαθέτει πολλούς κολπίσκους μοναδικής ομορφιά και παραλίες που τις προτιμούν επισκέπτες από όλο τον κόσμο
Το XalkidikiPolitiki θέλοντας να γνωρίσουν οι αναγνώστες του καλύτερα το χωριό της Συκιάς του δήμου Σιθωνίας και να μάθουν περισσότερα πράγματα για την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα, τις ομορφιές και την καθημερινότητα αυτού του τόπου, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας Δημήτρη Καζάκα, θέτοντάς του μερικά ερωτήματα.
• Πρόεδρε, πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του χωριού σας.
Η Συκιά είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα χωριά της Χαλκιδικής. Είναι το νοτιότερο χωριό του Δήμου Σιθωνίας σε απόσταση 160 χ.λ.μ από την Θεσσαλονίκη και φημίζεται για της όμορφες παραλίες της, την μεγαλοπρεπή θέα στο Αγ. Όρος, την λεβεντιά των κατοίκων της και την μεγάλη της ιστορία. Οι ρίζες του σημερινού χωριού χάνονται στα βυζαντινά χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα Συκιά γιατί χτίστηκε γύρω από μία γέρικη συκιά. Μία άλλη εκδοχή του ονόματος είναι ότι προήλθε από παράφραση της αρχαίας πόλης Σιγγος που με το πέρας του χρόνου έγινε Συγγιά και τέλος κατέληξε στο όνομα Συκιά.
• Ποια είναι τα σημεία που κάποιος μπορεί να βρει στο χωριό σας και να τα επισκεφτεί;
Πέρα από της εξωτικές παραλίες μας και το καταπράσινο τοπίο μας, η Συκιά έχει να δείξει και ιστορικής σημασίας πράγματα στους επισκέπτες. Ανηφορίζοντας προς την παλαιά γειτονιά, περνώντας μέσα από στενά γραφικά σοκάκια θα δει κανείς τον Παρθενώνα της Συκιάς που δεν είναι άλλο από το παλαιό δημοτικό σχολείο. Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα κτήρια του 19ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται σε μία πανοραμική θέα αγκαλιάζοντας όλο το χωριό. Σήμερα φιλοξενείται εκεί το λαογραφικό μας μουσείο το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε. Σε πολύ μικρή απόσταση από το παλιό σχολείο θα αντικρίσετε και την ιστορική εκκλησία του χωριού μας, χρονολογούμενη στο 1819. Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου είναι τρίκλητη Βασιλική με ξύλινη στέγη την οποία κατασκεύασαν ειδικευμένοι τεχνίτες της μακεδονικής σχολής. Ένα άλλο σημείο που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι ο “κούκος”. Ένας ψηλός λόφος στα δυτικά της Συκιάς. Στον “κούκο” εντοπίστηκε οικισμός με περιτείχισμα και νεκροταφείο της πρώιμης εποχής του σιδήρου. Ακόμη ένα όμορφο σημείο στο χωριό είναι οι δύο ανεμόμυλοι που στέκουν αγέρωχοι στην παραλία της Συκιάς και χρονολογούνται στο 1890. Έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Τέλος θα έλεγα ότι μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κάστρο της Ληκύθου στον οικισμό της Τορώνη. Οι οχυρώσεις της Αρχαίας Τορώνης, πύργοι και τείχη έως κάποιου ύψους σώζονται και είναι ορατά έως και σήμερα.
• Ποιες είναι οι κυριότερες γιορτές ήθη και έθιμα;
Η ημέρα του Αγ. Αθανασίου, πολιούχου του χωριού μας είναι μία λαμπρή εορτή. Τελείται πανηγυρικός εσπερινός με την παρουσία πλήθους κόσμου και ανήμερα της εορτής 18 Ιανουαρίου τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία με της πρέπουσες τιμές όπως και παραδοσιακό κουρμπάνι. Άλλη μια ξεχωριστή ημέρα είναι του Αγ. Πνεύματος που γιορτάζει ο Ιερός Ναός της Συκιάς, ενώ στο χωριό πραγματοποιούνται τριήμερες εκδηλώσεις. Σημαντική είναι και η μέρα του Αγ. Γεωργίου που γιορτάζεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα στο ομώνυμο παρεκκλήσι του χωριού, λίγο πιο έξω από τον οικισμό της Συκιάς. Παλαιότερα εκείνη την ημέρα διοργανώνονταν και αλογοδρομίες, όμως λόγω επικινδυνότητας σταμάτησε το έθιμο να συμβαίνει. Παραμένει όμως μέρος του εθίμου όπου την παραμονή οι καβαλάρηδες παίρνουν την εικόνα του Αγίου από τον ιερέα του χωριού πατέρα Νικόλαο και την περιφέρουν στο χωριό πάνω στα άλογα τους.
• Πως είναι η καθημερινότητα στο χωριό; Υπάρχει κάτι που θα άλλαζε ή θα βελτίωνε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων;
Η καθημερινότητα στο χωριό διαφέρει από τον χειμώνα στο καλοκαίρι. Το χειμώνα η Συκιά είναι ένα χωριό το οποίο θα έλεγα ότι έχει ζωή! Όλα κυλούν ήσυχα και όμορφα. Όμως αρχές του καλοκαιριού το χωριό ερημώνει, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό και ξεκινάει η περίοδος εργασιών στις παραλίες της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα πολλοί νέοι μας ασχολούνται με την μελισσοκομία και φυσικά παραδοσιακά με την κτηνοτροφία και την αλιεία! Εμείς ως κοινότητα με τα μέσα που διαθέτουμε φροντίζουμε να καλύπτουμε της καθημερινές ανάγκες των κατοίκων μας και να κρατάμε όλη την έκταση της κοινότητας μας όμορφη και καθαρή. Τώρα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας έχω να πω τα εξής: Φυσικά και έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή, με έργα ιδιαίτερα σημαντικά τα οποία ήταν απαραίτητα για τον τόπο μας, αλλά και για τη ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Θεωρώ όμως και υπογραμμίζω πως ένα έργο που θα δώσει πνοή και ιδιαίτερη ανάπτυξη στην κοινότητα μας είναι η ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης της παραλίας Συκιάς, αλλά και η επέκταση σχεδίου πόλεως του οικισμού Συκιάς. Δύο μείζονος σημασίας έργα τα οποία θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης αναγκαιότητα θα έλεγα ότι είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων χώρων άθλησης για τους νέους μας. Τέλος οι κοινότητα μας έχει μεγάλη ανάγκη από αντιπλημμυρικά έργα, ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής. Θεωρώ ότι πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα από την περιφέρεια οι εργασίες που εκτελούνται στο κεντρικό ρέμα της Συκιάς και η άμεση ανέγερση της γέφυρας, και να παραδειγματιστούν οι ιθύνοντες από την ταχύτητα των αντιπλημμυρικών έργων της Τορώνης προς αποφυγήν ταλαιπωρίας των κατοίκων του χωριού μας. Και επίσης να προχωρήσει η αποπεράτωση του αντιπλημμυρικού έργου στο Πόρτο Κουφό.