Δράσεις προστασίας των πολύτιμων αμμοθινικών οικοσυστημάτων και της ορνιθοπανίδας που φωλιάζει εντός τους, συζητήθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το πρωί, στην Επανομή, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ.
«Ο θαλασσοσφυριχτής, ένα μικρό σε μέγεθος πουλί, είναι είδος- σύμβολο των αμμοθινών αφού φωλιάζει στην ακτογραμμή. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο, στις υγροτοπικές περιοχές, το μισό της έκτασης να παραμένει ανεπηρέαστο από ανθρώπινη παρουσία όπως η λειτουργία των beach bars που θα πρέπει να είναι όλα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο και όχι διάσπαρτα. Επιπλέον θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση με οχήματα σ’ αυτές τις περιοχές» τόνισε, μιλώντας στην ημερίδα, ο βιολόγος – περιβαλλοντολόγος Δημήτρης Μπούσμπουρας.
Οι αμμοθίνες είναι εξαιρετικά ευάλωτα οικοσυστήματα λόγω των ακραίων οικολογικών συνθηκών που επικρατούν στην παράκτια ζώνη (άνεμος, ξηρασία, αλατότητα, υψηλές θερμοκρασίες). Μαζί με τα λιβάδια Ποσειδωνίας, που απαντούν στα καθαρά διαυγή νερά της Μεσογείου και τους παράκτιους υγροτόπους στην ενδοχώρα, αποτελούν ένα δυναμικό οικοσύστημα, το οποίο για να παραμείνει υγιές και λειτουργικό πρέπει να διατηρεί τη φυσική του συνέχεια και επικοινωνία. Ωστόσο, η τουριστική αξιοποίηση των ακτών, η ανεξέλεγκτη δόμηση, η κατασκευή δρόμων αλλά και η επιδεινούμενη κλιματική κρίση οδηγούν στον περιορισμό ή την εξαφάνιση των περισσότερων αμμοθινικών συστημάτων και την ανεπανόρθωτη αλλοίωση του τοπίου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ακτογραμμής της Επανομής στον Ποταμό, που περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο και πολύ σημαντικό αμμοθινικό οικοσύστημα και την ίδια στιγμή αποτελεί μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη τουριστική κίνηση, η οποία εξελίσσεται άναρχα, αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή για τη διατήρηση του οικοσυστήματος. Η κίνηση των τροχοφόρων επί των αμμοθινών καταστρέφει την πολύτιμη βλάστησή τους και προκαλεί θανάτους ζώων, όπως ο προστατευόμενος φρύνος Πηλοβάτης, που κρύβεται μέσα στην άμμο στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, το οικοσύστημα κατακερματίζεται από δεκάδες δρόμους, παρότι η κίνηση τροχοφόρων εκτός οδικού δικτύου απαγορεύεται εκ του νόμου.
«Τη μεγαλύτερη όχληση για τα υδρόβια είδη αποτελεί η διέλευση των οχημάτων αλλά και οι περιπατητές με οικόσιτα σκυλιά που κάνουν βόλτες σε υγροτόπους καθώς μέσα στις αμμοθίνες, φωλιάζουν πουλιά» τόνισε ο κ. Μπούσμπουρας.
Μιλώντας για τις δράσεις που υλοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας στην παράκτια ζώνη της περιοχής ευθύνης της, η Δρ Θαλάσσιας Βιολογίας Λυδία Αλβανού αναφέρθηκε στην τοποθέτηση ξύλινης περίφραξης κατά μήκος της ακτογραμμής στις Αλυκές Κίτρους για την αποτροπή πρόσβασης τροχοφόρων οχημάτων και την υποστήριξη της αμμόφιλης βλάστησης, το 1/3 όμως της οποίας έχει ήδη καταστραφεί!
Στα διαχειριστικά έργα της Μονάδας περιλαμβάνεται η οριοθέτηση και διαμόρφωση μονοπατιών για την κυκλοφορία πεζών και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση χρηστών της παράκτιας ζώνης με την τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης και πινακίδων απαγόρευσης για την αποτροπή της πρόσβασης τροχοφόρων οχημάτων στις αμμοθίνες και στην παραλία.
Παρέμβαση στην ημερίδα για τον ρόλο των ενεργών πολιτών-εθελοντών Επανομής-Αγγελοχωρίου» έκαναν η διαχειρίστρια της διαδικτυακής ομάδας Φίλοι Φαναρίου Natura Επανομής Αγγελική Κανούλα και ο πρόεδρος του Μορφωτικού- Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου Βαγγέλης Μίχος, που μίλησαν για τις δράσεις καθαρισμού αλλά και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον που πραγματοποιούν στην περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μίχο, από τη Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου έχουν μαζευτεί με ομάδες εθελοντών 1.000 σακούλες σκουπιδιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ