Με κεντρικό του θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Ανθεκτικές Πόλεις, το 3ο Forum του ΣΠΑΥ κέρδισε άλλους δύο δημάρχους από τη Χαλκιδική, της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας. Οι δήμαρχοι, Αναστασία Χαλκιά και Ιωάννης Μαλλίνης αντίστοιχα, υπέγραψαν το πρωτόκολλο δημιουργίας «Δικτύου Δήμων» για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία μαζί με 90 Δήμους πανελλαδικά.
Πρόκειται για το πρώτο Δίκτυο πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία που γεννήθηκε μέσα από το 3ο FORUM του ΣΠΑΥ διευρύνοντας την αυτοδιοικητική του οικογένεια και βάζοντας τις βάσεις σε επίπεδο πρόληψης μαζί με την κεντρική διοίκηση του κράτους και τα υπουργεία. Άλλωστε το θέμα που πραγματεύτηκαν οι δήμαρχοι Χαλκιδικής, «Η πολιτική Προστασία ως ασπίδα του Τουρισμού και της Ιστορίας του Τόπου μας» βρίσκει εφαρμογή τόσο στη Σιθωνία όσο και την Κασσάνδρα που είναι κυρίαρχοι σε τουριστικό επίπεδο στην Κεντρική Μακεδονία.
Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Α. Χαλκιά, στην ομιλία της αναφέρθηκε στα πύρινα μέτωπα που απείλησαν στο παρελθόν και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της χερσονήσου, αλλά και στα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν πολλές φορές. Η ίδια μίλησε για τις ενέργειες του δήμου όσον αφορά την πολιτική προστασία, με τις εργασίες συντήρησης της αγροτικής και δασικής οδοποιίας, τις αντιπυρικές ζώνες και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των συντονιστικών οργάνων, τακτικών και έκτακτων. «Διατηρούμε άψογες σχέσεις με όλες τις ομάδες και έτσι όταν έχουμε λάβει προειδοποίηση ανάλογα με την κατηγορία ετοιμότητας και επιφυλακής που εκδίδεται καθημερινά από την Γ.Γ.Π.Π. σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές έχουμε αρκετά συχνά ξηρές καταιγίδες», σημείωσε η ίδια. Μίλησε ακόμη για τις ομάδες επιφυλακής στα 20 σημεία επιτήρησης που έχουν οριστεί κατά μήκος της Κασσάνδρας, τους εθελοντές και την άριστη συνεργασία τους, καθώς και τον σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει ο δήμος, με drone και σύντομα υβριδική κάμερα νυκτός.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η εποχή που διανύουμε «επιτάσσει να δημιουργήσουμε το «έξυπνο» δάσος Με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού, καμερών, και αισθητήρων, έχουμε τη δυνατότητα καταγραφής των αλλαγών στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Πλεονεκτήματα: ο εντοπισμός ακόμα και περιορισμένων εστιών φωτιάς σε πολύ μεγάλες αποστάσεις ο εξαιρετικά ταχύς εντοπισμός, συνήθως πριν η φωτιά γίνει ορατή από τα οπτικά μέσα, η δυνατότητα εντοπισμού της εστίας όλο το 24ωρο ακόμα και σε εντελώς μηδενικά επίπεδα φωτισμού». Τέλος η δήμαρχος Κασσάνδρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δίκτυο ρεύματος με 80 παλαιές κολόνες της ΔΕΗ που εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.
Βιώσιμη Σιθωνία και τουρισμός
Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Μαλλίνης μίλησε επίσης για τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον δήμο Σιθωνίας και αποτελούν φυσικό κάλλος αλλά και παραγωγικό ιστό του δήμου για τον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε, ο τουρισμός είναι ένα κρίσιμο θέμα για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου, εξαιρετικά επίκαιρο για τις περιβαλλοντικές του διαστάσεις και την βιώσιμη ανάπτυξη του καθώς και καθοριστικό για την τοπική οικονομία. Εξηγώντας τη θέση της Σιθωνίας στον τουριστικό χάρτη του τόπου, ο δήμαρχος παρέπεμψε στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, βάσει του οποίου η περιοχή αποτελεί ζώνη παράκτιου τουρισμού με δυναμικό σε φάση ανάπτυξης αλλά με σοβαρά ζητήματα φέρουσας ικανότητας. Ανήκει δηλαδή στο αναπτυσσόμενο Τουριστικά Τμήμα της Ευρύτερης 3 Αναπτυξιακής Ζώνης. «Επειδή μας αρέσουν οι αριθμοί και για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η δυναμικότητα της περιοχής, αρκεί να αναφερθεί ότι σε επίπεδο νομού, η Σιθωνία κατέχει τη 2η θέση, μετά τη Κασσάνδρα, στη κατανομή των τουριστικών ροών στα ξενοδοχεία σύμφωνα με στοιχεία του 2019 και την 1η θέση στον αριθμό επιχειρήσεων ενοικιαζόμενών δωματίων», πρόσθεσε ο κ. Μαλλίνης.
Τα στοιχεία που παρέθεσε ο δήμαρχος Σιθωνίας κατά την ομιλία του αναφέρουν ότι το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Σιθωνίας σύμφωνα με την εθνική αρχή διαφάνειας, εμφανίζει ποσοστό υλοποίησης των προβλεπόμενων δράσεων 58% όταν ο μέσος όρος στο σύνολο των 332 ελεγχόμενων Δήμων εμφανίζει ποσοστό 44%, ενώ ο εξοπλισμός του Δήμου ο οποίος συντηρείται σε ετήσια βάση απαρτίζεται κυρίως από Grader, JCB, Bobcat και φορτηγά. Το τμήμα Πολιτικής προστασίας του Δήμου έχει συντάξει σχέδια αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων τα οποία έχουν δημοσιευθεί και κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η επικαιροποίηση των σχεδίων αυτών θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.
Ο δήμαρχος Σιθωνίας τόνισε ότι το μείζον θέμα σήμερα για τους δήμους και όλους τους φορείς, είναι οι τρόποι αποτροπής μιας κλιματικής κρίσης ή καταστροφής και το πώς θα ανακάμψουμε από αυτήν με το λιγότερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. «Το ερώτημα δηλαδή δεν είναι εάν θα επέλθουν κρίσεις, αλλά το πότε θα γίνουν και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε ως διαχειριστές και ως υπεύθυνοι δημόσιοι λειτουργοί», είπε χαρακτηριστικά..
«Η βιωσιμότητά του Δήμου Σιθωνίας ως τουριστικός προορισμός είναι υψίστης σημασίας για εμάς και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του. Κάθε κρίση ή καταστροφή αποκαλύπτει τις αδυναμίες μας στο επίπεδο ανθεκτικότητας και είναι εκεί που πρέπει να στρέψουμε τη προσοχή μας. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Μα με τον τρόπο που αγαπητός δήμαρχος και πρόεδρος του ΣΠΑΥ κ. Κωνσταντάτος ήδη ξεκίνησε να κάνει. Με συνέργειες για την προσέγγιση της αντιμετώπισης κρίσεων μέσω αποφάσεων, προβλέψεων και τελικά μέσω διαχείρισης των κρίσεων», κατέληξε ο κ. Μαλλίνης.
Το συνέδριο «Greece Talks_Thessaloniki δίνει απτά και χαρακτηριστικά δείγματα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής που, όπως τονίζει ο συντοπίτης μας, αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς , προάγει και στηρίζει τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Ευχαριστούμε επίσης τον Στάτρο Ανδρεάδη. Έναν άνθρωπο που επίσης δείχνει σε κάθε βήμα του, την εμπιστοσύνη του στους ντόπιους, τον σεβασμό του στο μέρος που δραστηριοποιείται τουριστικά.
Γράφει η Σουζάνα Καζάκα για τη “Μακεδονία της Κυριακής”